Voormalig familiebedrijf Waanders in Staphorst heropent in mei

Waanders - Staphorst - Interieur

Voormalig familiebedrijf Waanders in Staphorst heropent in mei

Hotel-restaurant Waanders in Staphorst heropent dit voorjaar na een grondige renovatie als een eigentijds en fris grand café. Projectontwikkelaar en vastgoedondernemer Jan Mulder is de nieuwe eigenaar van het voormalige familiebedrijf, dat sinds 1938 een begrip is in Staphorst.

Art impressie: Horeca Sfeermakers

Mulder blaast het voormalige horecabedrijf, dat in 2022 sloot, nieuw leven in. Het restaurant zal plaats bieden aan 230 gasten en beschikt over een private dining-ruimte met nog eens 38 zitplaatsen. Ook beschikt het 'nieuwe Waanders' over een terras waar plaats is voor 118 personen. Het hotel is niet meer in gebruik als hotel.

Passanten en lokale gasten

Als vanouds richt het grand café zich op zowel recreatieve als zakelijke passanten vanaf de nabijgelegen snelweg A28. Mulder: "Om naar het noorden te reizen kom je vrijwel altijd langs Waanders. Niet voor niets werd het 'de poort naar het Noorden’ genoemd." Daarnaast hoopt hij ook de lokale bevolking te trekken. 

Traditionele gerechten met een twist

Na een grootschalige renovatie zal de horecagelegenheid in april heropenen als een fris en eigentijds grand café. Gasten kunnen er overdag terecht voor een kop koffie of thee met iets lekkers en 's middags voor een lunch. Daarnaast wil Mulder ook 's avonds en in het weekend een plek bieden voor een ontspannen diner of borrel.

Het menu wordt een combinatie van herkenbare, traditionele gerechten met een moderne twist en een aantal verrassende gerechten. Typische Waanders gerechten uit het verleden zullen ook een plek krijgen op de kaart. Naast een variatie aan (speciaal)bieren en diverse wijnen komt er een cocktailstation in de bar waar de cocktails vers bereid gaan worden.

Interieur

De designers van Horeca Sfeermakers over het interieur: "Alhoewel Waanders al zo lang een begrip is in de regio zal het interieur daarentegen eigentijds en vernieuwend zijn, zonder hierbij de huiselijkheid van het oude Waanders uit het oog te verliezen. Custom made prints, messing accenten en prachtige sfeerverlichting zullen eyecatchers zijn in de zaak."

Onder het pand bevindt zich nog steeds de Staphorster kelder, ook wel genoemd zaal “De Vlegel”. Door Jan Waanders gebouwd in authentieke, Staphorster stijl en onaangeroerd tijdens de recente renovatie. Deze zaal wordt verhuurd aan groepen tot ca. 50 personen. "Een reis terug in de tijd", aldus de nieuwe eigenaar Jan Mulder.

Historie hotel en restaurant Waanders

1901 - 1951

Jacob Waanders begon zijn bedrijf in 1901 aan De Lichtmis, tussen Zwolle en Staphorst. Zijn zoon Hendrik verplaatste het hotel naar Staphorst in 1934, en in 1938 vestigde de familie Waanders hun horecabedrijf aan de Rijksweg 12. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf verwoest en overleed Hendrik in een concentratiekamp.

1951 - 1965

Na de oorlog zette zijn vrouw Aaltje met hulp van hun kinderen het bedrijf voort in een noodgebouw. In 1951 werd het hotel herbouwd en uitgebreid, waarna het een succesvolle zaak werd. Jan, de zoon van Aaltje en Hendrik nam in 1965 de zaak over. Hun zoon trad later tevens in de voetsporen van zijn ouders, grootouders en overgrootouders.

1965 - 2022

Het pand werd nadien, in 1971, 1980, 1990 en 2016 diverse malen verbouwd en uitgebreid, onder andere met diverse zalen die geschikt zijn voor bruiloften, congressen en andere groepsactiviteiten. In 2010 nam Ton Kolman het roer over, maar in juni 2011 werd het horecabedrijf failliet verklaard. In 2011 werd het bedrijf voortgezet door Henk Breukelaar die de deuren van zijn bedrijf in november 2022 sloot. Eind 2022 werd het vastgoed verkocht aan Jan Mulder. 

Artikel delen