Kas-restaurant Mearkas opent in mei in het Friese coulisselandschap

By Julia Dongstra - Mearkas - Header

Kas-restaurant Mearkas opent in mei in het Friese coulisselandschap

Begin mei opent fine dining-restaurant Mearkas in een kas achter een boerderij in het Friese dorp Eastermar. Chef-kok Kees Meinderts en ondernemer Christiaan Steijn zijn de eigenaren. De oud-klasgenoten leggen de focus op verse en lokale producten, waarvan sommige rechtstreeks van hun eigen land komen.

Foto's: Julia Dongstra
Header: Christiaan Steijn (links) en Kees Meinderts (rechts)

Midden in het Friese coulissenlandschap

Om bij deze locatie te komen, doorkruis je eerst het karakteristieke Friese coulisselandschap. Via rustieke landweggetjes kom je uit bij het nieuwe restaurant. Op het erf staat achter de boerderij een stijlvol ingerichte kas, omringd door een moestuin, pluktuin, een voedselbos en een glamping. Hier bereidt chef-kok Meinderts, die onder meer ervaring opdeed bij Landgoed Lauswolt (Beetsterzwaag) en De Librije*** (Zwolle), zijn gerechten. Het restaurant biedt plaats aan 35 gasten, voor wie er ook de mogelijkheid is om te overnachten in een van de glampingtenten. 

*De tekst gaat verder onder de foto

5 - By Julia Dongstra - Mearkas

Ingrediënten uit eigen voedselbos en pluktuin

Verse seizoensproducten en ingrediënten uit het voedselbos en de pluktuin worden omgetoverd tot verrassende gerechten. Met klassieke technieken en nadruk op authentieke, robuuste smaken creëert Meinderts een vier- of vijfgangendiner, waarvan het menu per seizoen varieert en ook volledig plantaardig kan worden bereid. Bij het restaurant ervaren gasten niet alleen waar het eten vandaan komt, maar kunnen zij ook deels zelf ingrediënten plukken en oogsten.

*De tekst gaat verder onder de foto's

1 - By Julia Dongstra - Mearkas 2 - By Julia Dongstra - Mearkas-1

 

Naar huis met nieuwe verhalen

De ondernemers hopen met Mearkas een plek te creëren waar gasten met nieuwe verhalen over hun ervaring rond de kas en de omgeving naar huis gaan. Zo vertelt Meinderts in een informele setting over hoe zijn recepten en gerechten tot stand komen. Ook neemt hij gasten mee naar de moestuin, waar ze zelf kunnen zien welke producten klaar zijn om geoogst te worden en vervolgens op hun bord belanden. En dat is niet het enige: tijdens de avond worden de volksverhalen die schrijver en dichter Dam Jaarsma verzamelde over het dorp en de omgeving van Eastermar verteld. Zoals de ondernemers zelf zeggen: "Een avond bij Mearkas staat bol van beleving." Eerlijke smaken en verhalen uit de regio van vroeger én nu omvatten het concept. 

2 - By Julia Dongstra - Mearkas
3 - By Julia Dongstra - Mearkas-1 4 - By Julia Dongstra - Mearkas-1
Artikel delen