Daam Scharloo, voormalig gastheer-patron van restaurant ’t Baarsje in Waddinxveen en erelid van restaurantorganisatie Euro-Toques, is op dinsdag 4 maart overleden. Hij was ernstig ziek en zou niet meer herstellen. Scharloo wilde nog één keer gastheer zijn op zijn eigen Levensfeest. Op maandag 11 november 2024 kwamen in het Kasteel van Rhoon maar liefst 180 iconen uit de culinaire wereld bijeen om het leven van Daam Scharloo met hem te vieren.
Fotograaf: Eelco van Wieringen
Daam Scharloo was jarenlang bekend als gastheer-patron van restaurant ’t Baarsje in Waddinxveen. Daarnaast was hij meer dan twintig jaar hét gezicht van restaurantorganisatie Euro-Toques Nederland. Zijn erelidmaatschap van de vereniging was dan ook meer dan verdiend.
Landelijk genoot hij ook grote bekendheid als sabreur. Wekelijks was hij aanwezig op feesten, bij mensen thuis of bij de inauguraties van nieuwe leden van Euro-Toques, waar hij steevast flessen champagne sabreerde. Wie kent niet zijn beroemde kreet: “Santé, Bonheur, Champagne!”
Ook tijdens laatste feest onthoofdde Daam Scharloo als Grand Commandeur de Confrérie du Sabre d’Or menig fles champagne, en zijn bekende kreet klonk regelmatig door de ruimte. Samen met zijn partner Elly genoot hij met volle teugen van het “ouderwetse moment van samenzijn” in het Kasteel van Rhoon.
Bevriende chefs bereidden verfijnde gerechten en, zoals gebruikelijk bij de gastheer-patron, werd er ruimhartig geschonken. Wijn en bubbels werden aangeboden door bevriende leveranciers. Ondanks zijn vergevorderde ziekte was Daam Scharloo tot in de puntjes verzorgd: keurig en strak in het pak, met een stropdas, blinkende schoenen en die altijd stralende blik.
Voor zijn carrière in de horeca bracht Daam Scharloo tien jaar door als lichtmatroos op de grote vaart. Daar leerde hij altijd vriendelijk te zijn voor anderen: “Als je vriendelijk bent voor anderen, krijg je dat vanzelf terug.”
Zijn horecaloopbaan begon in Café Cosy Corner in Gouda, niet ver van de cafetaria van zijn ouders in de Stoofsteeg. “Achter de bar staan vind ik het zwaarste werk in de horeca,” zei hij eens. Na vele restaurants opende hij uiteindelijk ’t Baarsje, waarmee hij het restaurant op de gastronomische kaart zette.
De gastheer-patron had een breed netwerk en kende veel iconen uit de culinaire wereld en daarbuiten. Hollandse topchefs als Paul Fagel en Cas Spijkers, maar ook internationale grootheden als Paul Bocuse en Baron Pierre Romeyer rekende hij tot zijn vrienden. Daarnaast onderhield hij contact met bekende namen buiten de gastronomie, zoals Majoor Bosshardt van het Leger des Heils, politicus Hans Wiegel en oud-tennisser Tom Okker.
Daam Scharloo was trots op de lovende recensies voor zijn restaurant, dat hij zelf zijn “snoepwinkeltje” noemde. Van 1983 tot 2006 was hij maître-patron van ’t Baarsje. Een van zijn bekende uitspraken luidde: “Eten doe je thuis, bij mij kom je om te snoepen in een perfecte symbiose van kwaliteit en sfeer.”
Wie hem kende, herinnert Daam Scharloo als een warm en hartelijk mens, met een ondeugende blik en een altijd aanwezige glimlach. Als er iemand van het leven heeft genoten, was hij het. Op dinsdag 4 maart is er op bijzondere wijze afscheid van hem genomen.
“In ware Daam-stijl heeft hij ervoor gekozen om zijn laatste reis op een unieke manier te maken: in plaats van een traditionele begrafenis schenkt hij zijn lichaam aan de wetenschap. Zo blijft hij bijdragen aan de wereld, zelfs wanneer hij er niet meer is.”
Laten we samen terugdenken aan de vele momenten van plezier, humor en inspiratie die Daam Scharloo ons heeft gebracht. Hij leerde ons dat het leven gevierd mag worden – elke dag opnieuw – en dat elke lach een ode is aan de passie die in ons allen schuilt.