Culinaire revolutie: tijd voor vegan

Tags: vega(n)

Culinaire revolutie: tijd voor vegan

Van écht goede vleesvervangers tot kaas op basis van bonen: vegan gaat dit jaar stevig voet aan de grond krijgen. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan: “We staan pas aan het begin.”

Tekst: Janneke Vermeulen

vegan dish producten culinair

Vegan producten geen hipster fenomeen meer

Hoewel de vegan keuken het oubollige imago al even van zich had afgeschud, bleef het lang toch vooral een fenomeen van hipsters in de grote steden. Dat is steeds meer verleden tijd. Zo zijn vegan producten inmiddels volop voorhanden, vertelt foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan: “Grote jongens zoals Unilever en Nestlé experimenteren met nieuwe technieken en maken flink werk van vlees- en zelfs visvervangers. De smaak, structuur en kwaliteit verbeteren enorm. Vegan bitterballen en burgers zijn bijna niet meer te onderscheiden van echt vlees.”

Diverse doelgroep

Behalve het aanbod groeit ook de animo voor de vegan keuken fors. Hoewel het volgens Ammerlaan vooral vrouwen zijn die voor een plantaardige maaltijd gaan, is de doelgroep (verder) divers: “Hardcore vegans, parttime vegans, nieuwsgierige gasten die zich laten inspireren en een toenemende groep jongvolwassenen.”

granen fruit yoghurt vegan

Voor de horeca is het zaak die doelgroepen tegemoet te komen, afhankelijk van het concept. Vleesvervangers zijn goede instappers, maar er zijn nog veel meer opties, vertelt Ammerlaan: “De borrelplank biedt volop potentie. Zo smaken vegan kazen steeds beter, vooral die op basis van bonen. Ook bij streetfood liggen er kansen. Denk aan vegan tortilla’s, noodlesoep en falafel.”

Vegan smaakmakers

“De umamismaak kan een uitdaging zijn, maar Aziatische en Arabische keukens hebben veel te bieden op het gebied van vegan smaakmakers, zoals sojasaus, misopasta, komijn en andere specerijen.” Ammerlaan verwacht uit die hoek meer te gaan zien: “Ik proefde laatst verse sojamelk met kurkuma. Fantastisch, maar beperkt houdbaar. Daar moet nog aan geschaafd worden. En ik hoop op een tofu die sneller toe te passen is. Nu moet je het eerst uitlekken en deppen.”

vegan tacos gerechten

De vegan ontwikkeling staat pas aan het begin, meent Ammerlaan. “Gelukkig is er bij koksopleidingen steeds meer aandacht voor, ontstaat er een premiummarkt én opende onlangs de eerste vegan supermarkt. Nu nog een groothandel die zich specifiek op het vegan segment richt.”

Artikel delen