De drie uitschieters: deze horecaondernemingen in Valkenburg moet je zien

Drie uitschieters Valkenburg - Abrozijn, Dormio, Les Salons

De drie uitschieters: deze horecaondernemingen in Valkenburg moet je zien

In de nieuwe rubriek ‘De uitschieters’ licht Entree elke week een aantal hotspots toe in een andere stad. Van restaurants die zijn beloond met een Michelinster tot cafés met een unieke cocktailkaart: dit zijn de restaurants waar je als horecaondernemer eens een kijkje moet nemen. Deze week: Valkenburg. 

Tekst: Iris Kranenburg

Ambrozijn

In de voormalige Irenekerk in het Limburgse Valkenburg zit sinds eind 2021 fine dining-restaurant Ambrozijn. Chef Sven Nijenhuis en gastvrouw Joëlle Nijenhuis runnen de zaak en het is ontworpen door Tim Reiters. Bijzonder: tijdens de afgelopen editie van de Entree Awards won het restaurant de prijs Best New Restaurant Design. Op de begane grond kunnen achttien gasten rond de open keuken aan de chef's table eten. Deze chef's table is gemaakt van keramiek dat eruitziet als beton. Op de etage erboven staan ‘gewone’ tafels en is plaats voor 24 gasten. Via een doorkijk in de vloer is er zicht op wat er beneden gebeurt. Eyecatcher op de vide is het ‘drankorgel’, de bar met orgelpijpen van blauwstaal. De muren zijn ruw en onafgewerkt gelaten, waarbij door de brand in 2018 zwartgeblakerde delen te zien zijn. In het voorjaar wordt een terras aangelegd en zal ook de achter het restaurant gelegen grot in gebruik genomen worden als aperitiefruimte voor kleinere gezelschappen.

ambrozijn (2) HOOFD
Ambrozijn, Valkenburg

Dormio Wijnhotel

Het Dormio Wijnhotel in Valkenburg is volledig gewijd aan de wereld van wijn. Het hotel is onderdeel van de Dormio Group. CEO Dormio Resorts & Hotels Roel de Boer benoemt het kernachtig als: ‘alles ademt hier wijn'. Het hotel heeft 44 kamers, een wijnrestaurant én een wijnbar. Gasten ontdekken in het hotel meer dan honderd (!) verschillende wijnen. Twaalf van de 44 wijnpartners vond het hotel dichtbij huis: uit het Zuid-Limburgse Mergelland. Het wijnthema is ook doorgevoerd in de hotelkamers en elke wijnpartner kreeg de mogelijkheid eigen accenten aan te brengen in het interieur. Fotowanden, kleurstelling en specifieke attributen creëren op die manier de sfeer van het betreffende wijndomein. Het hotel werd afgelopen editie van de Entree Awards genomineerd in de categorie Best New Hotel 1 – 50 rooms.

Dormio Wijnhotel Valkenburg
Dormio Wijnhotel, Valkenburg

Les Salons

Château St. Gerlach in Valkenburg, onderdeel van Oostwegel Collection, opende in november 2022 Les Salons. Het château beschikte voorheen over twee eetgelegenheden, maar met de komst van Les Salons is het één restaurant geworden. Voor de gerechten wordt er nog meer gebruikgemaakt van het WIJland, de moestuin. Zeker drie keer per week is chef Le Bron De Vexela te vinden op het WIJland om producten te selecteren voor het menu. "Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de grond te wroeten en ze eruit te halen. Ze zitten boordevol smaak en hebben nauwelijks opsmuk nodig. Je kunt er alle kanten mee op. Wat mij betreft staan ze symbool voor de puurheid van het land en het contact met de natuur.” Niet alleen de keuken maakte een verandering door, ook het interieur kreeg een volledige make-over. Le Bron de Vexela: “Onze vaste gasten moesten in het begin even wennen dat er geen linnen meer op de tafels lag, maar inmiddels genieten alle gasten van de sfeer die je in modetermen zou kunnen omschrijven als casual chic.”

Foto: Guy Houben

Les Salons Valkenburg - mvv Guy Houben
Les Salons, Valkenburg
Artikel delen