Restobar West 72: nieuwe hotspot in Hoorn

Bar binnen Restobar West 72

Restobar West 72: nieuwe hotspot in Hoorn

Met Restobar West 72 heeft Hoorn in Noord-Holland er een nieuwe horeca hot spot bij. De horecazaak van eigenaar Ben Broersen zit in een fraai Rijksmonument uit 1750 in het centrum van de vestingstad. Drie jaar duurde de verbouwing van het pand. “En in die drie jaar zag ik het kleine eetcafé, dat ik voor ogen had, veranderen in een restobar met 73 zitplaatsen.”

 

Tekst: Kristi Houtkamp

Bij binnenkomst valt je oog direct op de grote bar. Twee jonge bartenders shaken erop los; de pornstar martini’s vinden gretig aftrek. Een gastvrouw neemt de jassen aan en loopt mee naar de gereserveerde tafel. Het is vrijdagavond en Restobar West 72 in Hoorn zit vol. Boven, beneden en aan de bar: overal genieten gasten uit Hoorn en omgeving van een mooi glas wijn of bubbels en de gerechten van de Spaanse chef José Perez (voorheen tapasrestaurant Tia Rosa, Amsterdam). “Zo gaat dat drie avonden in de week. Op vrijdag en zaterdag blijven gasten ook na het eten gezellig borrelen – we zijn dan open tot 02.00 uur – en op woensdag en donderdagavonden wordt het steeds drukker”, vertelt eigenaar Ben Broersen enthousiast.

Drie jaar verbouwen

Restobar West 72 is zijn eerste horecazaak. Broersen: “Een nieuw avontuur. Enkele jaren geleden kon ik mijn bedrijf (grondstoffen voor de voedingsindustrie, red.) goed verkopen, maar achteroverleunen is niets voor mij. De horeca vond ik altijd al een fascinerende sector en toen dit pand aan het West – waar vroeger café Bruintje zat - op mijn pad kwam, ben ik ingestapt.”

'De verbouwing duurde drie jaar, want het oude pand moest volledig op de schop'

Het oude pand moest echter volledig op de schop. “En omdat het om een Rijksmonument gaat, krijg je met allerlei extra regels vanuit de gemeente te maken. Gelukkig kon ik er mijn broer Jos, die een goed technisch inzicht heeft, vanaf het begin bij betrekken. Al met al duurde de verbouwing drie jaar”, vertelt Broersen. “En omdat we toch een hele nieuwe indeling maakten, veranderde mijn plan: het kleine eetcafé dat ik voor ogen had werd een restaurant annex bar met in totaal 73 zitplaatsen.”

Interieur: Art Deco, messing, warm kleurenpalet

Voor het interieur van Restobar West 72 heeft Broersen zich laten inspireren door de luxe hotelbars in de grote (internationale) steden en Parijse brasserie. “Een gezellig restaurant, waar gasten in een informele sfeer lekker kunnen borrelen en eten op een goed niveau, aan tafel en aan de bar. Dat had ik voor ogen.” Art Deco-elementen, de oorspronkelijke houten balken, de vide en fraaie trap, een origineel biervat en een warm kleurpalet zorgen voor die sfeervolle ambiance. “Het hele plaatje moest kloppen en de historische elementen wilde ik waar mogelijk behouden. Geen plastic of RVS dus, alles is met hout, messing en andere materialen afgewerkt om de die oude stijl te behouden.”

*Tekst gaat verder onder foto

Interieur-Restobar-west-72
Interieur Resto Bar 72 Hoorn

Shared dining nieuw in Hoorn

Broersen introduceert met zijn nieuwe zaak ook het shared dining-concept in Hoorn. “We serveren gerechtjes om te delen en samen van te proeven. Al gemeengoed in de grote(re) steden, zeker”, lacht Broersen. “Maar hier in Hoorn was dat er nog niet echt. En hoewel onze gasten eraan moeten wennen, wordt het concept al omarmd en gewaardeerd. Dat zien we ook aan de reserveringen voor de lunch op vrijdag, zaterdag en zondag. We zijn duidelijk een mooie aanvulling op de diverse horecagelegenheden die Hoorn er de afgelopen jaren bij heeft gekregen.” Daarmee doelt Broersen onder meer op Ysbrandtsz, The Saint (Heavens hotel) en HAVN van Robin Blaauw.

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Gerecht-Restobar-72-1-1 Gerecht-snijden-Restobar-West-72-1

 

Lobby voor een kleinschalig terras

Het stevig neerzetten van Restobar West 72, daar ligt nu de focus van Broersen. “En er ligt nog een uitdaging in het verschiet. Dit pand heeft geen terras. Wel zijn de ramen aan de voorzijde volledig naar boven te schuiven, zodat de gast bij mooi weer toch een soort buitenbeleving krijgt. En natuurlijk zorgen we voor goede airco’s.” Met het veelgehoorde ‘zonder terras red je het als horecazaak niet’ is Broersen het niet eens. “We moeten het gewoon zo aantrekkelijk maken dat gasten ook bij mooi weer bij ons willen komen. Daarnaast zijn er plannen om dit centrale plein, Roode Steen, helemaal autovrij te maken en opnieuw in te richten. Wie weet komt die vergunning voor een klein terras er dan toch.”
'We zijn duidelijk een mooie aanvulling op de diverse horecagelegenheden in Hoorn'

Personeel

Ook voor horeca-ondernemer Ben Broersen was het vinden van goed personeel voor zijn nieuwe horecazaak Restobar West 72 een uitdaging. “Uiteindelijk is het gelukt een jong team samen te stellen. José Perez is een ervaren chef die de keuken aanstuurt en voor de bediening heb ik een team van drie leidinggevenden aangesteld. Iedereen krijgt de tijd om in hun rol te groeien, zolang het uitdragen van gastvrijheid en kwaliteit maar voorop staat.” Broersen zelf werkt back office.
Interieur-binnen-restobar-west-72-1
Wijnkast-restobar-west-72-1 Bar-Restobar-west-72-1
Artikel delen