De drie uitschieters: deze horecaondernemingen in Alkmaar moet je zien

De drie uitschieters Alkmaar - Headerfoto

De drie uitschieters: deze horecaondernemingen in Alkmaar moet je zien

In de nieuwe rubriek ‘De uitschieters’ licht Entree elke week een aantal hotspots toe in een nieuwe stad. Van restaurants die zijn beloond met een Michelinster tot cafés met een unieke cocktailkaart. Dit zijn de restaurants waar je als horecaondernemer eens een kijkje moet nemen. Deze week: Alkmaar. 

Tekst: Sanne Lafleur 

Mooij

In het oudste horecagebouw van de stad, waar eerst De Gulden Vlies zat, bevindt zich sinds december 2022 restaurant Mooij. Eigenaren zijn Daan Touw en Remco de Boer (ook eigenaren van café De Koning in Alkmaar). Voor het restaurant eind 2022 werd geopend stonden er al ruim 1.500 reserveringen. 

Bij Mooij wordt het borrelen naar binnen gebracht, een echte ontmoetingsplaats. De eerste verdieping is een feestlocatie. "Vooral het Zuid-Amerikaans gevoel binnen is wat we ook uit de keuken laten komen", aldus de eigenaren. In de keuken staat onder anderen chef-kok Rory de Mann. 

"Nadat de koop op het pand aan de Koorstraat rond was, gingen we aan de slag met Debby Nuyens van Debstyle interieurs. Debstyle interieurs heeft veel ervaring en snapte precies wat wij wilden. Daarnaast heeft Debby zelf ook meerdere horecazaken gehad, waardoor ze ook route technisch goed mee heeft gedacht."
Mooij Alkmaar - Interieur 2 Mooij Alkmaar

 

Neder

In de binnenstad van Alkmaar bevindt zich in een achttiende-eeuws wijnpakhuis het restaurant Neder. Autodidactisch chef-kok en horecaondernemer Brian Luikel is de eigenaar. 

De zaal van Neder heeft ruimte voor 32 gasten. Vanaf de zaal hebben zij een goede inkijk in de open keuken, waar Luikel en de witte brigade alle gerechten bereiden. Het drie uur durende diner start voor iedereen om 19.00 uur. 

Neder heeft een nieuw-Nederlandse keuken waar de brigade kookt met seizoensgebonden producten van Nederlandse bodem. Denk aan Hollands wild, plaagdieren zoals de Amerikaanse rivierkreeft en wolhandkrab en zuivelproducten van biodynamische melkveehouderijen. Omdat er seizoensgebonden wordt gekookt, verandert het menu meerdere keren per jaar. Neder werd afgelopen jaar genomineerd voor Best New Green Fine Dining, een categorie van de Entree Awards.

Neder Alkmaar Neder Alkmaar 1

 

Proeflokaal de Boom 

Het pand waarin Proeflokaal de Boom is gevestigd, stamt uit 1647. Het proeflokaal is 35 jaar oud en is het eerste échte biercafé van Alkmaar en omstreken. Jong en oud ontmoet elkaar op het grote terras of binnen in het knusse ouderwetse bruin café. Eigenaren zijn Edwin Kat en Mylène van Os. 

Biersommelier bij Proeflokaal de Boom Richard Moerkerk: 'In Proeflokaal de Boom hoef je nooit alleen te zitten. Het is een plek waar jong en oud elkaar ontmoet en uitgaat. We hebben een prachtig groot terras en een knus, ouderwets bruin café. Daarnaast is de kennis en kunde van het team erg belangrijk. Gasten komen binnen en vragen ons: Waar heb ik trek in?” 

Proeflokaal de Boom - Richard Moerkerk Proeflokaal de Boom
Artikel delen