Nieuwe cocktailbar Barbue in Amsterdam heeft Argentijnse invloeden

Cocktailbar Barbue in The Hoxton Lloyd Amsterdam

Nieuwe cocktailbar Barbue in Amsterdam heeft Argentijnse invloeden

De nieuwe cocktailbar van hotel The Hoxton Lloyd Amsterdam is geïnspireerd op de ‘bares notabeles’ van Buenos Aires tijdens de gouden cocktaildagen van de bruisende wereldstad. Mix dit met de rijke historie van het pand en de Argentijnse smeltkroes van culturen en je krijgt Barbue: een extravagante cocktailbar die meedeint op het ritme van Latijns-Amerika.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Chantal Arnts

De Argentijnse internationale barlegende Renato ‘Tato’ Giovannoni is partner van Barbue. Hij is oprichter en eigenaar van Florería Atlántico, dé cocktailbar van Buenos Aires met een dertigste plaats in de World’s 50 Best Bars van 2023. Hij kreeg de creatieve vrijheid om als partner de bar te vormen met zijn expertise, kennis en stijl van gastvrijheid, cocktails, bijgestaan door barmanager Lello Tagliamonte.

Rijke historie

“Toen The Hoxton-groep mij benaderde voor dit project ging ik vrij snel overstag”, vertelt Giovannoni. “Ik ben razend druk met mijn bars en restaurants in Buenos Aires en Singapore, maar als je mij vraagt om mijn land te vertegenwoordigen en te eren is mijn antwoord altijd ja. Deze bar laat Argentinië op haar best zien."

‘Barbue laat Argentinië op haar best zien'

Tagliamonte: “Ik werkte bij Lotti’s bar in The Hoxton op de Herengracht in Amsterdam toen ik voor de functie van barmanager voor Barbue werd gevraagd, en daarnaast ook de bar van Breman Brasserie (all day-brasserie die bij het hotel hoort, red.) op te starten. Mijn taak was om het best mogelijke team te vinden, en we zijn goed onderweg. Ons doel is om onderdeel te zijn van de beste bars ter wereld en wij gaan er alles aan doen zover te komen. Allereerst moet de bar natuurlijk goed staan en vol zitten. We zitten in een opkomende buurt en bieden hier echt wat nieuws.”

"Hier waren de loketten om een reis per boot van Amsterdam naar Zuid-Amerika te kopen, waarvan voor de meeste passagiers Buenos Aires de eindbestemming was. De boten vertrokken hier vanaf de kade, en de originele loketten maken nu onderdeel uit van de bar. In zoverre dwong het pand het hotel om een aparte bar te creëren, de ruimte is sterk historisch geladen.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Giovanni_Cocktail_Fernet_Con_Frutilla-1
Renato Giovannoni (links), cocktail Fernet con Frutilla (rechts)

Argentijnse stijl

Barbue is een Zuid-Amerikaanse bar zoals er nog geen was in Amsterdam, zegt Tagliamonte. “De cocktailbar heeft een duidelijke Argentijnse stijl, visie en ingrediënten. Maar we werken in cocktails ook met spirits die in Argentinië deel uitmaken van het leven, zoals de van oorsprong Italiaanse bitterlikeur Fernet Branca, die al bijna een eeuw in Argentinië geproduceerd wordt.”

Giovannoni: “We werken zelfs met de Argentijnse variant, die bij ons steevast gedronken wordt in de nationale mix ‘Fernet con cola’. Of Bols Genever, deze borrel is historisch, een begrip in Argentinië.” Maar ook lokale ‘amargos’ als Pineral en Hesperidina hebben hun weg gevonden naar Barbue, net als Tato’s eigen merken Apostoles gin (met onder andere Yerba mate) en Giovannoni vermouth. “Dit hotel verschilt van veel andere The Hoxton hotels, waar de bar vaak een centrale- en lobbyfunctie voor het hotel vervult. Barbue is een unieke bar die zijn eigen ruimte verdient.”

*Tekst gaat verder onder het grijze kader

Cocktail Fernet con Frutilla

Cocktail_Fernet_Con_Frutilla

Giovannoni: “De ultieme cocktail die Barbue weergeeft, is ‘Fernet con Frutilla’. Een cocktail die iedereen weet te verrassen en iedereen lekker lijkt te vinden, zelfs de grootste Fernet-sceptici.”

Ingrediënten:

  • 25 ml Fernet Branca infused met Hollandse aardbeien (5 dagen) en cacao nibs (1 dag)

  • 15 ml Merlet Crème de Fraise des Bois (aardbeienlikeur)

  • 5-10 ml Mozart white chocolate liqueur

  • Top met Three Cents Cherry Soda (70 ml). Schenk hierop 1,5 ml White Crème de Menthe

Werkwijze: Schenk de drie spirits in een highballglas, vul met ijsblokken en top met de soda. Roer kort, schenk hierop de Crème de Menthe vanaf een lepel en garneer met een aardbei gedipt in chocolade.

Smeltkroes

Barbue is een ruim opgezette bar met veel lichtinval en gevuld met comfortabele zithoekjes en fauteuils. Een hoge ruimte vol kleurrijke details, Italiaanse accenten en een vleug art deco, luxe materialen en een grote hoefijzervormige bar van waarachter de bartenders cocktails shaken en hun gasten verwelkomen. De bar is losjes geïnspireerd op de vroegere ‘bares notables’ (grand cafés, red.) en ademt de retro vibe uit de gouden dagen van Buenos Aires uit de vorige eeuw. Vanaf de mezzanine (tussenverdieping) kun je comfortabel nippend aan je cocktail de bar overzien.

“We willen met Barbue de Argentijnse stijl van hospitality laten zien”, zegt Giovannoni. “Ik zou dit omschrijven als een zeer elegante stijl met het relaxte van Latijns-Amerika. Buenos Aires staat voor invloeden van Italianen, Spanjaarden en Fransen en Amerikanen. Buenos Aires heeft zich de borrelmomenten uit deze culturen eigen gemaakt, zoals de Italiaanse aperitivo en het Spaanse la hora del vermút. Een perfecte smeltkroes, dit zie je ook in het team wat we nu hebben staan. Lello en Alice zijn Italiaans, Manny komt uit Letland, Nicole uit Amerika en ik uit Argentinië.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Bar_Barbue_Amsterdam
Bar Barbue in Amsterdam, links barmanager Lello Tagliamonte.

Cocktailmenu

Het cocktailmenu bevat veel Argentijnse invloeden, volgens Giovannoni. “Er zijn veel voorbeelden van de Nederlands-Argentijnse samenwerking, zo is de cocktail ‘Holando Argentino’ geïnspireerd door het gelijknamige Argentijnse koeienras met Hollandse roots van Friese koeien. Het is een vrij sterke cocktail met een three way gin-mix van Hollandse genever, London Dry en Apostoles gin, Italiaanse Strega likeur en Franse Lillet Blanc, geklaard met melk voor een heldere kleur en lichtromige afdronk."

"De Cha Cha Cha is een cocktail die swingt als de dans, een klassieker van Santiago ‘Pichín’ Policastro, de legendarische Argentijnse cocktailbartender, bareigenaar, publiek figuur, zoon van Italiaanse immigranten en auteur van het cocktailboek Tragos Mágicos uit 1955. Hierin staat ook deze cocktail van gin, apricot brandy, perzikpuree en champagne, gegarneerd met een huisgemaakte cocktailkers.”

Cocktails_Food_Cocktailbar_Barbue_Amsterdam
De cocktails Cha Cha Cha (links) en Holando Argentino (rechts)
Artikel delen