Chef Rasmus Munk verzorgt sterrendiner in de ruimte voor € 450.000

Rasmus Munk SpaceVIP

Chef Rasmus Munk verzorgt sterrendiner in de ruimte voor € 450.000

SpaceVIP, een van de eerste luxueuze ruimtetoerismebedrijven, komt met een buitenaards sterrendiner op dertig kilometer hoogte. Chef-kok Rasmus Munk van restaurant The Alchemist** in Kopenhagen verzorgt de maaltijd. Zes gasten mogen begin 2025 voor zo’n 450.000 euro mee in een ruimteballon van Space Perspective, 's werelds eerste koolstofneutrale ruimtecapsule

Foto's: Space Perspective

Dineren op hoog niveau

Spaceship Neptune van Space Perspective biedt plaats aan acht passagiers en een kapitein. Ter ere van de gelegenheid zullen de gasten op maat gemaakte kleding dragen van Ogier. Denk aan stijlvolle ruimtepakken. De zes uur durende reis start vanaf Florida. De ballon zal opstijgen tot zo'n dertig kilometer boven het aardoppervlak, met uitzicht op het schiereiland Florida. De maaltijd wordt geserveerd terwijl de zon opkomt over de kromming van de aarde. Dankzij de wifi aan boord kunnen de gasten hun reis live laten zien. Gasten moeten 450.000 euro neerleggen voor deze beleving. De maaltijd is hiermee de duurste maaltijd uit de geschiedenis.

Verhaal vertellen

Sterrenchef Rasmus Munk wil een verhaal vertellen met de gerechten die geserveerd worden. "Ik wil het eten laten stralen als de rode draad in ons menselijk bestaan. Het zal echt betekenisvol zijn om dat te serveren terwijl we naar de kromming van de aarde staren." 

In zijn restaurant The Alchemist** verraste hij eerder zijn gasten met onconventionele gerechten, waarmee hij een verhaal vertelde. Zo serveerde hij chocolade in de vorm van een doodskist om gasten bewust te maken van kinderarbeid in de cacaoproductie, of kabeljauw in combinatie met eetbaar plastic als een boodschap over oceaanvervuiling.

Voorliefde voor het heelal

Munk is al van kinds af aan een ruimtefanaat. Hij is gefascineerd door sterren sinds een bezoek aan het Kopenhagen Planetarium. Munk omschrijft dineren bij The Alchemist** als een ‘holistische ervaring’, waarbij hij met zijn eten een verhaal probeert te vertellen. Zijn restaurant heeft zelfs een grote planetariumkoepel waardoor gasten tijdens het diner omgeven worden door projecties van onderwaterzeeleven, binnen in een menselijk lichaam of de aarde. 

Testvluchten

Onlangs heeft Space Perspective al de capsule voor Spaceship Neptune ontvangen. De aankomende maanden zal er volop getest worden met de ruimteballon. Het bedrijf is van plan om tegen het einde van dit jaar bemande testvluchten te doen. Begin 2025 starten de commerciële vluchten. 

Artikel delen