24H Chefs op 26 mei in Kasteel Kerckebosch in Zeist: koken voor Prinses Máxima Centrum

24H Chefs - Fotografie Karien Nieuwenhuis - Header

24H Chefs op 26 mei in Kasteel Kerckebosch in Zeist: koken voor Prinses Máxima Centrum

Op zondag 26 mei gaat om 12 uur 's middags voor de vijfde keer 24H Chefs van start. Na eerdere edities in Zandvoort, Amsterdam en Utrecht, vindt de culinaire estafette dit keer plaats in het schilderachtige Kasteel Kerckebosch in Zeist. Gedurende 24 uur zullen 24 van de grootste chefs van het land deelnemen. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Foto's: Karien Nieuwenhuis

Van idee tot impact

Sinds Tjitze van der Dam tien jaar geleden samen met een collega 24 uur achter het fornuis stond om geld in te zamelen voor Serious Request, is de door hem bedachte 24-uurs kookmarathon uitgegroeid tot een culinaire attractie. Vorig jaar werd een recordopbrengst van 105.000 euro behaald, en dit jaar hoopt hij dat bedrag ruim te overtreffen.

Van der Dam: "Elke euro die we ophalen is er één, maar we doen het natuurlijk niet voor niets. Naast dat koken met gepassioneerde vakbroeders een van de allerleukste dingen is om te doen, is er voor een ouder - en dat zijn de meesten van ons - geen grotere nachtmerrie denkbaar dan dat je kind ernstig ziek wordt. Mijn twee dochters zijn gelukkig gezond, maar we hebben tussen de derde en vierde editie wel twee dierbare collega’s door kanker verloren. Dat we nu met ons event waar eten, broederschap en gemeenschap samenkomen, het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht kunnen steunen, maakt dat we allemaal nog een tandje bij willen zetten. Niet alleen de chefs, maar ook onze partners."

*De tekst gaat verder onder de foto

2 - 24H Chefs - Fotografie Karien Nieuwenhuis-1
Tjitze van der Dam

De eerste 24H Chefs op een kasteel

Het intieme Kasteel Kerckebosch, gelegen in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, zal tijdens 24H Chefs op 26 of 27 mei plek bieden aan 500 gasten. Verspreid over acht sessies worden deze ontvangen met champagne en hapjes door de hosts, waarna ze drie uur lang mogen genieten van een uniek zesgangenmenu van de hand van de drie topchefs uit het door hen gekozen tijdslot. Een korte line-up van de ingrediëntenlijst: van Belgische oesters tot kaviaar en van kreeft en zee-egel tot tarbot, inktvis, asperges en kalfsvlees. Van der Dam: "De sessies voor overdag zijn doorgaans de hardlopers, maar ik vind de nacht juist magisch! Wanneer kan je nou midden in de nacht bij deze chefs terecht? Nooit, behalve bij 24H Chefs! Je zintuigen werken ook anders ’s nachts, dus hoe leuk is dat om jezelf uit te dagen en om je smaakpapillen eens ’s nachts op scherp te zetten."
 
*De tekst gaat verder onder de foto's van chef Yornie van Dijk
 
3 - 24H Chefs - Fotografie Karien Nieuwenhuis 4 - 24H Chefs - Fotografie Karien Nieuwenhuis


Iedereen kan een steentje bijdragen

Ook wie geen kaartje heeft weten te bemachtigen voor een van de acht seatings kan toch een bijdrage leveren. Gedurende de gehele kookmarathon wordt er live radio gemaakt door Radio Horeca en kun je à la 'Serious Request' plaatjes aanvragen en verzoekjes doen, je kunt kaartjes kopen voor de loterij, of bieden op een van de kavels van 24H Chef’s digitale veiling – waaronder gesigneerde items, een private chef die thuis komt koken en kaartjes voor musical premières met meet & greets. En na het succes van vorig jaar in Utrecht, is ook op Kasteel Kerckebosch de Gastromarkt van mede organisator Gault&Millau weer voor iedereen te bezoeken. Nieuwsgierig naar wat er in de keuken gebeurt? Via de live sessies op Instagram kun je over de schouders van de chefs meekijken.
 
*De tekst gaat verder onder de foto's van chef Niven Kunz 
1 - 24H Chefs - Fotografie Karien Nieuwenhuis 2 - 24H Chefs - Fotografie Karien Nieuwenhuis


Overhandiging van de cheque

Aansluitend aan de laatste sessie vindt de uitreiking van de cheque plaats en wordt bekend gemaakt welk bedrag er dit jaar is opgehaald voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Van der Dam: "Altijd een kippenvel-moment. Aan die kolkende roes van 24 uur is een jaar voorbereiding voorafgegaan en als het erop zit heb je het gevoel dat je door zes bulldozers bent overreden. Maar al die mensen die we op de been brengen en die samen iets moois willen doen voor een ander maakt iedere minuut dubbel en dwars waard."
Artikel delen