advertorial

Chef Herman Cooijmans van Eden* ontdekt Redefine Meat: 'Bizar hoe ze het voor elkaar krijgen'

redefine meat
Tags: vega(n)

Chef Herman Cooijmans van Eden* ontdekt Redefine Meat: 'Bizar hoe ze het voor elkaar krijgen'

Herman Cooijmans verdiende met zijn experimentele kookstijl een Michelinster. De chef van Eden* in Valkenswaard werkt dan ook graag met het nieuwe vlees van Redefine Meat – zo blijft hij zichzelf uitdagen en zijn gasten verrassen. "We laten zien dat duurzaamheid ook lekker, leuk en culinair kan zijn."

Chef battle

Redefine Meat houdt 29 augustus een kookwedstrijd waarin twaalf chefs tegen elkaar gaan strijden om de titel Best Redefiner. In twee rondes zullen ze laten zien wat voor culinaire gerechten zij kunnen bereiden met Redefine Meat-producten. De chefs zullen per ronde een doos met ingrediënten ontvangen, waarmee ze een beroep op hun creativiteit moeten doen. Professionals uit de culinaire wereld, onder wie Ron Blaauw zullen de chefs beoordelen.

Meld je hier aan

Herman Cooijmans serveerde onlangs tijdens het evenement Asperges op de Velden in Veldhoven als hoofdgerecht de beef flank steak met Madeirasaus. De chef van Eden* in Valkenswaard was gevraagd om het diner te verzorgen en bedacht in samenwerking met Redefine Meat een gimmick om het nieuwe vlees onder de aandacht te brengen. De 250 gasten hadden de illusie een reguliere steak te eten, maar dat bleek New Meat te zijn. De reacties waren verbluffend, blikt Cooijmans lachend terug. Iedereen was laaiend enthousiast.

Het is ook precies waarom hij graag samenwerkt met Redefine Meat. De Brabantse chef verrast zijn gasten in Eden* met zijn experimentele en excentrieke kookstijl – hij verdiende er een Michelinster mee, die eind mei werd geprolongeerd – en zo blijft hij zichzelf uitdagen.

Vleeservaring

Hij was dan ook direct enthousiast toen hij het nieuwe vlees van Redefine Meat voor het eerst in de pan legde. De structuur van het plantaardige vlees fascineert hem: “Bizar hoe ze het voor elkaar krijgen. Ik vond het heel gaaf hoe ze dat gedaan hebben, er is zoveel tijd, energie en vakmanschap ingestoken. Als chef probeer ik ook het maximale eruit te halen, dus dat kan ik erg waarderen.”

'Ze maken op een andere manier vlees. Het is geen alternatief, maar een nieuw product'

Als je gaat bakken en het vlees begint te kleuren, krijg je echt een vleeservaring, zegt Cooijmans. “Bij het verwarmen komen de aroma’s vrij: als je het ruikt komt het echt tot leven. Als je ‘m weg gaat snijden, zie je de complexe vleesstructuur. Als je erin knijpt is-ie zacht en loopt het sap eruit. Je ziet de zemen en als je het uit elkaar trekt zie je de vliesjes die ertussen zitten, meebewegen.” Hij concludeert: “Dan heb je dus gewoon vlees vast.”

Redefine Meat_3 Redefine Meat_2


Experimenteren

Wat de samenwerking voor Cooijmans en zijn compagnon, sommelier Robin Groos, extra interessant maakt is dat wanneer het nieuwe vlees binnenkort ook in Eden* op de kaart staat, ze worden uitgedaagd om hier bijpassende sauzen, gerechten en wijnen bij te serveren. Groos: “Ik ben bezig te ontdekken hoe het reageert op tannine en zuren van de wijnen. Zo’n nieuw product past in ons straatje: we experimenteren graag en dit maakt het spannend, op een positieve manier. Het is ook een trigger voor Herman om op een andere manier te gaan koken.”

'Als je gaat bakken, krijg je echt een vleeservaring'

Cooijmans: “Als ik het vlees in een gerecht vervang, moet ik ook de andere elementen vervangen. Op dat Asperge-evenement serveerden we de Beef flank steak van Redefine Meat, maar daar wil je natuurlijk geen saus bij die is gemaakt van vlees. De jus moet dan ook plantaardig zijn. Ik heb lang gepuzzeld om een saus te maken die smaakt naar vlees, maar geen dierlijke producten heeft. Dat was heel leuk.  Uiteindelijk heb ik een Madeirasaus op smaak gebracht met paddenstoelen. Dat gaf een rijkere en vollere body aan de jus, die qua smaak richting rundvlees ging.”

ron blaauw redefine meat

CHEF BATTLE

Redefine Meat houdt 29 augustus een kookwedstrijd waarin twaalf chefs tegen elkaar gaan strijden om de titel Best Redefiner. In twee rondes zullen ze laten zien wat voor culinaire gerechten zij kunnen bereiden met Redefine Meat-producten. De chefs zullen per ronde een doos met ingrediënten ontvangen, waarmee ze een beroep op hun creativiteit moeten doen. Professionals uit de culinaire wereld, onder wie Ron Blaauw (o.a. Ron Gastrobar* in Amsterdam), zullen de chefs beoordelen.

  • Wie: Chefs en foodservice professionals die deze culinaire uitdaging aandurven en willen experimenteren met de hoogste kwaliteit plantaardige producten
  • Wat: Chef battle bestaande uit twee rondes met New Meat-producten,
    gefaciliteerd door Redefine Meat
  • Waar: De Kookfabriek in Utrecht
  • Wanneer: 29 augustus 2022

Meld je hier aan

VLEES VAN DE TOEKOMST

Cooijmans en Groos zijn het erover eens dat het nieuwe vlees de toekomst is. De  duurzaamheidsbeweging is ingezet en met dit product kun je toch vlees eten. Een groot verschil volgens Cooijmans is dat het geen vleesvervanger is, zoals veel andere producten. “Ze maken op een andere manier vlees. Het is geen alternatief, maar een nieuw product. Die mindset spreekt ons heel erg aan. Redefine laat zien dat een mooi vleesproduct ook duurzaam kan zijn.”

Dat maakte het Asperge-evenement ook zo leuk, zegt Cooijmans. “Als we vooraf hadden gezegd: we serveren vegetarisch, plantaardig of nieuw vlees, dan hadden er een hoop mensen toch scheef gekeken, omdat ze er in eerste instantie niet voor komen. We hebben het ze eerst laten ervaren en daarna pas verteld. Het mooie was dat de gasten zich realiseerden dat duurzaamheid ook lekker, leuk en culinair kan zijn en helemaal geen afbreuk hoeft te doen aan de beleving.

Lees hieronder meer over Redefine Meat:

Artikel delen