Maandag 22 september vond tijdens Gastvrij Rotterdam de voorronde plaats van de HANOS Gouden Koksmuts. Negen teams streden in twee rondes om een felbegeerde plek in de finale. De jury selecteerde vijf brigades die zich mogen voorbereiden op de finale op maandag 12 januari tijdens de Horecava in Amsterdam.
Foto's: finalisten Hanos Gouden Koksmuts 2025/2026
De deelnemers mochten een amuse onvoorbereid meenemen en kregen tijdens de wedstrijd de uitdaging om een voorgerecht met schol en mosselen én een plantaardig tussengerecht te bereiden.
Naast de finaleplekken werden er ook prijzen uitgereikt voor de beste gerechten van de dag. De prijs voor het beste voorgerecht ging naar Restaurant De Gieser Wildeman, terwijl Restaurant Maeve de prijs voor het beste tussengerecht in de wacht sleepte.
De jury, bestaande uit Alfred van Dijk (Restaurant Het Oude Dykhuys), Waldrik Kremer en Bert van Manen, proefde een indrukwekkende variatie aan gerechten. “Het blijft geweldig om te zien hoe creatief de deelnemers zijn. In zo’n korte tijd en onder behoorlijke druk zulke prachtige gerechten neerzetten is echt een prestatie,” aldus de jury.
In aanloop naar de finale zal de Stichting Kookwedstrijden Gastronomisch Gilde nog één wildcard uitreiken. Wie deze krijgt, wordt bekendgemaakt via de social media kanalen van de stichting.