Chef Hidde de Brabander over plantaardige room: 'Goede slagroomvervanger'

Flora Professional Plant 31%

Chef Hidde de Brabander over plantaardige room: 'Goede slagroomvervanger'

Meester patissier Hidde de Brabander werkte jarenlang in sterrenrestaurants en draagt nu als manager van het IJscentrum in Vlaardingen kennis over van patisserie en ijs. Voor Violife ontwikkelde hij een aantal desserts op basis van Flora Professional Plant 31%. “Het is een goede vervanger voor slagroom.”

Openingsfoto: Hidde de Brabander (links) en dessert met appel, zwarte thee-ijs en gerookte vanille (rechts)

Van chef-patissier in sterrenzaken als Parkheuvel** in Rotterdam en De Librije*** in Zwolle, naar manager van het IJscentrum in Vlaardingen. Voor meester patissier Hidde de Brabander was het een logische, organische overgang.

“Ik wilde voor mezelf beginnen, om meer te gaan bakken en mijn eigen ideeën uit te werken. Niet dat ik de restaurants zat was, maar ik ben iemand die veel nieuwe uitdagingen nodig heeft.” Hij lacht. “Dat is bij mij wel een ding. Ik verveel me nogal snel, dus ik wil altijd uitgedaagd worden.” 

Patisserie-academie

Zijn nieuwste project is een uitbreiding van het IJscentrum in Vlaardingen: de Patisserie Academie die in januari open gaat. “Daar gaan we opleidingen geven voor bestaande chocolatiers, patissiers, ijsbereiders en chefs om hun kennis uit te breiden. Investeren in personeel is heel belangrijk, je wilt dat je personeel kundig is, op alle niveaus. Het niveau is goed, maar het kan altijd beter.”

Tekst gaat onder de afbeelding verder. 
Flora Professional Plant 31%_1
Cranberrysorbet met portsiroop

Hij is dus fulltime manager, maar ontwikkelt daarnaast zelf allerlei concepten en projecten, doet ook nog tv-werk bij 24 Kitchen en, o ja, hij schrijft ook boeken (onder meer Patisserie, Glacerie, De Brabander Bakt en Chocolaterie). Stilzitten kan hij niet. “Ik doe heel veel  verschillende dingen door elkaar, met als rode draad dat overal een flinke portie suiker in zit.”

Tijdens het gesprek staat hij met zijn handen in de chocolade. Hij is bezig 3600 bonbons te maken, als relatiegeschenk voor Kerst. Allemaal verschillende smaken, waaronder Nederlandse vanille. “Dat geluid wat je hoort, zijn de bonbons die ik uit de mal tik.”

Plantaardige room

Toen hij door Flora werd benaderd om een aantal recepten te ontwikkelen met hun plantaardige room - Flora Professional Plant Koken & Opkloppen 31% vet – vond hij dit dan ook een mooie uitdaging.

“Het is een interessante ontwikkeling. We kunnen niet meer ontkennen dat vega(n) producten in de toekomst nodig zijn en dat wordt alleen maar meer. En als je dan een vervanger gebruikt, laten we dan met de beste werken. Dan is het prettig om dat dan ook te vinden.”

Wat zijn de toepassingen?

Flora heeft mooie plantaardige romen, maar chefs en patissiers hebben handvaten nodig om geïnspireerd te raken, zegt De Brabander. Wat zijn de toepassingen, wat kun je ermee? Is het echt een vervanger voor slagroom, kan je het een op een vervangen?

“Die vragen had ik zelf ook, en ik kan inmiddels beamen dat het een goede vervanger is voor slagroom. Interessant is juist dat je als patissier allerlei smaakmakers erbij gebruikt, zoals chocola. Het ging er mij er dan ook om of ik het als basis kon gebruiken.”

Tekst gaat onder de afbeeldingen verder. 

Flora Professional Plant 31%_3 Flora Professional Plant 31%_2


Chocoladesherbet met cacaonibs en sorbet van cacao (links) en zoetzure komkommer met avocadocrème (rechts)

Paris-Brest dessert

"Ik heb met Flora Professional Plant 31% gewerkt, die ook opklopbaar is. Dat is de room die in de patisserie, voor de bereidingen die wij doen, het meest richting slagroom gaat.  Geklopte slagroom is leuk en handig, maar op ons niveau moet een room diverser zijn. Dus dat was een goede test."

"Ik heb er voor het Paris-Brest dessert (zie kader), hazelnootijs en soezenbeslag mee gemaakt. Maar ook chocolademousse, zwarte thee-ijs, chocoladesherbet, saus en een parfait, dus wel echt heel divers. Dat bleek in de praktijk goed te werken.”

Tekst gaat onder de afbeelding verder. 
Flora Professional Plant 31%_5
Paris Brest

Paris Brest

De klassieker, maar dan plantaardig. Gebaseerd op een wielerwedstrijd, omgetoverd tot delicaat gebakje. Een Franse soes gevuld met hazelnootpraliné, hazelnootijs en soezenbeslag van room. Het beslag wordt gespoten in de vorm van een wiel en het reliëf dat je in een wiel ziet is ook zichtbaar. Zowel voor het soezenbeslag en het hazelnootijs gebruikte Hidde de Brabander de Flora Professional Plant Koken & Opkloppen 31% vet. Klik op de onderstaande button voor het recept en alle ingrediënten.

Klik hier voor het recept en alle ingrediënten

Artikel delen