Sterchef Lars Aukema en Lisa Stam openen restaurant Affect in Zwolle

Affect Zwolle - Header

Sterchef Lars Aukema en Lisa Stam openen restaurant Affect in Zwolle

Chef-kok Lars Aukema en Lisa Stam openen in november fine dining-restaurant Affect in Zwolle. Beiden werkten eerder in De Librije*** en verdienden dit jaar een Michelinster bij Brass Boer Thuis* in Zwolle. In een historisch pand aan de Thorbeckegracht willen ze gasten verrassen met herkenbare gerechten, maar dan nét even anders. "Niet te stijf, in een ongedwongen sfeer."

Affect

Het restaurant krijgt tien tafels, die ruim zijn opgezet, met in totaal zo’n 35 couverts. Dit alles in een knusse setting met houten tafels in organische vormen en neutrale, rustige kleuren. "We willen precies zo’n zaak neerzetten waar we zelf ook het liefst uit eten gaan", zegt Lars Aukema. "Fine dining, niet te stijf en een ongedwongen sfeer." Dat laatste is ook wat ze met de naam Affect willen uitdragen. "Het warmtegevoel, de affectie, dat is waar het om gaat", zegt Stam. "Dat willen we overbrengen naar gasten."

Brass Boer Thuis

Het jonge ondernemersduo leerde elkaar kennen bij restaurant De Librije*** in Zwolle, van Jonnie en Therese Boer, waar ze beiden jaren werkten. Aukema was nauw betrokken bij het opzetten van Brass Boer op Bonaire en werd senior souschef van De Librije. Daarna stoomden de twee door naar Brass Boer Thuis in Zwolle. Lisa als leidinggevende en Lars als chef van de keuken. Samen kregen ze hier na de coronaperiode de zaak weer op de rit. Aukema heeft de menukaart vervolgens volledig naar zijn hand kunnen zetten, "Wel volgens de stijl van Jonnie natuurlijk", zegt hij. "Maar toch ook echt van mezelf."

Michelinster

Het eten in Brass Boer bleef niet onopgemerkt, want wat hij zelf nooit had verwacht, gebeurde begin dit jaar dan toch. Aukema werd bekroond met een Michelinster. "Ik was er echt totaal niet mee bezig", zegt hij. "We hebben hier houtvuur, het moest vooral een swingende hippe tent worden." Stam vult aan: "Tot het moment dat zijn naam werd omgeroepen bij de bekendmaking van de sterren heeft hij eigenlijk nooit gedacht dat-ie een ster zou krijgen."

Een Michelinster koken was absoluut een droom voor hem. Dat dit is gelukt, dankt hij aan het feit dat hij veel vrijheid en vertrouwen heeft gekregen van de familie Boer. "Zonder hen was dit nooit gelukt", benadrukt hij.

'We willen precies zo’n zaak neerzetten waar we zelf ook het liefst uit eten gaan'

De lat ligt hoog

De naam Aukema is nu onlosmakelijk verbonden met de Michelinster en dat zorgt wel voor wat meer, gezonde, spanning bij de twee. "Er ligt meer druk op", zegt Stam. "Nu moet je echt jezelf gaan presenteren. Voor nu zijn het nog wel lekkere zenuwen. Helemaal als straks alles uitpakt zoals we het voor ogen hebben. Ik heb er echt vertrouwen in dat het iets moois gaat worden."

Keuze uit menu en à la carte

In Affect is er de keuze uit een klein menu, een groot menu en een mooie selectie à la carte. Voor als je lang wilt tafelen of gewoon een hoofdgerecht wilt eten met een fles wijn. "Echt een zaak waar je, als je zou willen, elke dag langs kunt gaan", zegt Aukema. "Op de kaart staan gerechten als langoustine met kaviaar, een steak tartaar, bekende én klassieke smaken. Met het menu gaan we wat meer spannende dingen doen."

Artikel delen