Deze 31 restaurants zijn al zeker van plaatsing in de Michelin Gids 2023

Michelin Gids 2023

Deze 31 restaurants zijn al zeker van plaatsing in de Michelin Gids 2023

Michelin maakt op 24 april 2023 bekend welke restaurants een (nieuwe) ster krijgen, hun ster(ren) behouden en wie zijn/haar ster(ren) kwijtraakt. Sinds september maakt Michelin elke maand een aantal restaurants bekend die zijn opgenomen in de selectie. Deze 31 restaurants kunnen op 24 april worden bekroond met een Michelinster of als bestekje of Bib Gourmand in de gids terechtkomen.

1. Bistrot Regent in Nijmegen

Aan de Hertogstraat in Nijmegen is Bistrot Regent gevestigd van het ondernemerskoppel Heleen Brons en Robbert van Sonsbeek. De zaak staat bekend om de intieme Franse sfeer die er hangt. Michelin schrijft: "Een etentje in deze tijdloze bistro staat gelijk aan een tripje naar Frankrijk. Zowel de excellente wijnkaart als de traditionele bereidingen stoelen op het beste van wat het land te bieden heeft. Denk aan een aromatische vissoep met rouille en croutons die fijne pittigheid krijgen door harissa subtiel toe te voegen."

 

2. Barres in Middelburg

In het centrum van Middelburg aan Plein 1940 vind je de zaak van Edwin Dingemanse en Sjoerd Dooge. Eerder hadden de heren de zaak De Gespleten Arent in Middelburg. Ze gingen met Barres een nieuwe culinaire uitdaging aan. Barres heeft een grote bar en in de keuken staat chef-kok Dingemanse die gerechten maakt met Zeeuwse producten. Michelin schrijft: "De oprechte bezorgdheid voor de gast vertaalt zich naar het bord. Het gedetailleerde samenspel van lokaal lekkers – Zeeuwse schelpdieren bijvoorbeeld – met invloeden uit alle windstreken overtuigt."


3. Bar Senang in Zwolle

Bar Senang aan de Samuel Hirschstraat in Zwolle is opgericht door het culinaire koppel Jonnie en Thérèse Boer. Michelin schrijft: "Chinese drakenkoppen en lampionnen, Japanse sakedozen, foto’s van eigenaren Jonnie en Thérèse Boer tijdens hun oosterse reizen: dit kleurrijke restaurant is een smeltkroes van indrukken en dat vertaalt zich ook naar het bord. De kaart bundelt gerechten uit het nabije, Midden- en Verre Oosten, vol op smaak en fris genuanceerd. De ene bereiding na de andere is een smaakexplosie, lekker pittig, zonder té te zijn. Wat een generositeit!"

 

4. Broederenklooster in Zutphen

Chef-kok Niels van Dooijeweert en Niels Minkman openden Broederenklooster aan de Rozengracht in Zutphen. De zaak is gevestigd in één van de oudste gebouwen van Zutphen. De menukaart is klassiek Frans en buiten het restaurant om is er ook een boetiekhotel te vinden met vijftien gastenkamers. Michelin schrijft: "De authenticiteit van het voormalige Broederenklooster (1293) is tot in detail bewaard. Waar vroeger de broeders aten, geniet je nu van luxe in een historische setting. De hypermoderne open keuken springt meteen in het oog. Niels van Dooijeweert bereidt Franse gerechten met technieken van vandaag. À la minute gebakken tarbot, een volle jus opgewerkt met boter en vlezige kalfswang."

 

5. De Voorburcht in Hattem

In het historische centrum van Hattem vind je restaurant De Voorburcht van Dennis en Gerlinde Mulder. De menukaart bevat internationale gerechten, gemaakt van lokale producten. Michelin schrijft: "Stap de gracht over, betreed de middeleeuwse vesting en zoek naar het pand met een schuine muur. Van een charmante intrede gesproken! Dit historisch plaatje krijgt binnen een fraaie update. Bekende producten als zeebaars en grain fed bavette worden verwikkeld in creatieve gerechten die punch hebben. Zo laat de chef zacht gegaarde rog en een brunoise van sint-jakobsnoten bijvoorbeeld samenspelen in een gerecht dat herinnert aan een choucroute. Deze keuken is weldoordacht en rijk."


