Uitgelicht: restaurant Renilde in een iconisch gebouw op een unieke locatie

Uitgelicht: restaurant Renilde in een iconisch gebouw op een unieke locatie

In Rotterdam, op de bovenste verdieping van Museum Boijmans Van Beuningen, bevindt zich dakrestaurant Renilde. Het zit op een hoogte van 34,5 meter, waarvandaan je een spectaculair uitzicht hebt over de skyline van Rotterdam. In de keuken staat chef Jim de Jong die hier de sterren van de hemel kookt.

Foto's: Sophia van den Hoek van Studio Unfolded

Stefan Leatemia, hoofd horeca van het museum, vertelt: "De horeca in Rotterdam is de laatste jaren enorm gegroeid en we hopen straks een gevestigde naam te worden in de stad. Een iconisch gebouw, op een bijzondere locatie met een vertrouwd aanbod. Het mooie is dat wij na sluitingstijd van het depot met het restaurant openblijven, zodat depotbezoekers en gasten uit Rotterdam en daarbuiten hun dag kunnen afsluiten op een speciale plek."

"Depotbezoekers en gasten sluiten hun dag af op een speciale plek."

Architectenbureau Concrete ontwierp het interieur

Het Amsterdamse architectenbureau Concrete tekende voor het design. Ze ontwierpen twee flexibele ruimtes: de zaal Coert en het restaurant Renilde. Beide zijn afzonderlijk vormgegeven, maar zijn tegelijkertijd ook complementair aan elkaar.

Innovatieve tafels

De zaal en het restaurant hebben een innovatieve tafelopstelling: de tafels klap je eenvoudig in en laat je opgaan in de architectuur. De tafelbladen sluiten namelijk naadloos aan op de houten vloer- en plafondstroken. Hierdoor creëer je makkelijk een lege zaal met vijf achter elkaar geplaatste frames, die het uitzicht op de daktuin en de stad als een kunstwerk omlijsten.

*Tekst gaat verder onder de foto's

Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-9
De innovatieve tafels en houten vloer- en plafondstroken
Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-12 Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-11

Eindresultaat interieur

Rob Wagemans en Bart de Beer van architectenbureau Concrete vertellen: "Het voordeel van een museum als opdrachtgever is dat ze openstaan voor originele ideeën. We hadden dit restaurant nooit voor een traditionele restaurateur kunnen bouwen. Depot Boijmans Van Beuningen gaf ook altijd ruimte om de kwaliteit hoog te houden, waardoor een spanningsveld tussen de klantbeleving en functionaliteit te voelen is. We zijn trots op het eindresultaat en de bijdrage die we hebben kunnen leveren aan zo'n iconische plek in de museumwereld."

"We hadden dit restaurant nooit voor een traditionele restaurateur kunnen bouwen."

Het restaurant en chef de Jong

Het restaurant is zes dagen per week open van 11.00 tot 22.00 uur. De lunch staat in dienst van het museum, maar het diner bepaalt De Jong. Wat je mag verwachten? Veel verse en seizoensgebondenproducten, verwerkt in een vast drie-, vier- of vijfgangenmenu. Om de twee à drie weken wisselt het menu. Bij restaurant Renilde schuif je dus gemakkelijk meerdere keren per maand aan voor verrassende gerechten.

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-24
Chefkok Jim de Jong
Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-10 Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-16

Eerbetoon aan Renilde Hammacher en Coert Ebbinge Wubben

Het restaurant en de zaal danken hun naam aan stercurator Renilde Hammacher en oud-directeur Coert Ebbinge Wubben. Hammacher was in de jaren 60 en 70 de grondlegger van de wereldberoemde collectie moderne kunst. Ook was zij bevriend met de wereldberoemde kunstenaar Dalí. Wubben was destijds directeur van het museum. Hij verwierf o.a. de collectie van D.G. van Beuningen en haalde twee langlopende legaten binnen.

Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-21
Entree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-23 9U5A7900weEntree-Renilde-Sophia-Van-Den-Hoek-8b
Artikel delen