Nikkei-restaurant Pachamama opent in Groningen en zo ziet het eruit

Restaurant Pachamama in Groningen

Nikkei-restaurant Pachamama opent in Groningen en zo ziet het eruit

In Groningen opende Pachamama en is geïnspireerd op de cocina nikkei. Eigenaren Emile Bos en Thomas Bullinga brengen hiermee een nieuw concept naar de stad: de Nikkei-keuken. De zaak zit op de locatie waar voorheen Donna's Social Club zat (ook van Bos en Bullinga). Bekijk de foto's verderop in dit bericht.

De ondernemers, die ook eigenaar zijn van Florentin en Flinders Cafe, willen met het openen van de nieuwe zaak gasten enthousiast krijgen voor deze Japanse fusion-keuken, die de wereld langzaam verovert. Met spannende combinaties als corvina met leche de tigre, wasabi en passievrucht of diepzeegarnaal met nashi peer, dashi en gefermenteerde cashew, willen Bos en Bullinga gasten laten kennismaken met de Nikkei-keuken.

Shared dining

Het beste van twee werelden "We willen goede kwaliteit leveren voor een niet al te hoge prijs", vertelt Bos. "Koken op de manier waar wij het best in zijn. Twaalf gerechten mooi op elkaar afstemmen en dat in vijf gangen serveren. Shared dining, zoals we dat bij Florentin ook doen." Bullinga: "Hier bij Pachamama serveren we dan dips als een mooie salsa of een mole, in combinatie met zeewier crackers en tortillas." De Nikkei-keuken noemen de twee ‘progressief’ en ‘uitdagend’.

'De Japanse en Peruaanse keuken zijn twee puzzelstukjes die perfect in elkaar passen'
*Tekst gaat verder onder de foto's
Gerechten_Restaurant_Pachamama_Groningen Menu_Restaurant_Pachamama_Groningen

Wat betreft de combinatie van de twee keukens zegt Bullinga: "Het zijn twee puzzelstukjes die perfect in elkaar passen. De Japanse keuken is heel puur en zuiver, zet daar de rijke Peruaanse keuken tegenover met veel vis, fruit en pepers en je hebt een fantastische combinatie. Het maakt de Japanse keuken een stuk exotischer." Bos: "De beleving zal hetzelfde zijn als in Florentin; de service en muziek zijn complementair aan het eten."

Nieuw concept, op vertrouwde plek

Pachamama zit in het pand aan de Nieuwe Markt, waar tot 1 augustus nog Donna’s Social Club zat, eveneens eigendom van het duo. Deze zaak begonnen Bos en Bullinga in 2022. "Het idee hierachter was een over de top uitgevoerde American diner, maar na ruim een jaar zijn we toe aan een andere uitdaging", vertelt Bullinga. De reden? Bos: "Het concept staat te ver bij ons vandaan, zijn we achter gekomen. Daarnaast twijfelden we of dit is wat de plek verdient."

Bullinga: "Het was onze tweede zaak en we waren enthousiast. We merken dat het concept niet brengt wat we ervan hadden verwacht. In de randstad zou dit wellicht anders zijn geweest, maar dat is een koe in de kont kijken. Uiteindelijk ben je ondernemer in Groningen en daar heb je ook naar te handelen."

'Dit overkomt ons niet nog een keer'

Spijt hebben de twee niet. "We zien het als een leerproces," legt Bos uit. "Dit hoort ook bij ondernemen. Het is een pittig jaar geweest, met als lichtpunten de opening van Flinders en het succes van Florentin." "Maar", zegt Bullinga, "we merkten allebei dat Donna’s ook ten koste ging van ons privéleven, en toen hebben we goed nagedacht of dit het wel was". Bos: "Dus knop om, en gaan. De mooie herinneringen van Donna’s blijven, want die zijn er zeker. Maar nu gaan we doen waar ons hart ligt." Bullinga weet het zeker: "Dit overkomt ons niet nog een keer."

Japandi interieur

Het nieuwe restaurant oogt een stuk rustiger dan het zuurstokroze Donna's Social Club. Met veel hout en lichte, natuurlijke kleuren in Japandi stijl. Manon de Groot is verantwoordelijk voor het interieurontwerp. Kleurrijke elementen geven het geheel een Zuid-Amerikaanse touch. "We hebben het bewust heel neutraal gehouden", benadrukt Bos. "We willen gasten in een rustige omgeving ontvangen, uiteindelijk moet het in dit concept op het bord gebeuren." Bij de entree is een lounge waar gasten kunnen worden ontvangen met een aperitief of nagenieten met een digestief. Pachamama heeft plek voor 78 gasten. Dat is inclusief een chef's table in het kloppend hart van de zaak, vanwaar je een inkijkje hebt in de keuken.

*Tekst gaat verder onder de foto's

Interieur_Restaurant_Pachamama_Groningen
Interieur restaurant Pachamama in Groningen
Pachamama_Groningen_Interieur-1 Pachamama-Groningen-Interieur

Over Emile Bos en Thomas Bullinga

Thomas Bullinga is chef-kok en werkte onder meer in zaken als Merlet* in Schoorl en de Vlindertuin* in Zuidlaren. Sinds 2019 is hij, naast mede-eigenaar, ook chef-kok in Florentin. Emile Bos is de andere eigenaar van Florentin en heeft onder andere gewerkt in The Jane** in Antwerpen en De Librije*** in Zwolle. Bos en Bullinga zijn ook nog samen eigenaar van Flinders Cafe.

Artikel delen