6. Foer in Amsterdam

Foer zit in Amsterdam-Oost en is de plek om te dineren aan een vijf meter lange chef's table. Eigenaren zijn Steven Broere en Juriaan van der Maarel, die eerder werkten bij Rijsel, Fa. Pekelhaaring en restaurant Kadeau** in Kopenhagen. De geserveerde gerechten zijn afhankelijk van wat er geplukt en verzameld is die dag. Daarnaast fermenteren ze veel en is er een houtskoolgrill waar specifieke producten op worden gegaard. Michelin schrijft: "Foer is een zaak met karakter. De focus ligt hier op groenten en kruiden, eventueel aangevuld met een vis- en vleesgerecht. Steven Broere slaagt erin groenten te versterken met inventieve associaties en technieken."

 

7. Green Gastrobar in Amsterdam

Green Gastrobar is gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas in het architectonische hoogtepunt The Valley. Ondernemer en chef Peter Lute is met zijn vrouw verantwoordelijk voor de zaak waar design en gastronomie op bijzondere wijze samensmelten. Michelin schrijft: "Het uitzicht is hier prachtig! Plant-based-creaties ontvouwen de power van de natuur, hier en daar bijgestaan door vis of vlees. Fris, origineel en met verrassende contrasten. Door groenten van pit tot lof te gebruiken, worden ze pas echt gevierd."

 

8. Hemel & Aarde in Utrecht

Aan de Keistraat in Utrecht zit het verfijnde restaurant Hemel & Aarde. Het is een prachtige ruimte met spiegels en een metershoog plafond. De focus in de gerechten ligt op groente. Michelin schrijft: "Chef-kok Rene van der Weijden en zijn team bewegen hemel & aarde om de seizoenen tot leven te brengen. De chef benadrukt de diversiteit van al het lekkers dat de aarde te bieden heeft met levendigheid, creativiteit en de nodige durf. Gestoofde groene kool associeert hij met een mengeling van kastanje en witte miso, gezouten pindanoten, gefrituurde boerenkool en een smeuïge jus van rode kool die een fijne aciditeit en pep geeft. Top veggie!"

 

9. IJssel Restaurant in Deventer

IJssel Restaurant is gevestigd in Pillows Hotel Deventer. De keuken is geïnspireerd op Dutch Cuisine en er wordt uitsluitend gekookt met lokale producten. Michelin schrijft: "Deventer ontvouwt al zijn charmes in dit stijlvolle restaurant. De jardin d’hiver is heerlijk, het terras aan de IJssel ideaal om de skyline van de stad te aanschouwen. Op het bord zijn het voornamelijk Nederlandse producten die de show stelen, met een nadruk op korte keten. De jonge chef ontvouwt zijn visie van de moderne Franse keuken, bewerkt en genuanceerd, met aandacht voor groenten."

 

10. Gris Sec Restaurant & Winebar in Zierikzee

Gris Sec Restaurant & Winebar vind je in de historische stad Zierikzee. De zaak is gespecialiseerd in wijn en biedt meer dan twintig wijnen vanuit de hele wereld op glas. De gerechten sluiten aan bij de geserveerde wijnen. Michelin schrijft: "Floraal en fris, maar toch met karakter. De spitante sommelier verbaast met haar deskundige uitleg bij de veelal Europese wijnen. Op het bord laat de chef zijn creativiteit spreken. Hier komen fijne associaties en schwung op het bord, zonder de smaken te bruuskeren. Bij Gris Sec ondersteunen ze de wine tasting met karakter op het bord."

 

11. De Haan in Groningen

Restaurant De Haan in Groningen is opgericht door chef-kok Dennis de Haan. In het restaurant gaat het net even anders dan in andere horecazaken, want er zijn geen medewerkers. De chef-koks bereiden het eten en zetten de gerechten neer. Gasten moeten zelf hun brood, dranken, koffie en thee pakken. Willen ze een passende wijn bij de gangen? Dan kunnen ze deze zelf uitzoeken. Michelin schrijft: "De chefs leggen graag in detail uit hoe ze complexe smaken creatief verenigen. Ze schuwen geen contrasten, maar behouden steeds het evenwicht."

