Restyling voor boothotel Botel in Amsterdam tot 'bruisende all day plek'

Interieur van boothotel Botel in Amsterdam

Restyling voor boothotel Botel in Amsterdam tot 'bruisende all day plek'

Een bruisende plek verdient een bruisend hotel. Met onder andere arty en Amsterdamse elementen toverde interieurdesignbureau ESTIDA het boothotel Botel, naast de hippe NDSM-werf, om tot een plek waar gasten ook graag overdag vertoeven.

Over het concept

Hip, happening, laagdrempelig en gelegen op een unieke locatie; zo is Botel te omschrijven. Het boothotel met 181 kamers ligt in het water vlak bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Een enorm bruisende plek. Maar het gevaar van zo’n locatie buiten het centrum is dat gasten alleen maar komen om te slapen en te ontbijten. Om ook overdag meer reuring in het hotel te creëren, vroeg mede-eigenaar Alex Chang interieur- designbureau ESTIDA om de gezamenlijke ruimtes van het hotel aan te pakken.

“Het moest een all day-concept worden waar gasten overdag lekker op hun laptop een film kijken, ‘s avonds gezellig dineren en borrelen aan de bar”, aldus Michel Ruijgrok, directeur van ESTIDA. Het bureau ontwikkelt en ontwerpt concepten voor horecazaken, van koffiecorners in de supermarkt tot grote hotelketens.

'Hotels zijn extra tof en uitdagend omdat we daarmee de totale horecabeleving kunnen invullen: slapen, eten, vergaderen en uitgaan'

Logo van Amsterdam

Bij Botel werd de bruisende sfeer van de locatie vertaald naar het ontwerp. ESTIDA maakte daarvoor onder meer gebruik van arty en grafische elementen, en primaire kleuren. Ruijgrok: “Het logo van Amsterdam, met de drie kruizen, hebben we meegenomen in het grafisch ontwerp. Het komt op meerdere plekken in het hotel terug, zoals in het tapijt en prints op de wanden. Ook de rode kleur van de Amsterdamse vlag is prominent aanwezig. De andere primaire kleuren zijn ook veel gebruikt. Zo heeft elke gang een rode, gele of blauwe kleur gekregen, ook handig voor de oriëntatie van gasten.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Boot Hotel Botel

Om gasten te verleiden om te chillen, zijn sfeervolle loungeplekken gecreëerd. Ruijgrok: “En die missie is geslaagd, heb ik al begrepen. We hebben de bar naar een prominente plek verplaatst, in het midden van de openbare ruimte; echt een eyecatcher nu. Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan een groot kunstwerk op het plafond. De eigenaar heeft daarvoor een kunstenaar gevraagd, die op basis van ons grafisch ontwerp aan de slag is gegaan.”

Duurzaamheid

Het ontbijtbuffet is bewust niet vervangen, vertelt Ruijgrok: “Een prachtig RVS-buffet, dat voldeed nog perfect. Alleen de deurtjes hebben een andere kleur gekregen. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in deze branche, maar dat zit ‘m wat ons betreft vooral in dingen ontwikkelen die lang meegaan. Zo’n mooi ontbijtbuffet bijvoorbeeld; dat gooi je toch niet weg?”

Meubilair: Satelliet

Artikel delen