nationale week zonder vlees
Branchenieuws

Vierde editie Nationale Week Zonder Vlees

Van 8-14 maart vindt de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Sinds de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in maart 2018 is deze duurzaamheidscampagne een jaarlijks terugkerend initiatief. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees worden deelnemers geïnspireerd om een week lang vegetarisch te eten, om zo te ervaren hoe lekker en gemakkelijk dit kan zijn. 

Nationale Week Zonder Vlees heeft groeiende impact

Ondanks dat de Nationale Week Zonder Vlees pas sinds 2018 bestaat, is het een begrip in Nederland. Uit cijfers van onderzoeksbureau Blauw blijkt dat 46% van de Nederlanders de Week Zonder Vlees vorig jaar heeft gezien, waar dat in 2019 nog 43% was. Ook stijgt het aantal deelnemers. Vorig jaar heeft 14% van de Nederlanders meegedaan aan de Week Zonder Vlees, gelijk aan maar liefst 2,4 miljoen mensen. In 2019 was dit 11%.

Deelnemers aan deze week eten gemiddeld 4,7 dagen geen vlees[1]. Deze cijfers worden ondersteund door de supermarktverkoop tijdens de Week Zonder Vlees. In 2020 zijn maar liefst 200,4% meer vleesvervangers verkocht ten opzichte van een gemiddelde week[2]. Dat maakt het de meest impactvolle duurzaamheidscampagne voor supermarkten.

Flexitarisch steeds vaker de norm

De Nationale Week Zonder Vlees sluit aan bij het groeiende bewustzijn dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is, een flexitarisch eetpatroon dus. De grote milieu-impact van vlees eten speelt hierin een belangrijke rol. De besparing die in één week gerealiseerd kan worden, benadrukt het belang en de relevantie van een dagje minder vlees als nieuwe norm.

Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees: “Het doet mij goed om te zien dat steeds meer mensen meedoen aan de Week Zonder Vlees en zo merken hoe lekker en gemakkelijk het is om vaker vegetarisch te eten. Als we het samen voor elkaar krijgen om hiervan de nieuwe norm te maken, dan leveren we een essentiële bijdrage aan onze klimaatdoelstellingen. Vegetarisch eten is het lekkerste en makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat.”

Besparingen

Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen 101 liter water, 79 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees (een halve kip). Deze besparingen zijn door middel van een ‘cradle to end of life’ levenscyclusanalyse doorgerekend door Blonk Consultants, rekening houdend met de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Het volledige rapport is hier te vinden.

nationale week zonder vlees besparingen

Bijna 60 partners uit de voedingsindustrie

De Nationale Week Zonder Vlees is een niet-commercieel initiatief. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door bijna 60 partners uit de voedingsindustrie. Tevens wordt de campagne ondersteund door Marcel Beukeboom, Klimaatgezant van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij zet zich als ambassadeur in om deze duurzame campagne een nationaal succes te maken.

Boerdam: “We hebben als stichting ook in 2021 weer gekozen voor een collectief partnermodel, waarin iedere partner op eigen wijze invulling geeft aan de campagne. Samen maken we deze week tot een nationaal succes.” De partners van de derde editie worden op 19 januari officieel bekend gemaakt.

[1] Bron: “De 3e Nationale Week Zonder Vlees – higlightrapport”, Blauw (2020)

[2] Bron: “webinar vega(n) – actualiteiten en relevantie voor onderzoek”, IRi (2020)