 

12. Lagrange in Buren

In de historische stad Buren vind je restaurant Lagrange in een gerenoveerde schuur. Het is dé plek voor intieme etentjes in een warme setting. In Lagrange wordt vooral gekookt met seizoensgebonden ingrediënten. Sinds 2019 staat Irene Christoffel aan het roer van het fine dining-restaurant. Michelin schrijft: "Eenmaal binnen is de sfeer gezet. Tijd om je te verdiepen in de moderne aanpak van Franse smaken. De chef weet hoe hij een filet van wilde eend moet sublimeren. Hij geeft de filet de juiste cuisson door het traag te garen en geeft de jus de power die het vereist. Lokaal en werelds gaan hand in hand bij Lagrange."

 

13. Nassau in Groningen

Op het Martinikerkhof in Groningen vind je Nassau: een fine dining-restaurant met uitzicht over de monumentale Prinsentuin. De naam dankt de zaak aan de plek, want het restaurant is gevestigd in de oude slaapvertrekken van de Prins van Nassau. Michelin schrijft: "De chef kent het belang van een intense saus. Hij houdt van topproducten als langoustine en anjouduif, die hij in de verf zet met bewerkte gerechten. Al verrast hij evengoed met een creatie rond groenten. Hij verraste ons onder meer met een dessert waarin een krokante bol gemaakt van witte chocolade werd gevuld met een zachte schapenkaas, wat een bijzonder mooi reliëf van smaken opleverde. Wees maar zeker: finesse zit in het DNA van Nassau."

 

14. SAAM Restaurant in Amstelveen

Na de titel van hoogste nieuwkomer tijdens de Gault&Millau 2023 uitreiking staat SAAM Restaurant in Amstelveen nu ook in de Michelin Gids. Eigenaren zijn Koen van der Plas, Margot Janse, Jasper Hermans en Henk Jan Beltman. Michelin schrijft: "Zuid-Afrika meets Nederland in deze cosy zaak aan de Amstelzijde strip, die van buitenaf iets wegheeft van een glazen serre. Enkele grote namen uit de horeca, zowel chefs als sommeliers, laten beide culinaire culturen samensmelten. Ingrediënten als granadilla, suurvygie en geitenvlees worden verwerkt in moderne creaties met uitgesproken smaken. Niet vertrouwd met Zuid-Afrikaanse ingrediënten? Geen zorg, want men staat steeds klaar met de nodige uitleg."

 

15. Wils Bakery Café in Amsterdam

Chef Joris Bijdendijk opende vorig jaar Wils Bakery Café aan het Stadionplein in Amsterdam-Zuid. De zaak is een combinatie van een bakkerij en een bistro en is het zusje van restaurant Wils*. Michelin schrijft: "Je loopt een relaxte zaak binnen met een Scandinavische bistro-vibe, ziet de bakker deeg kneden en ondertussen komen sommige gasten brood kopen. Vergis je echter niet: je vindt hier ook een leuke kaart met bewerkte gerechten. Deze Amsterdamse versie van een Franse bistro eert klassiekers als slakken in kruidenboter, pithivier van houtduif met ganzenlever en tarte tatin. Wils Bakery Café is rijk van smaak, genereus en geïnspireerd. Extra plus: de prijs-kwaliteitverhouding is helemaal geweldig!"

 

16. YANO in Rotterdam

Eigenaarskoppel Yuri en Britta Wattimena opende vier maanden geleden YANO in Rotterdam. De zaak is - net als SAAM Restaurant in Amstelveen - bestempeld tot hoogste nieuwkomer tijdens de Gault&Millau 2023 uitreiking. Nu is de zaak ook toegevoegd aan de Michelin Gids voor februari 2023. Michelin schrijft: "Scandinavische lijnen, een Japanse zen-vibe en een algemene gezelligheid typeren YANO. Chef-kok Yuri Wattimena vult zijn Franse basis aan met zijn half Molukse afkomst en andere uitheemse invloeden. Of hij nu rosé gegaarde duif combineert met een ravioli van butternut en een jus van duif die geparfumeerd is met koffie, of een kort gebrande langoustine associeert met een discreet kruidige pipián verde en aromatische huacatay: zijn visueel uitgesproken creaties kennen geen grenzen."

