Chef Viki Geunes van driesterrenrestaurant Zilte: 'Antwerpen is een culinaire bestemming geworden'

Chef Zilte Antwerpen

Chef Viki Geunes van driesterrenrestaurant Zilte: 'Antwerpen is een culinaire bestemming geworden'

Antwerpen is de afgelopen jaren hard gegroeid op culinair gebied. Met zeventien sterrenrestaurants (zie kader onderin voor het volledige overzicht van Antwerpen), is de stad absoluut een culinaire bestemming. Viki Geunes is al 26 jaar eigenaar en chef van Zilte*** in Antwerpen, te vinden in het bijzondere MAS-gebouw. Wij spreken met hem over de stad, de culinaire ontwikkelingen en de nieuwe generatie horecazaken.

Tekst: Iris Kranenburg, Nadine Muijt

Waar staat Antwerpen op gastronomisch gebied?

“We kunnen Antwerpen niet meer wegcijferen van de wereldkaart. We zijn echt een metropool aan het worden. Niet alleen als stad, maar ook als culinaire bestemming. Van topgastronomie tot upscale brasseries en van cocktailbars tot restaurants met een internationale keuken: Antwerpen groeit en blijft groeien op alle segmenten. Bar Bulot en Hertog Jan at Botanic Sanctuary van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens doen het ontzettend goed. Je voelt dat er plaats is aan de sterrenhemel."

Wanneer ontvingen jullie bij Zilte de derde ster?

"Wij mochten in 2020 een derde Michelinster ontvangen met het Zilte***. In België zijn er drie zaken met drie Michelinsterren. Wij vertegenwoordigen Antwerpen. Die derde ster is voor ons zeer belangrijk geweest. Je trekt met een derde ster ook internationaal publiek aan. Ik denk dat Antwerpen en Zilte*** elkaar goed aanvullen. Mensen zakken graag af naar een mooie stad en zoeken ons op voor een culinaire ervaring.”

Tekst gaat onder de afbeelding verder.
Viki Geunes Zilte Antwerpen
Chef-kok Viki Geunes

Je noemde net de 'upscale brasserie', wat bedoel je daarmee?

“Bij een upscale brasserie denk ik aan opgedekte tafels met mooi bestek en obers die er niet alleen netjes uitzien, maar ook kennis hebben. Zowel het serviceteam als het keukenteam weet waar ze mee bezig is. Dit, in combinatie met een mooie setting, is een upscale brasserie. Men verlangt steeds meer naar luxe en willen genieten op niveau. Dit kan in Antwerpen bij COBRA van Esfan Eghtessadi. Deze trendy zaak heeft een geweldige keuken en een mooie setting. Ik ben ook gek op Aziatische invloeden. DIM Dining* van Jonas Kellens heeft een Japanse fijne keuken. Het restaurant doet het zeer goed. Chef-kok Simon van Dun is hier echt een eigen signatuur aan het creëren.”

Hoe gaat het met de barscene in Antwerpen?

“Ook de barscene is in ontwikkeling. In het nieuwe hotel Botanic Sanctuary Antwerp zit sinds kort Henry’s Bar. Dat is een zeer stijlvolle cocktailbar. Er komen nog veel cocktailbars bij, maar de nieuwe generatie ontdekt deze als eerste. Naast de nieuwkomers heb je ook veel klassiekers. Deze bars zijn er altijd geweest en doen het altijd goed. Er is veel vraag naar deze bars en niet enkel en alleen door de jonge generatie, maar ook door mensen die echt van dat klassieke houden.”

Tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Zilte Antwerpen Interieur Zilte Antwerpen Gerecht Kaviaar


Het interieur (links) en een gerecht (rechts) van Zilte*** in Antwerpen

Zie je een nieuwe culinaire generatie ontstaan?

“Zeker, deze mensen met passie en liefde voor het vak stampen zaken uit de grond en willen er keihard voor gaan. Opvallend is dat ze vaak kleiner werken, met minder personeel. Dat maakt het persoonlijker. Nathan van Echelpoel is een opkomende chef. Samen met zijn partner runt hij Restaurant Nathan*. Dat doet hij zeer goed. Ik hoor daar zeer veel positieve verhalen over.”

Wat zijn de plannen met Zilte?

“We zijn blij met waar we vandaag staan. We hebben een hele dedicated visie. We willen ons nog ontwikkelen op het gebied van beleving. Daar hebben we nog veel groeipotentie. De standaard ligt zeer hoog. Onze keuken is inventief. We hebben respect voor het productverhaal. Ik hou van de herkenbaarheid. Ik hou van mooie producten, zowel van vis en vlees als groente. Ik vind het zeer belangrijk dat je herkent wat je op het bord geserveerd krijgt. Ik doe veel inspiratie op tijdens het reizen. Dan zie ik producten waar ik graag mee aan de slag wil gaan."

Kijk onder de foto's voor álle restaurants met een Michelinster in Antwerpen.

Zilte Antwerpen Amuse Vega Zilte Antwerpen Hoofdgerecht

Gerechten van Zilte*** in Antwerpen

Michelinsterren in Antwerpen

Drie sterren

-Het Zilte

Twee sterren

-Hertog Jan at Botanic
-The Jane

Één ster

-Bistrot du Nord
-The Butcher’s son
-DIM Dining
-Dôme
-Fine Fleur
-'t Fornuis
-FRANQ
-Het Gebaar
-Glass
-Kommilfoo
-Misera
-Nathan
-Nebo
-Le Pristine

Artikel delen