Een diner in een celblok, tussen tropische planten of in een koninklijk koetshuis: het reizende restaurant De Maaltuin strijkt neer op locaties met een verhaal. Niet het gerecht, maar de plek vormt het vertrekpunt.
Foto's: o.a. Francesstefanie
Met edities op onder meer Paleis Soestdijk, Gevangenis Wolvenplein in Utrecht en de Trompenburg Tuinen in Rotterdam, maakt De Maaltuin van dineren een tijdelijke ontmoeting met het verleden. Het concept beweegt zich op het snijvlak van horeca en cultuur, waarbij het verhaal van de locatie centraal staat in de beleving.
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Deze winterperiode kunnen gasten terecht in Gevangenis Wolvenplein en Kasteel Nijenrode. Zelfs tijdens de kerstdagen – op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag – wordt er in het koetshuis van Kasteel Nijenrode gedineerd.
Elke editie is uniek. De locatie bepaalt de sfeer, akoestiek en thematiek van de avond. Op het menu staan seizoensproducten van Nederlandse bodem, vaak met een duurzame insteek: groente wordt van blad tot steel verwerkt in verschillende componenten van het gerecht.
*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.
Bezoekers worden ontvangen op een onverwachte plek: een kas, koetshuis of cel. Na een introductie of rondleiding volgt een avondvullend programma, opgebouwd uit vijf gangen. De gerechten worden afgewisseld met muziek, verhalen of theatrale elementen. De nadruk ligt niet op snelheid, maar op gelaagdheid in sfeer en beleving. Geluid, geur, licht en textuur krijgen evenveel aandacht als smaak.
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Bij eerdere edities werd sterk ingezet op thematische samenhang. Zo kregen gasten in Gevangenis Wolvenplein brood geserveerd in gesloten kistjes, met een sleutel als symbolisch detail. In het koetshuis van Paleis Soestdijk werd het menu afgestemd op het hofleven, met een vertaling van traditie naar vernieuwing. In de botanische setting van Trompenburg draaide alles om verleiding in de natuur, met lichte voorjaarsgerechten en verhalen over plantenstrategieën.