 

17. YAMA in Rotterdam

Maak kennis met het traditionele Japanse restaurant YAMA in Rotterdam. Gasten zitten rondom de houten toog waar Chef Yamamoto samen met zijn partner Yuko traditionele Japanse gerechten bereidt en serveert. Michelin: "YAMA laat je op een persoonlijke manier kennismaken met Japan. Het sobere 'zen'-decor zorgt ervoor dat alle aandacht naar de creaties van Hiroaki Yamamoto gaat, vaak gepresenteerd op zelfgemaakte keramiek. De subtiliteit en finesse van de Japanse traditie komen onder meer tot uiting in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan. Hier en daar ontdek je ook Europese invloeden, zoals het gebruik van Nederlandse producten (de chef houdt van daslook)."

18. Bistro Refter in Winsum

Aan de Regnerus Praediniusstraat in Winsum vind je de gezellige Bistro Refter van Cor Klevering en Roelfien Steen. Het horecaduo begon zijn culinaire avonturen al in de jaren negentig en streek uiteindelijk neer in Bistro Refter in Winsum. Michelin: "Verwacht hier geen creatieve uitspattingen, maar eerlijke klassiekers die een ervaren chef bereidt. De Franse keuken is zijn muze, al uit hij ook graag zijn liefde voor mediterrane smaken. Dit is het soort zaak waar je smult van een intense bouillabaisse met kraakverse vis, krokante toast, rouille en gruyère. De beknopte maar interessante kaart die je bij Bistro Refter krijgt voorgeschoteld, schildert ongetwijfeld een glimlach op je gezicht."

 

19. Hendrik van Maurick in Vught

In de bosrijke omgeving van Vught vind je het verscholen Kasteel Maurick. In dit middeleeuwse kasteel huist à-la-carterestaurant Hendrik van Maurick. Chef-kok en mede-eigenaar Niek van Lieverloo haalt zijn inspiratie voor de gerechten uit de verre reizen die hij maakt. Op het menu staat onder andere pata negra, tataki rund en roodlof tarte tatin. Michelin: "De reis naar dit middeleeuwse kasteel (1257) is een belevenis op zich. Binnen wordt het historische karakter gecombineerd met modern comfort. Achter de klassiek ogende kaart schuilen inventieve gerechten waarin Nederlandse producten op z’n Frans op smaak worden gebracht. Deze keuken is bewerkt, levendig en ambitieus!"

20. Cristó in Zierikzee

In Hotel Mondragon aan de Oude Haven in Zierikzee zit Restaurant Cristó. De horecazaak opende in 2019 en heeft een klassiek Frans menu. Michelin schrijft: "De juiste cuisson van anjouduif verraadt de klassieke kennis van de chef, die verder eigentijdse zwierigheid op het bord brengt. Hier en daar zijn ook nog Baskische invloeden aanwezig die voor wat extra pep zorgen. Denk aan diverse pinxtos als amuses en een gerecht met jamón ibérico die onder meer geflankeerd wordt door zeekraal en watermeloen. Het meergangenmenu van Cristó weet je te verrassen met herkenbare smaken."

 

21. HAVN in Hoorn

In de historische haven van Hoorn zit restaurant HAVN. In de zomer van 2021 nam chef-kok Robin Blaauw het sterrenrestaurant over van Lucas Rive en maakte hier HAVN van. De menukaart bevat shared-dining-gerechten uit verschillende keukens, zoals de Spaanse, Scandinavische en Nederlandse keuken. Michelin: "Blaauw laat zich inspireren door zijn reizen en werkt voor zijn speelse creaties met mooie Nederlandse producten. Zijn oog voor detail toont dan weer dat hij op jonge leeftijd al een mooi cv heeft verzameld. Kwartel bakt chef Blaauw op de barbecue en combineert hij met Jamaicaanse jerkmarinade en een gevogeltejus."

