Amy Delorme van Restaurant JA in Amsterdam: 'We hebben bewust geen personeel, zelfs geen afwasser’

Restaurant JA_Amy Delorme

Amy Delorme van Restaurant JA in Amsterdam: 'We hebben bewust geen personeel, zelfs geen afwasser’

Amy Delorme heeft altijd al passie gehad voor de horeca. Haar studentenbijbaan in een pizzarestaurant maakte plaats voor fine dining-restaurant Jacobsz. Hier deed ze veel ervaring op en volgde ze verschillende wijncursussen. Eind 2019 opende ze samen met haar partner Julius Busscher Restaurant JA in de Amsterdamse Pijp.

Tekst: Nadine Muijt

GEEN PERSONEEL

“Julius en ik hebben allebei veel horecaervaring. We konden goed inschatten wat wel en niet zou werken. Tijdens een reis door Thailand werkten we ons plan uit en eind oktober 2019 openden we Restaurant JA in Amsterdam. We hebben geen personeel in dienst, zelfs geen afwasser. Dit is een bewuste keuze. Julius en ik zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld. We weten precies wat we van elkaar kunnen verwachten. Natuurlijk komt het voor dat ik bij moet springen in de keuken of dat Julius gasten ontvangt, maar we missen het personeel niet. Soms willen mensen bij ons solliciteren, maar dit slaan we af. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen aan werken zonder personeel.”

INTIEM HUISKAMERRESTAURANT

“We willen de gasten een ervaring geven alsof ze bij ons aan de keukentafel eten. De houten meubels, het warme licht en het feit dat Julius en ik er met z’n tweeën staan creëert een persoonlijke en intieme sfeer. Restaurant JA is kleinschalig: we hebben maar elf tafels. Omdat er een grote open keuken van maar liefst tien meter centraal in het restaurant staat, is elke tafel een chefs table. We werken met één menu, hebben een kleine wijnkaart en hanteren vaste ontvangsttijden. Dit zorgt ervoor dat we genoeg tijd en aandacht hebben voor onze gasten.”

Restaurant JA_Amy Delorme_Huiskamerrestaurant

SEIZOENSGEBONDEN, LOKAAL ÉN UNIEK

“Wij wonen in Den Helder en hebben nauw contact met de kotters. Ons menu wordt gebaseerd op de vangst van de kotters. Regelmatig krijgen we een WhatsApp-berichtje met de vangst. Soms gooien ze speciaal voor ons nog even de hengel uit om een mooie tarbot te vangen. ’s Ochtends halen wij de vis op en rijden we door naar het restaurant. Verser dan dit kan haast niet. Seizoensgebonden producten en het liefst zo lokaal mogelijk heeft altijd onze voorkeur. Zo halen wij zilte aardappelen bij een boer op Texel. Hier wordt een schuim van gemaakt die bij het voorgerecht geserveerd wordt. Ook op de drankenkaart staan lokale producten. We schenken bier van Tommie Sjef, een wereldberoemde bierbrouwer in Den Helder. Deze bieren zijn vergist in wijnvaten en zijn hierdoor exclusief in smaak.”

Restaurant JA_Vis Restaurant JA_Gerecht
 
Restaurant JA_Gerecht_Amsterdam Restaurant JA_Saké
Artikel delen