Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen heropent 16 november na renovatie en overname

Jeroen Achtien en Sanne van restaurant Inter Scaldes in Kruiningen

Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen heropent 16 november na renovatie en overname

Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen, heropent op 16 november haar deuren na een uitgebreide renovatie met Studio Linse en de overname door Pillows Hotels begin dit jaar. De nieuwe mede-eigenaren chef Jeroen Achtien en zijn partner Sanne, willen de reputatie van het restaurant voortzetten. Het restaurant heeft twaalf hotelsuites die beschikbaar zijn voor gasten.

"Het is een droom die uitkomt om Inter Scaldes over te nemen," zegt Jeroen Achtien. "Wij zijn erg blij met een partner als Pillows Hotels, die staat voor dezelfde topkwaliteit als wij als het gaat om gastvrijheid", aldus zijn vrouw, Sanne Achtien. "We staan te popelen om de trouwe gasten te verwennen en nieuwe te verwelkomen. Daarnaast zien we steeds vaker een jonger publiek dat wil genieten van mooi eten op hoog niveau. Maar wel op een eigentijdse en ontspannen manier. Bij ons krijg je bij ontvangst meteen een kijkje in de keuken." Loes Dingemans, CEO van Pillows Hotels: "We zijn ontzettend verheugd te mogen samenwerken met Jeroen en Sanne."

'We zijn ontzettend verheugd te mogen samenwerken met Jeroen en Sanne'

De Zeeuwse parel

Inter Scaldes, Latijn voor ‘tussen de Scheldes’, wordt ook wel de Zeeuwse Parel genoemd. Zowel Jannis Brevet als Jeroen Achtien staan bekend om het werken met pure, lokale ingrediënten op een duurzame manier. Tussen 2001 en 2023 bezorgde Jannis Brevet Inter Scaldes drie Michelinsterren door eveneens de focus op lokaal te leggen.

Deze Michelinsterren zijn na de overname voorlopig van de gevel van het fine dining-restaurant gehaald. Nieuw beleid van Michelin: als de chef-kok stopt, verdwijnen ook de sterren. De sterren zijn aan de chefs verbonden, niet aan het restaurant. Jeroen Achtien moet zich dus opnieuw bewijzen. Voor hem draait koken om een verfijnde balans en om het vinden van harmonie. Fermentatie is een extra specialiteit van Achtien om ingrediënten in een vernieuwde en gedurfde vorm samen te brengen. Met veel liefde en passie neemt het jonge stel de taak op zich om deze plek met historie en prestige voort te zetten.

*Tekst gaat verder onder het grijze kader

Over Jeroen Achtien

Jeroen had op jonge leeftijd al de ambitie om chef te worden en startte zijn carrière aan de koksopleiding, waarna hij ervaring opdeed in restaurants met uiteenlopende stijlen. Zo werkte hij acht jaar voor driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, de plek waar Jeroen zijn vrouw Sanne ontmoette. In 2018 verhuisden zij samen naar Zwitserland waar Jeroen een aanstelling kreeg als executive chef bij Restaurant Sens behorend tot Hotel Vitznauerhof. Hier nam Jeroens carrière een vlucht en werd hij geprezen door lokale en internationale media.

Na een half jaar behaalde hij al zijn eerste Michelinster en al snel volgde een tweede, meerdere Gault&Millau prijzen en een 18/20 score. Met deze erkenningen keren Jeroen en Sanne na ruim vijf jaar terug naar Nederland: "Na een fantastische periode in Zwitserland verheugen wij ons op deze nieuwe uitdaging. 'We willen de essentie behouden die Inter Scaldes groot heeft gemaakt en tegelijkertijd onze eigen visie toevoegen aan één van Nederlands beste restaurants", aldus Jeroen en Sanne.

Beleving

Bij aankomst worden gasten op een informele manier ontvangen in de intieme lounge voor een aperitief en worden de amuses bereid op de marmeren bar. Tijdens de lunch en het diner worden de gasten geleid door Sanne en onder andere Tessa van de Wouw, sommelier van Inter Scaldes sinds 2019. Daarnaast biedt het restaurant uitzicht op de biologische kruidentuin.

Het menu van Inter Scaldes is geïnspireerd op het Zeeuwse landschap en beweegt met de seizoenen mee. Opvallend voor Jeroen zijn kookstijl is de focus op fermentatie-, droog- en rijpingstechnieken én het gebruik van zoveel mogelijk ingrediënten uit de omgeving zoals alle verse vis, schaal- en schelpdieren. Jeroen combineert ook graag vlees en vis in zijn gerechten.

Inter Scaldes serveert van donderdag tot zondag een vijf- en zevengangenmenu. Ook biedt het restaurant de gelegenheid om gerechten te kiezen van het à-la-carte-menu, zowel voor lunch als diner. Met zowel valet parking als het helikopterplatform in de tuin biedt het restaurant de mogelijkheid voor gasten om ook hun aankomst en vertrek op hoog niveau te beleven.

*Tekst gaat verder onder de foto

Natuuromgeving_Inter_Scaldes_Kruiningen
Zeeuwse landschap

Interieur

Voor het interieur koos Pillows Hotels wederom voor een samenwerking met interieurontwerper Paul Linse (Studio Linse design; Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park, Rijks Restaurant Amsterdam, Royal Opera House London). Ook in het interieur speelt gastbeleving de hoofdrol, zoals de ontvangst in de lounge met amusebar en zicht in de keuken, waar de chef en gast elkaar ontmoeten. De topograsche elementen van de omgeving komen terug in het ontwerp waarbij gebruik is gemaakt van natuurlijke tinten en zachte structuren.

De basis van het interieur is de bank, die is geïnspireerd op de golvende vorm van de Scheldes. De glazen pui, met uitzicht op de biologische kruidentuin, verbinden het restaurant met haar omgeving en brengen het buitengevoel naar binnen. Het design van Paul Linse weerspiegelt het ingetogen elegante Pillows gevoel en met deze verfrissende stijl krijgen zowel de chef als de gast een prominente rol.

Lees volgende maand in de november-editie van Entree Magazine een uitgebreid interview met Jeroen Achtien over zijn nieuwe start in Kruiningen.

Artikel delen