Registreer hier gratis voor BBB Maastricht: 9 t/m 11 oktober

BBB Maastricht

Registreer hier gratis voor BBB Maastricht: 9 t/m 11 oktober

Van 9 t/m 11 oktober, beide dagen vanaf 11.00 uur, vindt de jaarlijkse horecavakbeurs BBB plaats in Maastricht. Wil je deze bezoeken? Registreer je dan hier voor gratis tickets! De culinaire beleving met de zuidelijke touch, dat is BBB Maastricht. Beursmanager Silvie Slachter: “Op onze beurs voelen bezoekers de gastvrijheid die zij elke dag aan hun gasten geven.”

 

Tekst: Suzanne Geurts

Foto's: Gerlach Delissen en Guy Houben

Registreer jezelf nu gratis voor BBB!

Kom ook langs tijdens BBB Maastricht en geniet van een bomvol programma met proeverijen, kookbattles en masterclasses. Laat je inspireren door andere horecaprofessionals: je registreert je bezoek nu gratis. 

Registreer jezelf hier

De BBB Maastricht is de oudste horecavakbeurs van Nederland, begonnen midden jaren vijftig. Wat maakt de beurs zo bijzonder?

Beursmanager Silvie Slachter: “De gastvrijheid en het bourgondische. We zijn zelfs de meest bourgondische horecavakbeurs van Nederland, dat durf ik gerust te stellen. Zien, ruiken, proeven – de complete beleving, die ervaar je hier overal. Op onze beurs voelen bezoekers de gastvrijheid die zij elke dag aan hun gasten geven.”

Vorig jaar vertelde je al dat de BBB Maastricht aan een imago- en kwaliteitsverbetering heeft gewerkt. Zien we dat nu ook weer terug?

“Absoluut. Grappend werden we altijd de ‘Bier en Bitterballen Beurs’ genoemd. Ja, we zijn een beurs voor elke horecaprofessional en ja, het is gezellig, maar we zoeken altijd de balans tussen kwaliteit en kwantiteit. Zo trekken we nu ook jonger publiek aan, want waarom zou een beurs alleen voor ‘de beslissers’ moeten zijn? Horecamedewerkers kunnen net zo goed beslissend zijn."

Wat is volgens jou de belangrijkste trend in deze editie?

“Laat ik beginnen met welke níet: vegan, verrassend genoeg. Dat zwakt enorm af, terwijl plant based juist floreert. Chefs nemen hun bio-voetafdruk serieus, en plant based is natuurlijk ook onderscheidend. Dat ervaar je live in onze demokeuken op Folie Culinaire, ons exclusieve deel voor het midden- en hogere segment. Met chefs als Hans van Wolde van Brut172** en Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel**, vorig jaar uitgeroepen tot het beste groenterestaurant ter wereld. Ook doen zes horecavakopleidingen uit Nederland, België en Luxemburg mee aan de Green Chef Battle.”

En welk onderdeel is nieuw dit jaar?

“Night Life, gericht op cafés, festivals en discotheken. Een groep die het hardst getroffen is door de coronamaatregelen, wat ook uit onderzoeken blijkt. Ze kregen harde klappen, maar laten zich niet uit het veld slaan. Met cocktails, food, entertainment en licht- en geluidstechnologie vinden zij hier volop inspiratie.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Chef-Demokeuken-BBB-Maastricht

Op de foto: Chef in demokeuken

BBB Maastricht verenigt de Nederland- se en Belgische horeca. Wat kunnen wij van onze zuiderburen leren?

“Het ambachtelijke, zeker in de keuken zelf. Ik at laatst bij Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht en de chef zei het heel treffend: "In Nederland leiden we steengoede jonge chefs op, maar ze werken steeds meer met technologie. Minder machines en meer proeven, dat is het motto over de grens. En foie gras op het menu, bakken in ossewit? Doen ze gewoon. Genieten staat voorop, niet zozeer de hipste trend. Ongeveer 25% van de exposanten komt uit België, dus je kunt ruimschoots van de Belgische eetcultuur proeven.”

‘Zien, ruiken, proeven – de complete beleving, die ervaar je hier overal’

"Minder machines en meer proeven, dat is het motto over de grens. En foie gras op het menu, bakken in ossewit? Doen ze gewoon. Genieten staat voorop, niet zozeer de hipste trend. Ongeveer 25% van de exposanten komt uit België, dus je kunt ruimschoots van de Belgische eetcultuur proeven.”

Wat is jouw persoonlijke top 3, die je als bezoeker niet mag missen?

"Op nummer één: onze nieuwe samenwerking met Euro-Toques, die twee geweldige wedstrijden organiseren. De Bronckhorster Food & Beer Battle op maandag 9 oktober en ETN PALUX Innovation Award op woensdag 11 oktober. Ook kijk ik enorm uit naar het Limburgs Culinair Gala op de maandag- avond. Vier topchefs vertegenwoordigen samen zeven sterren, onder wie Roger van Damme, ’s werelds beste patissier. En, mijn nummer drie, struin zeker door de Pub Street. Een sfeervolle ‘straat’ waar je van allerhande drankjes geniet.”

Welke tip heb je nog voor de bezoeker?

“Boek sowieso twee dagen, alleen al omdat de Maastrichtse binnenstad in het teken van de beurs staat. Er is van alles te doen, waar we op de beursvloer graag over informeren. Echt, dit is hét moment om je ’s avonds onder te dompelen in culinair Maastricht.”

Gerechten-BBB-Maastricht
Gerechten BBB Maastricht
Artikel delen