Wijnrestaurant Contraste opent in Hoogmade: 'Zaak zonder menukaart'

Kenneth Tjong Ayong en Paulien van Wieringen

Wijnrestaurant Contraste opent in Hoogmade: 'Zaak zonder menukaart'

Op de locatie van Restaurant Kom Eten in Hoogmade opent eind februari Wijnrestaurant Contraste. Een moderne zaak waar verspillingsvrij wordt gewerkt, zonder menukaart. Je vindt hier alleen een chef's menu met bijbehorend wijnarrangement. Lees hieronder meer over de nieuwe zaak.

 

Foto: Marinda Baak

Over het concept

“Een vaste gast vertelde over een ‘wijnrestaurant’ waar hij had gegeten. Toen ik het woord ‘wijnrestaurant’ hoorde, dacht ik alleen maar ‘ja!’. Dat is precies wat past bij ons. Want de wijn en de gerechten zijn hier even belangrijk en dat wordt zo meteen duidelijk", vertelt gastvrouw en eigenaar Paulien van Wieringen.

Chef-kok en eigenaar Kenneth Tjong Ayong vult aan: “Onze passie ligt bij het maken van wijn-spijs-combinaties. Dat is waar onze talenten als ondernemersstel samenkomen: ik kook en mijn vrouw selecteert de juiste wijn bij ieder gerecht. Daarmee willen we onze gasten keer op keer verrassen.”

Oude wijn in nieuwe zakken?

Ditzelfde koppel was de afgelopen twaalf jaar exploitant van Restaurant Kom Eten. Dus gaat het hier om oude wijn in nieuwe zakken? Betreft het een nieuw restaurant of een nieuwe naam? “Eigenlijk is in de afgelopen twaalf jaar alles aan ons bedrijf veranderd, behálve de naam”, vertelt Paulien lachend.

“In 2012 startten we met Kom Eten als een lekker laagdrempelige zaak voor koffie, lunch, borrel en diner. Dat hebben we jarenlang met veel plezier gedaan, maar toen kwam corona met de bijbehorende afhaalmaaltijden. Daarna hebben we het roer omgegooid en ons gefocust op lunch en diner met uitsluitend een chef’s menu vol ingrediënten uit onze moestuin hier in Hoogmade."

"En dit is de formule die voor ons werkt: we hebben nog nooit zulke goede feedback van gasten gekregen en we werken duurzaam en zonder verspilling doordat eigenlijk iedereen vooraf reserveert. Plus: we vinden het zelf leuker dan ooit, want we kunnen al onze creativiteit hierin kwijt! En omdat wijzelf elke dag op de vloer staan, is dat niet onbelangrijk. Dus ja, enerzijds is het oude wijn in nieuwe zakken, want wij gaan nergens heen. Maar tegelijkertijd is dit ook het moment om het boek Kom Eten te sluiten en een nieuw boek te openen. En dat boek heet Contraste.”

Een mooi Contraste

En waarom Contraste? “Ons restaurant en wijzelf hangen van tegenstellingen aan elkaar en dat vinden we mooi. Zo bieden we onze gasten de kwaliteit van fine dining maar zonder de formele sfeer die daar vaak bij hoort. Natuurlijk hebben we een nette zaak, maar niemand hoeft bij ons ‘op te zitten’”, stelt Kenneth.

Hij vervolgt: “Voor mij gaat Contraste ook over de barbecue die bij ons aan de waterkant staat: die gebruiken we dagelijks, ook voor ingrediënten die je thuis niet snel besluit te barbecueën. Het wiel dat aan de barbecue zit, vormde dan ook de inspiratie voor ons nieuwe logo en beeldmerk. Tegelijkertijd symboliseert datzelfde vierdelige wiel de verschillen tussen de seizoenen: ook heel erg passend bij hoe wij werken.”

'We kunnen het woord Contraste loslaten op duizend-en-een verschillende elementen'

Paulien vult aan: “We kunnen het woord Contraste echt loslaten op duizend-en-een verschillende elementen: van het feit dat we alleen een verrassingsmenu serveren en helemaal geen menukaart meer hebben tot de contrasten die gasten per seizoen op hun bord proeven. En van de contrasten in wijn en spijs tot hoe verschillend we ‘s zomers en ‘s winters binnen en buiten werken op onze locatie aan het water. Ook de pretentieloze maar goede wijnen die wij graag schenken, vormen een mooie tegenstelling met de soms pretentieuze wijnwereld.”

Opening

Op schrikkeldonderdag 29 februari 2024 opent Wijnrestaurant Contraste met een volledig opgefrist interieur inclusief wijnkelder. Vanaf die datum zijn gasten op reservering welkom voor lunch (vrijdag en zaterdag) en diner (woensdag t/m zaterdag).
Artikel delen