Den Haag is sinds maart een nieuwe hotspot rijker: restaurant en luisterbar Onda. Sanne Havinga, Juan Trentadue en Jelle Hamstra creëerden een plek waar gasten kunnen genieten van verfijnde gerechten en cocktails en een bijzondere luisterervaring. “Het prikkelt alle zintuigen.”
Tekst: Roy Timmerman
Foto’s: Alex Heuvink
“Het is een restaurant, maar wel met een twist”, zegt mede-eigenaar Sanne Havinga, die Onda samen met haar partners half maart opende in Den Haag. “Denk aan een luisterbar, met goed eten én een topnotch geluidssysteem. We werken samen met McIntosh Laboratory, dat zijn pioniers in high fidelity audio en we gebruiken Sonus Faber Arena speakers."
"We hebben echt ons best gedaan om een goede akoestiek te creëren. Dj’s en selectors draaien van donderdag tot en met zaterdag muziek. Het is een plek geworden waar je kunt genieten van heerlijk eten, high end cocktails en muziek, zonder dat het een echte club is.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Sanne legt uit hoe ze tot dit concept kwamen. “We merkten dat mensen steeds minder echt uitgaan, maar de behoefte naar de sociale momenten die daarbij horen bleef. Onda is een perfecte middenweg. Je kunt hier samen met vrienden goed eten, terwijl een dj muziek draait.” De keuken is gebaseerd op Nordic cuisine, met Franse invloeden, waarbij seizoensproducten worden gebruikt en staat onder leiding van Sigrid Truijen Favre.
De Frans-Zweedse chef werkt inmiddels al zes jaar samen met Havinga bij De Kade en kookte eerder bij Bøg in Den Haag en fine dining-restaurants in Frankrijk, Zwitserland, Australië en Nieuw-Zeeland. “Het zijn gerechten met uitgesproken smaken. Van rauwe sint-jakobsschelpen en gegrilde lamsrump tot forel en kippenleverparfait, maar je kunt ook barbites bestellen, of oesters. Verder is er een uitgebreide wijnkaart en ontwierp mixologist Jono van Lamoen de cocktailkaart.”
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Hoe ze op het idee kwam? “We hebben al bijna acht jaar een restaurant aan de overkant, De Kade. Toen ontstond het idee voor iets nieuws. Mijn partner Juan Trentadue doet veel met muziek en we wilden graag een zaak waarin die passie terugkomt. Hij heeft een muzikale klik met Jelle Hamstra, een dj uit Den Haag met een van de grootste en mooiste platencollecties, en zo kwam het idee tot leven. Jelle is nu onze vaste dj op donderdag en hij is ook verantwoordelijk voor het organiseren van onze line up.”
De locatie speelt ook een belangrijke rol, zegt Sanne. “We zitten aan het water, aan de overkant van de Bierkade, daar zit ook onze andere zaak De Kade. We wonen hier om de hoek, ons hele leven speelt zich af binnen tweehonderd meter haha! Het is echt een plek met geschiedenis. Twintig jaar geleden wilde niemand hier iets beginnen, maar nu is het booming. Het heeft karakter: een beetje rauw, maar tegelijkertijd ook charmant.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Onda is nu ruim een maand open en wordt goed ontvangen in Den Haag, zegt ze. “In het weekend zit de zaak al vol, door de week moet het nog groeien, maar dat is normaal. Een restaurant heeft tijd nodig. Het interieur is prachtig geworden, met warme kleuren, mooie stoelen en natuurlijk dat geweldige geluid. We willen vooral laten zien dat dit iets nieuws is in Den Haag. Je moet het echt ervaren, het prikkelt alle zintuigen. De sfeer, het eten, de muziek – het klopt allemaal.”