Deze 5 opvallende foodtrends gaan we zien in 2024

Foodtrends 2024
Tags: trend

Deze 5 opvallende foodtrends gaan we zien in 2024

Wat we eten, de manier waarop we van eten genieten, en hoe we naar voedsel en ingrediënten kijken, veranderen continu. Restaurants ervaren dat als geen ander. Ze zien waar mensen behoefte aan hebben, maar hebben ook de kans om zelf te reageren op veranderingen om zich heen. Bestelplatform Thuisbezorgd.nl verzamelde inzichten van internationale experts en statistieken van 13.000 aangesloten restaurants en 6 miljoen Nederlandse gebruikers. Op basis hiervan kwamen vijf opvallende foodtrends naar voren, lees mee! 

Bron: Thuisbezorgd.nl

Trend 1: Mensen eten intuïtief

We zien dat mensen intuïtief zijn gaan eten om hun mentale welzijn te ondersteunen, bijvoorbeeld om stress te verminderen of juist wanneer ze meer energie nodig hebben. Een kleine verwennerij, zoals een toetje, gaat hand in hand met goed voor jezelf zorgen. Woorden als zondigen, ‘guilty pleasure’ en spijt verdwijnen naar de achtergrond. De keuze voor dat ene koffietje met een lekker taartje of een gezonde snack tussendoor, helpt je weer in de juiste mood te komen.

Trend 2: Duurzaamheid wordt belangrijker

Het bewustzijn over klimaatproblemen en duurzaamheid is diep geworteld bij heel veel mensen in Nederland. Het bewustzijn rond milieubescherming en een duurzame levensstijl beïnvloedt daarmee ook het eetgedrag van deze groep. De vraag naar merken en restaurants die actief hun steentje bijdragen groeit. Duurzame keuzes spelen een centrale rol in het verminderen van voedselverspilling en het minimaliseren van overbodige verpakkingen. In reactie op de recente wetgeving tegen het gebruik van single-use-plastic, worden er ook voortdurend duurzame alternatieven geboden door restaurants en chefs.

'Traditionele food critics maken plaats voor vernieuwende invloeden'

Trend 3: Vraag naar exotisch en authentiek eten groeit

We halen onze inspiratie steeds meer uit keukens waar we van origine geen connectie mee hadden en komen tot unieke culinaire combinaties. Mensen zoeken zodoende ook steeds meer naar eten wat een gevoel van verbondenheid creëert. Restaurants spelen een cruciale rol in deze ontwikkeling. De vraag naar exotisch en authentiek eten groeit. In de culinaire sector zien we een ongekende kruisbestuiving plaatsvinden, waar culinaire culturen wereldwijd elkaar vermengen en beïnvloeden. Traditionele gerechten ondergaan aanpassingen en worden samengevoegd met ingrediënten of kookstijlen uit andere culturen.

Trend 4: Bezorging wordt populairder

In deze drukke wereld blijft gemak prioriteit voor veel Nederlanders. De opkomst van quick-commerce maakt het mogelijk om boodschappen razendsnel thuis te hebben, met meer flexibiliteit. In een wereld waar tijdsdruk en het drukke gezinsleven de norm zijn, is het logisch dat bezorging van boodschappen, restaurant maaltijden en maaltijdpakketten steeds populairder wordt.

Trend 5: Nieuwe socialplatforms worden belangrijker

Traditionele food critics maken plaats voor vernieuwende invloeden van platforms zoals TikTok, gerenommeerde chefs die online hun creaties delen, of BN'ers en social creators die met nieuwe gerechten komen. Deze smaakmakers creëren niet alleen nieuwe ‘klassiekers’ en combinaties, maar zorgen ook voor een herwaardering van restaurants, ingrediënten en maaltijden.

Artikel delen