De Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk serveert al 10 jaar alcoholvrije pairings

De Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk serveert al 10 jaar alcoholvrije pairings

De vraag naar alcoholvrije cocktails en dranken in de horeca groeit snel en het aantal restaurants dat zich op dat gebied wil onderscheiden, ook. Chef-kok Frank Streefwijk en sommelier Valentijn van Urk en hun team serveerden tien jaar geleden al een alcoholvrij arrangement in hun fine dining-restaurant De Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk.

Tekst: Kristi Houtkamp

“Oorspronkelijk boden we bij ons achtgangenmenu alleen een wijnarrangement aan”, vertelt Streefland. “Maar al snel bleek dat er veel vraag was naar een gastronomische beleving in de glazen zónder alcohol. Logisch wel; ons restaurant trekt gasten uit de hele regio en dat betekent dat er altijd één tafelgenoot na het diner nog naar huis moet rijden. Daarnaast waren en zijn er andere redenen om de wijn eens te laten staan. En wat we de laatste jaren zien is een toenemend gezondheidsbewustzijn van gasten.”

Huisgemaakte dranken

Het alcoholvrij arrangement dat gasten bij De Nieuwe Polderkeuken kunnen bestellen, bestaat uit huisgemaakte dranken. Streefland: “We zijn tien jaar geleden volop gaan experimenteren met smaken en ingrediënten en inmiddels bieden we jaarrond wisselende, alcoholvrije pairings: sappen (ons aperitief: grapefruitsap met bubbels!), thee, bier, frisdrank, koffie, milkshakes, ijsthee en mocktails. We maken alles zelf omdat de drankjes hoog op smaak moeten zijn. Dat is bewerkelijk, inderdaad. Op welke temperatuur laat je de thee trekken en hoe lang? Wat doet de combinatie van alcoholvrij bier en zeewier? Kunnen we iets met vergiste aspergebouillon? Ideeën te over, die we allemaal uitproberen en ja, daar gaat flink wat tijd in zitten, maar daarmee onderscheiden we ons dus. We proeven de creaties altijd uitvoerig bij de nieuwe gerechten, net als het wijnarrangement overigens, dat natuurlijk ook nog altijd te bestellen is. Gastvrijheid staat hoog in ons vaandel en dat betekent dat we ook gasten die geen alcohol (willen) drinken, serieus nemen en een topavond willen laten beleven. Dan alleen water of frisdrank kunnen aanbieden, dat is niet meer van deze tijd.”

Polderkeuken_1 De Nieuwe Polderkeuken_Restaurant
Alcoholvrije pairing (links) en restaurant De Nieuwe Polderkeuken (rechts)

Pioniers in ticketing

Streefland en Van Urk waren niet alleen pioniers op het gebied van het zero alcohol-aanbod, ook zijn zij een van de eersten in Nederland die ticketing toepassen. Streefland: “Sinds een paar weken verkopen we vooruitbetaalde ‘Tickets’, naast de mogelijkheid om regulier een tafel te reserveren. De tickets zijn te koop via de websites van ons restaurant en bistro. Gasten kiezen er voor culinaire verrassingsmenu’s van diverse groottes en invulling, ook is bij de prijs een glas champagne of prosecco (in de bistro) inbegrepen. Overige consumpties, zoals bijvoorbeeld een wijnarrangement, kunnen gasten op de avond zelf bestellen en bij vertrek afrekenen. Het voordeel voor de gast: 15% korting bij de aankoop van een ticket.”

Tegen voedselverspilling

Streefland, die recent de ondernemersprijs Midden-Holland won (categorie Horeca & Detailhandel), wil hiermee als restaurateur een nieuw tijdperk inluiden. “In internationale steden als New York en Londen is dit al heel gebruikelijk, in Nederland moeten gasten er nog aan wennen, merken we. In een tijd dat we oog moeten hebben voor klimaat en duurzaamheid je drijfveer moet zijn, vinden wij dit een mooi initiatief. Het beperkt de food waste en bedrijfseconomisch gezien is het verstandig. Voor onze gasten verandert er eigenlijk niet veel. Wij verkopen sowieso al 95% verrassingsmenu’s en serveren exact dezelfde gerechten en bieden dezelfde kwaliteit en professionele service als altijd. Door het betalingsproces om te draaien, laten we de gast meeprofiteren en kunnen we onze eigen producten en diensten optimaliseren.”

De Nieuwe Polderkeuken_Gerecht De Nieuwe Polderkeuken_Dranken

Kookstijl

Fine dining-restaurant De Nieuwe PolderKeuken in Stolwijk ligt midden in het Groene Hart van Nederland. Hier liggen ook de roots van chef-kok Frank Streefland. Zijn voorliefde voor mooie  streekproducten van hoge kwaliteit vinden gasten terug in zijn gerechten. De kookstijl van Streefland omschrijft hij zelf als Nieuw-Nederlands met een klassieke Franse basis.
Artikel delen