De drie uitschieters: deze horecaondernemingen in Haarlem moet je zien

Uitschieters Haarlem

De drie uitschieters: deze horecaondernemingen in Haarlem moet je zien

In de nieuwe rubriek ‘De uitschieters’ licht Entree elke week een aantal hotspots toe in een andere stad. Van restaurants die zijn beloond met een Michelinster tot cafés met een unieke cocktailkaart: dit zijn de restaurants waar je als horecaondernemer eens een kijkje moet nemen. Deze week: Haarlem.

Tekst: Nadine Muijt

Taru

Taru in Haarlem is misschien wel de meest atypische bar van Nederland. De cocktailbar is het geesteskind van cocktailveteranen Dennis van der Pluijm en Jev Rimen. Van der Pluijm maakt highballs en cocktails vanachter de chef’s table. Alles draait hier om interactie met de gast. Taru won tijdens de Entree Awards 2022 in de categorie 'Best New Cocktailbar'.

Taru betekent in het Japans ‘vat’ en in het Fins ‘mythe’. De Japanse en Scandinavische culturen zijn onlosmakelijk verbonden met het concept. “Het ambacht, de absurde kwaliteit, de minimalistische aanpak en het streven naar perfectie fascineren me enorm in Japan", vertelt mede-eigenaar Jev Rimen. "Een ding pakken en daar het allerbeste van maken. Dat inspireert. En daar sluit de Scandinavische design-, eet- en drinkcultuur goed op aan. Gasten ervaren onze liefde voor cocktails letterlijk van dichtbij.”

Cocktailbar Taru_Mail Large Entree Awards 2022_Taru_3


Foto's: Taru in Haarlem

DeDAKKAS

DeDAKKAS is een groen, transparant horecapaviljoen met een terras van maar liefst 345 m² op een van de minst mooie gebouwen van Haarlem: parkeergarage De Kamp. Vanaf de unieke rooftop hebben gasten breed uitzicht over de stad. Het is een plek om te ontspannen, te eten en drinken en te genieten van bijzondere exposities en optredens. DeDAKKAS won bij de Entree Awards 2018 in de categorie ‘Dare Devil’.

Eigenaren zijn Jeroen Spek en Dennis de Waart. Overdonderd door de combinatie van rust en een verbluffend uitzicht kwam De Waart in 2014, toen hij zijn auto parkeerde in De Kamp, op het idee van DeDAKKAS. De bovenste verdieping van de parkeergarage werd niet meer gebruikt, maar bleek wel een van de meest bijzondere plekken van de stad. Daar moet iets moois van te maken zijn, dacht hij. 

DeDAKKAS_Haarlem
DeDAKKAS in Haarlem (Fotograaf: Helene Wiesenhaan)

ML*

Sterrestaurant ML* huist in het monumentale  18de-eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. in Haarlem. Voorheen zat ML* in de Bank van Lening in de Kleine Houtstraat waar nu restaurant Olivijn* huist. Eigenaren zijn Liane en Mark Gratama en Kevin Kion. 

ML* is dagelijks geopend en biedt op elk moment van de dag de mogelijkheid om te eten, borrelen, vergaderen en te overnachten. Het restaurant, dat sinds 2011 een Michelinster heeft, is verdeeld in verschillende ruimten met elk een eigen sfeer. In de stijlkamer van het voormalige woonhuis van de familie Enschedé is de sfeer intiem en in de lichte serre is er zicht op de open keuken met de Chefs Bar. De Chefs Bar heeft een eigen menu en telt tien zitplaatsen die individueel gereserveerd kunnen worden en waar de gast in de pannen van de koks kan meekijken.

ML Haarlem
ML* in Haarlem
Artikel delen