 

22. Mano in Haarlem

Dat uit een vriendschap mooie dingen ontstaan, bewijst het restaurant Mano aan de Bakenessergracht in Haarlem. De vrienden en chefs Kevin Kion en Daniël Damen openden in 2021 Mano in een monumentaal pand. De inspiratie voor de gerechten haalden Kion en Damen uit streetfood van over de hele wereld. Michelin: "De keuken van Mano staat met beide voeten in het nu. Intense sauzen, friszure spanning, internationale veelzijdigheid. Hier gaan technisch bewerkte creaties en krachtige creativiteit mano a mano. De mousselinesaus die is opgewerkt met lamsjus bij perfect rosé gegaarde lamskotelet: deze chefs laten hun talent met veel beheersing spreken."

 

23. LIZZ in Gouda

LIZZ is het restaurant van het luxueuze boetiekhotel Relais & Châteaux Weeshuis. De keuken runt de talentvolle chef Remco Kuijpers. Hij startte zijn carrière bij De Swaen in Oisterwijk en ging later aan de slag bij toprestaurants als Fitzgerald en Da Vinci. De maître en sommelier is Louis Grizeau: hij werkte bij meerdere sterrenrestaurants in Nederland en Frankrijk. Michelin: "Specerijen en subtiele Aziatische aciditeit geven Nederlandse topproducten hier een extra dimensie. Van sint-jakobsnoten met een tandoorisaus tot ziltige zeekraal: elk gerecht is gemaakt met een uitstekende techniek. Maak de riemen maar vast, want Kuijpers verzorgt bij LIZZ een boeiende en speelse ontdekkingstocht!"

 

24. Maeve in Utrecht

Restaurant Maeve is het casual fine dining-restaurant in Utrecht. In Maeve staan maître Vera Voorend en chef Tommy Janssen. Hier maak je een gastronomische en verrassende reis door een wereld van verschillende smaken en texturen. Michelin schrijft: “Chef Tommy Janssen en maître Vera Voorend vertellen een meeslepend verhaal in dit karaktervolle, stijlvol ontworpen pand. Zij doet dat met haar persoonlijke aanpak, hij met zijn expressief eerbetoon aan zijn terroir. Groenten spelen hier een primordiale rol en geven power aan het bord. Deze chef kiest voor echte cuissons, toont zich subtiel met frisse zuren en speelt gezwind met temperaturen en texturen.”

 

25. Ambrozijn in Valkenburg

In de voormalige Irenekerk in het Limburgse Valkenburg zit sinds eind 2021 fine dining-restaurant Ambrozijn. Chef Sven Nijenhuis en gastvrouw Joëlle Nijenhuis runnen de zaak, het restaurant is ontworpen door Tim Reiters. Michelin: "Het voormalige Irenekerkje (1891) is vandaag een restaurant waar design hoogtij viert. Het vroegere orgel is een bar geworden, brute zwarte muren omringen je, het nieuwe dakgebinte springt in het oog, rondom de volledig open keuken bewonder je het werk van Sven Nijenhuis. Deze plek is bijzonder. Te meer omdat de talentvolle chef gezwind speelt met Franse cuissons en nieuwerwetse technieken. Met verfijnde sauzen en oog voor gedetailleerde smaakmakers drukt hij zijn stempel."

 

26. Poortman in Veeningen

Het ligt al honderd jaar op de Bloemberg in Veeningen, Drenthe: restaurant Poortman. Chef-kok Maurice Grendelman runt het restaurant samen met zijn partner Anandi van Dijk onder begeleiding van sterrenchef Jarno Eggen. Michelin schrijft: "Poortman heeft al meer dan honderd jaar op de teller staan. Het is van café-restaurant geëvolueerd naar een echt restaurant, waar de authentieke herinneringen bijdragen aan de gezelligheid. Generositeit staat hier vast op de kaart, zonder de finesse van bijvoorbeeld een wildjus in de weg te staan. Je zult het al raden: kiezen uit het aantrekkelijke à-la-carte-aanbod is een ware opgave. Want wees maar zeker dat bij Poortman de smaak overheerst!"

 

27. Bistro de la Mer in Amsterdam

In hartje Amsterdam, aan de Utrechtsestraat zit Bistro de la Mer van ondernemers Richard van Oostenbrugge en Thomas de Groot. Het is een op Parijs georiënteerde zaak met een grote oesterbar en retro servies. Michelin schrijft hierover: "Oude visrecepten worden met veel gevoel en zonder enige pretentie geherinterpreteerd. Intens smakende vissoep, een met verfijning gepimpte cocktail van noordzeekrab, tarbot die perfect op de graat wordt geroosterd en wordt vergezeld door morilles en een beurre blanc die rechtstreeks uit het boekje komt. Deze viskeuken is next level. Retro. Origineel. En dat allemaal à la carte! Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot verbazen alweer met hun eigenwijze herintroductie van de traditionele keuken."

