advertorial

Monkey47 maakt gin met bitterbal en mosterd

Monkey47 maakt gin met bitterbal en mosterd

Ginmerk Monkey47 heeft een nieuwe blend gelanceerd met bitterballenextractie en mosterdzaden. De blend heet de Experimentum Series editie 2y04: Amsterdam, en is een ode aan het culinair erfgoed van Nederland: de bitterbal met mosterd.

Monkey47 brengt 2y04: Amsterdam op de markt

Iedere twee jaar brengt het Monkey 47 Booze Lab (zie hieronder) bijzondere ‘spirit blends’ uit, met Monkey47 gin als basis. Na de wereldsteden Tokio (2y01 – sanshō & Kobe beef), Brussel – (2y02 – mosselen, Belgisch bier & chocolade) en Wenen (2y03 – abrikoos & maanzaad) is er nu de editie 2y04: Amsterdam. De kruidige, hartige, ronde smaak van de authentieke bitterbal mét een vleugje mosterd.

Bitterballenblend

Deze Amsterdam-editie van de Experimentum Series van Monkey47 is dus een ode aan de culinaire trots én culinair erfgoed van Nederland en Amsterdam: de bitterbal met mosterd. Met behulp van innovatieve distilleertechnieken en gastronomie wist het Monkey47 Booze Lab een spirit blend te creëren, op basis van Monkey47-gin, met bitterballenextractie en mosterdzaden.

Monkey47 Booze Lab

Het lab is onderdeel van Black Forest Distillers, de thuisbasis van Monkey47 in het Zwarte Woud. Het Booze Lab is opgericht om de grenzen op te rekken van wat er zintuigelijk mogelijk is. Met alternatieve distillatie- en gastronomische technieken kunnen de makers continu experimenteren met het vangen van meerdere aroma’s in alcohol. Daardoor komen er bijzondere spirits uit de ketels.

Unieke smaaksensatie

Het startpunt van iedere bitterbal is de ragout, opgebouwd uit vlees, bouillon en specerijen als nootmuskaat. Door middel van vacuümdistillatie, stoomdistillatie en alternatieve aromaextractie wordt in het Monkey 47 Booze Lab de iconische smaak van de bitterballenragout gevangen in alcohol. Complementair aan de bitterbal is de mosterd. Deze saus wordt in het lab verwarmd en gereduceerd tot een concentraat bomvol natuurlijke smaken. De smaak van de karakteristieke mosterddip voor de bitterballen komt daarnaast terug in de vorm van Granum Sinapis, ofwel mosterdzaden.

Tasting notes Monkey47 2y04: Amsterdam

Monkey47 Experimentum Series 2y04 is een exquise gin met een kruidig, hartig en rond smaakprofiel en een subtiele hint van pittige mosterd. De grote inspirator van de gin - de glorieuze bitterbal – wordt doorgaans loeiheet genuttigd, gelijk hieraan laat de gin ook een verwarmende deken van voldoening achter. De combinatie van onverwachte ingrediënten maken van deze gin een exceptionele smaakervaring voor ware connaisseurs die niet bang zijn om de grenzen op te zoeken van wat zintuigelijk haalbaar lijkt.

Verkrijgbaarheid

De gin is gelimiteerd beschikbaar in cocktailbars en sommige slijterijen: wereldwijd zijn er 500 flessen beschikbaar, waarvan 300 flessen voor de Nederlandse markt.

Cocktailbars van Nederland

Sinds 1 juli schenken deze cocktailbars speciaal ontwikkelde cocktails met deze gin, namelijk:

AMSTERDAM Flying Dutchman, Freddy’s Bar, Rosalia’s
DEN HAAG Café Annabel
GRONINGEN The Stockroom
MAASTRICHT Mr. Smith
ROTTERDAM The Rumah

Artikel delen