6 tips voor een succesvolle high tea in je horecazaak

6 tips voor een succesvolle high tea in je horecazaak

High tea’s zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het horecalandschap. Van plan om er ook mee aan de slag te gaan? Met deze zes tips kun je jouw gasten blijvend verrassen.

In restaurants, hotels, theetuinen of grandcafés, in steeds meer horecazaken worden high tea’s georganiseerd. Niet zo gek, want het past bij elke gelegenheid en biedt gasten een echte traktatie. Oorspronkelijk komt het begrip high tea uit Engeland, alhoewel de termen afternoon tea en high team – ook daar – vaak door elkaar heen worden gebruikt. Het woord ‘high’ verwijst naar de hoge stoelen waar men vroeger bij een high tea op zat, in tegenstelling tot sofa’s of loungestoelen voor de afternoon tea. Welke soort stoel dan ook, uiteindelijk draait het in je zaak uiteraard om de kwaliteit, de gastvrijheid en de ambiance. Hier enkele tips.

1. Zoet en hartig
Een klassieke high tea bestaat doorgaans uit kleine sandwiches, scones en zoetigheden zoals cake, chocolade en taartjes. Maar uiteraard kun je daar in variëren. Stelregel is vaak: de helft hartig en de helft zoet. Serveer je de gerechtjes op een etagère, leg dan de sandwiches onderop, de scones in het midden en de zoetigheden boven. Vergeet ook de vegetariërs onder de gasten niet.

2. Combineer
Varieer zoveel mogelijk. Dus niet drie zoete hapjes met chocolade of drie met bladerdeeg. Wat je steeds vaker ziet: een aantal klassieke hapjes, gecombineerd met creatieve hapjes. Denk bijvoorbeeld aan klassiekers zoals scones en minisandwiches, en andersoortige hapjes zoals omeletrolletjes of miniquiches bijvoorbeeld.

3. Zelfgemaakt versus kant-en-klaar
Een high tea verzorgen kan behoorlijk tijdrovend zijn. Wil je tijd besparen, gebruik dan voor een deel zelfgemaakte hapjes en voor een deel kant-en-klaar. Verras je gasten met zoete chocolade hapjes zoals de kant-en-klare Double chocolate twist of ga voor de bekende mini square cakes. Heb je inspiratie nodig zodat je zelf de lekkerste high tea hapjes op tafel kan serveren? Met deze recepten tover je een op-en-top high tea op tafel.

Cooks cross over_visual_926x519px

4. Thee
Niet onbelangrijk: de thee. Serveer een flinke pot heet water, eventueel op een warmhoudplaatje. Het leukste is om meerdere soorten bijpassende thee erbij te serveren. Groene thee gaat bijvoorbeeld goed samen met hartige hapjes, darjeeling met scones en voor zoete gerechten kun je kiezen voor meer uitgesproken smaken zoals earl grey, jasmijn of muntthee.

5. Aankleding
Zeker bij een feestelijke high tea horen een vrolijk kleed en mooi servies. Bestek is niet nodig. Voor de thee kun je naast suiker ook citroenpartjes, melk, honing, kaneelstokjes en verse munt op tafel zetten voor extra smaakbeleving.

6. Verbetering
Eenmaal de smaak te pakken? Vergeet dan niet om feedback te vragen van je gasten. Ga eventueel langs bij zaken waar ze gespecialiseerd zijn in high tea’s om inspiratie op te doen. En besteed ook aandacht aan de marketing ervan. High tea’s kunnen fotogeniek zijn, dus zet een mooie foto op je website of social media eventueel. Belangstelling verzekerd!

Op zoek naar nieuwe producten voor op jouw menukaart?

Dan zit je goed gebakken met de producten van Panesco en La Lorraine. Deze producten zijn gemaakt volgens uniek recept en maken jouw creaties nog kleurrijker en smaakvoller. Via onderstaande button vind je meer informatie en inspiratie om jouw gasten te verrassen met wereldse smaken.

Ja, ik wil meer weten!

Artikel delen