Restaurant Square '47 in Rotterdam geopend: 'Gasten verwennen op ieder moment van de dag'

Interieur Square '47

Restaurant Square '47 in Rotterdam geopend: 'Gasten verwennen op ieder moment van de dag'

Restaurant Square '47 in Rotterdam opende begin december haar deuren aan het Schouwburgplein. Aan het roer staan twee ervaren horecaondernemers: Arnold van Strien en Alex Wolf. De menukaart behelst er een uitgebreide selectie van internationale gerechten, waaraan door chef Illy Vroomen en zijn team een eigen draai is gegeven.

Het was alle hens aan dek, zegt Arnold van Strien, over de eerste hectische weken van Square ’47. Het liep vanaf de start, begin december, direct storm in het Rotterdamse restaurant aan het Schouwburgplein. Chef Illy Vroomen bevestigt dit lachend; hij is sinds de opening vijftien uur per dag in touw om de keuken in goede banen te leiden. Maar het is een prachtige kans, zegt hij. Na jaren te hebben gewerkt als freelancer en te hebben gekookt in diverse Haagse beachclubs, sloot hij zich maar wat graag aan bij het ambitieuze project van Van Strien en Wolf. Hij kan hier leiding geven aan de keukenbrigade en zijn eigen draai geven aan de gerechten. Trots presenteert hij zijn signature dish: de Brioche McFoie – de naam is een knipoog naar de bekende hamburgergigant - een brioche met steak tartare en gebakken ganzenlever.

Shared dining

Het uitgebreide menu is gebaseerd op shared dining; van kreeft met tomaten-basilicumboter en coquilles in een crème van bloemkool tot steak tartare, zelfgemaakte garnalenkroketten en wagyu-sliders. Vroomen heeft nog tal van ideeën, hij zou het liefst elke week een nieuw gerecht op de kaart zetten, maar eerst willen ze ervoor zorgen dat de basis in de keuken goed staat. Uiteraard is er een vega(n) menu en in het weekend staat er ook een sushi-chef in de keuken. Er is een uitgebreide wijn- en champagnekaart en een ruime keuze aan cocktails en mocktails.

Van Strien: “We willen ons onderscheiden van de andere zaken hier rond het Schouwburgplein. We willen de gasten verwennen, op ieder moment van de dag. Er zijn hier geen dj’s met harde muziek, iedereen moet hier kunnen aanschuiven: stelletjes, toeristen, eerste dates, gezinnen, zakenmensen, mensen die komen eten voordat ze naar het theater of de bioscoop gaan of na afloop nog even een cocktail komen drinken met een bite erbij – je moet hier de hele dag gezellig kunnen komen zitten en vooral kwalitatief goed kunnen eten.”

Square 47 Rotterdam Square 47 Rotterdam 3
Square 47 Rotterdam 1 Square 47 Rotterdam 2

Inrichting en terras 

Square ’47 bestaat uit twee verdiepingen. De bovenste verdieping kan inclusief dakterras worden afgehuurd voor een private lunch of diner. Het restaurant fungeert volgens Vroomen en Van Strien als ontmoetingsplaats, waar mensen kunnen lunchen en borrelen of uitgebreid dineren. De keuken is nu, in de opstartfase, vijf dagen per week van twaalf tot twaalf open. Het doel is om zeven dagen per week open te gaan, van negen uur ’s ochtends tot een uur ’s nachts.

Binnen heeft Square ’47 bijna zeventig zitplaatsen, het terras biedt nog eens 130 plaatsen. De eerste weken was het proefdraaien, alle kinderziektes eruit halen, de wensen van de gasten aanhoren en het menu perfectioneren om straks volledig klaar te zijn om – als ook het terras vol zit – iedereen goed te kunnen bedienen.

De investering was groot: Van Strien heeft nog net niet zijn nieren en lever hoeven te verkopen, lacht hij. Trots kijkt hij om zich heen: het warme, eigentijdse interieur met veel spiegels dankt de zaak aan Woodfever Stands Interieur uit Naaldwijk. Van Strien vertelt dat hij voor de opening met een tellertje op het terras van de buren zat om de gasten te tellen en te analyseren. Het sterkte hem in zijn overtuiging om op deze plek, in het centrum van Rotterdam, dit concept te starten. Hij is dan ook vol vertrouwen dat de zaak een succes gaat worden, de eerste weken waren in dat opzicht een mooie bevestiging van de potentie. Hij wijst naar het terras: laat de lente maar komen.

Artikel delen