Deze finalisten strijden om De Groene Koksmuts op Gastvrij Rotterdam

Groene koksmuts

Deze finalisten strijden om De Groene Koksmuts op Gastvrij Rotterdam

11 januari vond de voorronde van de Groene Koksmuts op de HORECAVA plaats, een nieuwe wedstrijd die geheel in het teken staat van plantaardig koken georganiseerd door het Gastronomisch Gilde. De deelnemers die gaan strijden om de titel tijdens Gastvrij Rotterdam zijn: Restaurant Basiliek, Restaurant de Nieuwe Winkel** en Oan Tafel.

Foto's: Charlotte Mauritz, Annoncé Management

De wedstrijdorganisatie deelt in de komende tijd nog twee wildcards uit.

Plantaardig koken

De focus ligt bij deze wedstrijd op plantaardig koken, steeds meer restaurants leggen de nadruk op plantaardig koken waardoor deze wedstrijd ook goed past in de huidige tijd.

De deelnemers mochten een onvoorbereide amuse zelf meenemen en moesten een voorgerecht en een tussengerecht koken met producten uit de blackbox en van de groenten-en-fruit-tafel gesponsord door HANOS Nederland. 

De jury

Onder het toeziend oog van de jury, die bestond uit Frank Fol (Chairman We’re Smart World), Theo van Rensch (SVH Meesterkok & initiator plant based opleiding ROC van Amsterdam) en Bert van Manen (Manager Culinary Team The Netherlands) gingen de deelnemers aan de slag. Frank Fol, Chairman van We’re Smart World, geeft aan blij te zijn dat er nu ook in Nederland een wedstrijd is voor plantaardig koken.

Frank had ook nog een scoop; We’re Smart World en het Gastronomisch Gilde gaan samenwerken binnen deze wedstrijd en de wedstrijd zal ook uitgebreid worden naar België. Hierdoor krijgt de Groene Koksmuts ook een internationaal tintje.

Winnaars van de voorronde

Restaurant Basiliek,  Yornie van Dijk ging met de prijs “Beste Voorgerecht” naar huis en Restaurant De Nieuwe Winkel, Timoti Jongsma mocht de prijs voor “Beste Tussengerecht” meenemen naar Nijmegen. Naast een trofee kregen de winnaars ook een cheque van € 250 van het Gastronomisch Gilde en Nederlandse vanille van Koppert Cress.

De jury had lovende woorden over voor de winnende teams: “De nieuwe keuken komt eraan, de deelnemers zijn echte pioniers op het gebied van creatief plantaardig koken. We hebben zeer smakelijke gerechten geproefd die iedereen positief zal ervaren, dit vindt écht iedereen lekker!” We hebben op deze manier ook geen vis en vlees nodig. Dit belooft veel voor de finale in Rotterdam.”

Het winnende voorgerecht van Restaurant Basiliek (links) en het winnende tussengerecht van Restaurant de Nieuwe Winkel** (rechts)

Voorgerecht groene koksmuts groene koksmuts_tussengerecht

vijf deelnemers

  • Oan tafel - Youri Hiemstra
  • SOMM Uden - Pierre van der Zee
  • De Nieuwe Winkel - Timoti Jongsma
  • Basiliek - Yornie van Dijk
  • Restaurant Rijks - Lars Scheurs
Artikel delen