 

28. Rotonde in Rotterdam

Aan de Goudsesingel in Rotterdam bevindt zich Restaurant Rotonde. De drie eigenaren Roy Lammers, Jord Coree en Birk Heijkants openden het restaurant in december 2021. De menukaart is vegetarisch en veganistisch. Michelin schrijft hierover: "Lokale groenten halen ze met de camionette op biogas, dat wordt verkregen door hun afval te composteren. Alle facetten van respectvol gekweekte ingrediënten worden benut. Duurzaamheid zit in het hart van Rotonde, dat zich evenwel in vraag blijft stellen. Die visie vertaalt zich in creatieve, intrigerende smaakbommetjes. Verrassend. Fijn. Zo verwerken ze zeesla onder meer in een millefeuille en krokante tuile, serveren ze daar framboos bij, net als een crème op basis van tofu, vlierbloesem en aalbessen."

 

29. Basiliek in Harderwijk

Basiliek in Harderwijk is een fine-dining-restaurant dat in 2007 werd beloond met één Michelinster. Dit jaar verkocht chef-kok Rik Jansma het sterrestaurant aan Yornie van Dijk. Hij zette het restaurant volledig naar zijn hand. Michelin: "Het interieur combineert gepersonaliseerde tekeningen, brute muren en luxueuze materialen. Kortom: een gezellige plek waar de open keuken je aandacht trekt. Chef Van Dijk maakt zich de nuances van de hedendaagse keuken eigen, met een beheerst evenwicht tussen aciditeit en pit. Details als onrijpe en groene aardbeien bij dry aged hamashi geven zijn gerechten een extra dimensie. Of wat dacht je van snoekbaars uit het IJsselmeer die in palingboter wordt gegaard, in combinatie met smaakmakers als oesterblad, huacatay voor wat pit en frisse groene appel? Wees maar zeker: Basiliek is in goede handen!"

 

30. Rura by Naomi & Joey

Naomi Habets en Joey Remie openden Rura by Naomi & Joey in Roermond. Het is een casual fine dining-restaurant met twee menu's: één menu dat bestaat uit groente en één menu dat, naast groente, ook vlees en vis bevat. Michelin: "De intieme sfeer van het restaurant is laidback en gezellig. En of Joey nu enkel met groenten kookt of niet, steeds valt zijn voorkeur voor bewerkte gerechten op. Mooie producten geeft hij graag verschillende gedaantes, diepe Franse sauzen en wereldse ideeën zorgen voor punch. Een voorbeeld van zijn veelzijdigheid? Wij smulden van een filet van roodbaars die feilloos op een zuurdesembroodje was gebakken, bijgestaan door een lekkere antiboise van tomaat en een fris kruidenslaatje om het plaatje rond te maken. Niet te weerstaan!"

 

31. Sinck in Amsterdam

Op de Prinsengracht in Amsterdam zit Sinck. Het is een wijnbar en restaurant ineen en wordt gerund door chef-kok Sander Bierenbroodspot, sommelier Sebas Joosten en restaurantmanager Timo van der Stad. Michelin schrijft: "Amsterdammers en toeristen spreken maar al te graag af in het bruisende Sinck. De gezochte wijnkaart en moderne creaties matchen perfect. Chef Sander kookt rechttoe rechtaan. Enkele elementen die vol op smaak zijn en sauzen voor een fijne begeleiding. Wij genoten er bijvoorbeeld van smeuïge burrata die werd begeleid door rijpe coeur de boeuf tomaat, zacht smakend ijs van savoramosterd voor een subtiel pitje, een bouillon van tomaat en crumble van zwarte olijf. Dit soort doeltreffende gerechten typeren Sinck en verklaren meteen waarom deze zaak in de smaak valt. Dit is echt wel Amsterdam op z’n coolst!"

 

Artikel delen