De 46ste editie van de Lekker500 is uit: dit zijn nieuwkomers, grote stijgers en de top 3

Lekker500 top 3 2024

De 46ste editie van de Lekker500 is uit: dit zijn nieuwkomers, grote stijgers en de top 3

Het was een bewogen jaar voor de horeca en ook bij restaurantgids Lekker500 was er sprake van verandering en vernieuwing. De concurrentie aan de top bij de gevestigde orde is groot, maar maakt dit jaar toch plaats voor een aantal nieuwe gezichten en jong talent. In deze editie van de Lekker500 worden maar liefst 12 nieuwkomers in de top-100 verwelkomd. Daarnaast werden dit jaar maar liefst 46 nieuwe restaurants aan de etalage van Lekker500 toegevoegd. Kortom, genoeg nieuws voor jong en nieuw talent.

Openingsbeeld: chefs Hans van Wolde van Brut172**, Nelson Tanate van De Librije*** en Jan Sobecki van Tribeca**

Top-3

De restaurantwereld is altijd in transitie. Voor sleetsheid is geen plek. Aandacht en toewijding blijken essentieel voor zaken om hun bestaansrecht te waarborgen. Als we tegenwoordig uit eten gaan zoeken we smaak, continuïteit, kwaliteit en stabiliteit. Maar we willen in deze tijd ook meer beleving om echt tot een bijzondere eetervaring te komen. Ook de gevestigde namen vinden zichzelf opnieuw uit en verrassen daarmee hun vaste clientiele, maar vinden daardoor ook een nieuwe schare fans.

De top-3 bestaat dit jaar uit vertrouwde namen, maar ook uit een nieuwkomer. Jan en Claudia Sobecki staan met hun Brabantse Tribeca** op nummer 3. Het restaurant heeft een hecht team dat in alle bescheidenheid garant staat voor een optimale beleving van hoogwaardige gastronomie.

Brut172**, van tastemaker Hans van Wolde, komt dit jaar nieuw in de top-3 binnen. Van Wolde creëert met een flinke portie lef en beleving een experience die Lekker500 beloond met plaats 2.

Op nummer 1 staat het 30 jaar bestaande De Librije*** waar fine dining en fun dining hand in hand gaan. Met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift weten Jonnie en Thérèse Boer hierdoor dit jaar wederom de eerste plaats vast te houden in dé lekkerste restaurantgids van Nederland.

Lekker500 2024
Jonnie en Thérèse Boer van De Librije***, Hans van Wolde en team van Brut172**, Claudia en Jan Sobecki van Tribeca** (v.l.n.r.)

De top-20

In de top-20 zie je dat een aantal solide en stabiele zaken plaats moeten maken voor jonge chefs die hun nek uitsteken en het net even anders doen. Dat hebben wij in deze uitgave beloond. Dit jaar staan er maar liefst 7 nieuwe namen in de top-20 te weten: 212** (plaats 5), Bij Jef* (plaats 12), Meliefste* (plaats 13), Zarzo* (plaats 14), De Leuf* (plaats 17), ’t Nonnetje** (plaats 18), en Parkheuvel** (plaats 19).

De grootste stijgers

Een aantal restaurants staken met kop en schouders bovenuit en zijn dan ook flink gestegen in de Top-100. Het prachtige Château Neercanne* in Maastricht stijgt met maar liefst 41 plekken naar plek 46.’t Ganzenest* in Rijswijk vliegt 28 plaatsen omhoog naar plaats 68. Het Groningse Noor* stijgt na hun eerste opname vorig jaar met 26 plekken naar 38, en Alma*in Oisterwijk eindigt met een stijging van 24 plekken vlak achter Noor* op positie 39.

Lekker500

Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijken. En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis. Lekker500 verschijnt één keer per jaar.

Artikel delen