advertorial

De vega(n) borrelplank kan wel wat schwung gebruiken. Want de vraag naar plantaardig eten stijgt, maar de borrelkaart blijft achter. De nieuwe vegan snacks van Meatless Farm, gebaseerd op Aziatische klassiekers, bieden uitkomst.
Gasten die vragen om vega(n) food zijn al lang geen uitzondering meer. De groep flexitariërs dijt flink uit en steeds meer jonge mensen eten helemaal plantaardig. Veruit de meeste chefs komen deze gasten tegemoet met op z’n minst een vegetarische burger op de dinerkaart. Meestal zijn ook de lunchmenu’s goed bedeeld met vega opties. Met de vegetarische keuzes op de borrelkaart is het vaak slechter gesteld: kaasstengels, vegetarische bitterballen en brood met dip - veel verder reikt het repertoire niet.
Doodzonde, vinden ze bij het plantaardige foodmerk Meatless Farm. Snacken is namelijk terug van nooit helemaal weggeweest, ziet CMO Ferry Kamp: “De behoefte aan connectie is groter dan ooit nu het eind van de pandemie nadert. Horecabezoekers hebben zin om weer onder elkaar te zijn, samen aan de bar te zitten en een hapje te delen. Maar voor de groeiende groep flexitariërs is het vaak zoeken naar lekkere en originele items op de borrelplank. Bovendien weten we uit onderzoek dat in vriendengroepen en families de vegetariërs en veganisten leidend zijn bij de keuze voor een horecazaak. De borrelkaart verrijken met een aantal verrassende, plantaardige snacks is een makkelijke manier voor de ondernemer om meer omzet te generen en nieuwe gasten aan te spreken.”
Meatless Farm ontwikkelde daarom speciaal voor de foodservice een reeks plantaardige finger foods gebaseerd op favoriete snacks uit Azië: duckless springrolls, porkless wontons, beefless samosa en porkless gyoza.
Kamp: “De snacks zijn enorm veelzijdig en kunnen gereserveerd worden als voorgerecht, hapje aan de bar, bijgerecht en op de borrelplank, met of zonder dip. Vanuit de vriezer zijn ze in een paar minuten af te bakken in de oven of frituurpan. Supereenvoudig in de bereiding dus en bovendien echte margepakkers.”
De vier nieuwe fingerfoods barsten van de Aziatische smaken, vertelt Kamp: “Gember, koriander, kurkuma, sojasaus, citroengras, tamarinde, limoensap en Thaise basilicum. De klassieke varianten van deze snacks bevatten vlees, maar dat hebben wij vervangen door onder andere erwteneiwit dat wel de vleessmaak en –structuur geeft.”
Eerder lanceerde Meatless Farm al onder andere sojavrije vegan burgers, gehakt, gehaktballen en kip(loze)stukjes, voor zowel de consumentenmarkt als de foodservice. “We hebben meer producten op de rol staan, speciaal voor de horecakeuken. Ons doel is om plantaardig koken toegankelijk te maken en te laten zien dat het méér is dan burgers.”
*het totale assortiment van Meatless Farm is nu verkrijgbaar bij Sligro