Restaurant Sukerieje heropent in Zwolle

Restaurant Sukerieje heropent in Zwolle

Restaurant Sukerieje opende 17 maart haar deuren aan het Rodetorenplein 16 in Zwolle. Het restaurant verhuisde van Dalfsen naar het monumentale 17de-eeuwse Hopmanshuis in de historische binnenstad van Zwolle. Chefs Martijn Kuik en Yannick Roodhof namen niet alleen de naam Sukerieje mee naar Zwolle, maar namen tevens de exploitatie over van het fine dining-restaurant dat in alle toonaangevende restaurantgidsen is opgenomen.

De nieuwe locatie van Sukerieje is gevestigd op de benedenverdieping van het 17de-eeuwse Hopmanshuis, op de locatie van het voormalige Bokkers te Buiten en biedt plaats aan veertig personen. Sukerieje is het broertje van restaurant Sukade in Meppel, dat eigendom is van dezelfde eigenaar.

Waardering

Martijn Kuik (42), die vanaf de start van Sukerieje in 2018 chef is en die daarvoor bij onder meer restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl werkte, is blij en dankbaar voor het vertrouwen dat hij en mede-eigenaar Yannick Roodhof (29) kregen om de exploitatie over te nemen. Martijn Kuik: “Yannick heeft destijds de eerste twee jaar als souschef restaurant Sukade mee opgebouwd en is nu alweer geruime tijd bij Sukerieje werkzaam. We zien de kans die we kregen om de zaak zelf te gaan runnen als een waardering voor onze inzet.”

'Behalve de locatie verandert er voor de gasten weinig'

Creatieve keuken

Roodhof werkte tijdens en na zijn koksopleiding aan de Cas Spijkers Academie onder meer bij restaurant De Lindenhof** in Giethoorn en het nu gesloten eensterrestaurant Niven in Rijswijk. Hij stond in 2017 mede aan de wieg van Sukerieje’s grote broer Sukade. Yannick Roodhof: “Behalve de locatie verandert er voor de vaste gasten weinig. Net als in Dalfsen staat ambacht, kwaliteit en koken met de seizoenen voorop. We koken creatief, met veel aandacht voor het Nederlandse product en met liefde voor groente. In Dalfsen waren we hiermee succesvol en hebben we met deze keuken de erkenning gekregen van restaurantgidsen als Michelin, Lekker en Gault&Millau. Deze lijn zetten we in Zwolle voort. Ook nemen we de naam Sukerieje mee, omdat dit inmiddels een gevestigde naam is geworden, die staat voor goed eten, kwaliteit en verfijndheid.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Sukierieje-Zwolle-4
Koningsoesterzwam, kerrie-madras, oude kaas, zure dragon.

Open keuken en chef’s table

De muren en het plafond werden in lichte kleuren geverfd, met als resultaat een fris en licht restaurant met een warme, intieme sfeer. Historische elementen als het balkenplafond en een opengewerkte stenen muur contrasteren mooi met de zachte stoffen van de stoelen en de houtkleurige tafels. Bij de open keuken - waar op inductie gekookt wordt - staat een chef’s table voor maximaal acht personen.

Martijn Kuik: “Voordeel van deze keuken is dat we als koks veel meer contact hebben met onze gasten dan we in Dalfsen hadden. Ze zien ons niet alleen aan het werk, maar we komen ook regelmatig aan tafel om gerechten uit te serveren en toe te lichten. We zijn nu een maand open en de reacties zijn superpositief. Er is een mooie mix van gasten die we al uit Dalfsen kennen en nieuwe gasten. De keuze om naar Zwolle te gaan blijkt een schot in de roos en we hebben veel vertrouwen in de toekomst.”

Veel menukeuze en een groot terras

De kaart bestaat uit een regelmatig wisselend verrassingsmenu van vier (64 euro) tot zes gangen (82 euro). De gerechten van dit menu zijn ook los verkrijgbaar. Daarnaast is er een à-la-cartekaart met klassiekers als oesters, steak tartare, snoekbaars en kreeft en mooie bereidingen van seizoensgroenten. Door het jaar heen worden buiten de kaart om gerechten met primeurgroenten en seizoensproducten zoals asperges en wild aangeboden. Voor de lekkere trek in de namiddag is er een borrelkaart met hoogwaardige bites. Als extra attractie beschikt Sukerieje over een groot terras voor zeventig personen voor lunch, borrel en diner. Het terras kijkt uit over het Rodetorenplein, het water van de Stadsgracht en ligt aan de kop van de levendige Melkmarkt.

Sukierieje-Zwolle-3
Sukierieje-Zwolle-2 Sukierieje-Zwolle-6
Sukierieje-Zwolle-5
Artikel delen