Dit zijn de finalisten van de Euro-Toques-kookwedstrijd op Gastvrij Rotterdam

Euro Toques kookwedstrijd Gastvrij Rotterdam
Tags: chef

Dit zijn de finalisten van de Euro-Toques-kookwedstrijd op Gastvrij Rotterdam

De finalisten van De Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs 2023 zijn bekend. De finalisten zijn Jouke-Piet Drijfhout (Restaurant De Slotplaats in Bakkeveen), Frank Streefland (Restaurant De Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk), Sander de Vette (Hotel Restaurant De Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg), Devin Looijschelder (Kasteel Kerckebosch in Zeist), Dimitri Roedoe (Restaurant 't Ambachthuys in Hillegersberg) en Leon Barents (Herberghe in De Heerlyckheid Deurne). Zij gaan op dinsdag 19 september tijdens Gastvrij Rotterdam de strijd met elkaar aan voor die felbegeerde prijs.

De vakjury

  • Juryvoorzitter Dennis Willems Restaurant Morille* Koudekerke, winnaar 2022
  • Jozua Jaring Ratatouille Food & Wine * Haarlem
  • The Cookware Company: Stefan Paap
  • Hospitality: Imad Khalfioui Restaurant 1397 – Hotel De Draak Bergen op Zoom
  • Pers: Roy Timmerman – Entree Magazine

Finalisten

Chef Frank Streefland - Restaurant De Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk

Frank_StreeflandChef Patron Frank Streefland (37) van Restaurant De Nieuwe Polderkeuken in Gouda werd al op 26-jarige leeftijd eigenaar en chef bij Restaurant De Nieuwe Polderkeuken, feest- en trouwlocatie De Nieuwe Polderkamer en De Nieuwe Poldercatering. De Nieuwe Polderkeuken ligt midden in het Groene Hart en dat vind je terug in het menu.

Streefland is opgegroeid in de omgeving van Stolwijk en werkt graag met eerlijke producten uit de streek, uit de polder! Hij omschrijft zijn keuken als Frans Nederlands Modern Klassiek. Voor Frank is het belangrijk dat zijn gasten bijzondere smaken proeven van mooie regionale producten. De gasten maken als het ware 'een reis door de polder'. Hij wil elke dag kwaliteit bieden en de gasten verrassen. Zijn creativiteit en perfectie worden zeer gewaardeerd door zijn gasten en de pers.

Chef Jouke-Piet Drijfhout - Restaurant Landgoed de Slotplaats in Bakkeveen

Jouke-Piet Drijfhout is chef/mede-eigenaar van Lekker Dichtbij, Joukekookt en Landgoed Restaurant De Slotplaats. Samenwerken en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven is Jouke op het lijf geschreven. Zijn motto:

'Van kennis delen word je beter'

Jouke-Piet

Zo is hij lid van Friesland Culinair, Dutch Cuisine, Euro-Toques Nederland en is verbonden aan ROC Friese Poort. Jouke haalt zijn ingrediënten liefst van heel dichtbij. Zo komt 'de groente van de maand' van Streekboer Boer & Chef, de geiten- en koemelk van boerderijen uit het dorp, de kruiden en kruidenoliën van Mieke Wesdorp van Midgard, vis van Veldman uit Harlingen en vlees van slagerij Biesma. Ook vader Drijfhout heeft een eigen groentetuin. Maar Jouke gaat verder.

Het restafval van het restaurant gaat naar de scharrelvarkens van de zorgboerderij voor ouderen een eindje verderop. Deze ouderen vouwen tevens de servetten voor het restaurant. En de plaatselijke pottenbakker maakt servies voor het restaurant en vazen voor de landgoedwinkel die partner Mieke Rijnbeek runt. De droom van Jouke is een verbindende rol te spelen tussen mens en natuur.

Chef Sander de Vette - Hotel Restaurant De Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg

Sander_De_Vette

Chef Sander de Vette en zijn brigade van Hotel Restaurant De Mandemaaker werken graag met lokale producten van de wisselende seizoenen. Omdat Bunschoten-Spakenburg aan de vroegere Zuiderzee ligt is het vanzelfsprekend dat er veel met producten van de zee wordt gewerkt. Zeetong, oesters, kreeft en paling zijn vaste ingrediënten op de kaart.

Sander werkt alleen met verse seizoen ingrediënten van topkwaliteit. Zo kan hij zijn gasten verrassen met een steeds wisselende kaart en eigentijdse gerechten. Niet voor niets wordt restaurant De Mandemaaker met eigenaar Bert van Eijden in de Michelin-, Gault& Millau- en Lekker500 restaurantgids vermeld. Naast het seizoensmenu kan er ook een keuze gemaakt worden voor klassiekers uit de Franse keuken. De ambachtelijke  bereidingen zijn allen huisgemaakt met een moderne twist.

Leon Barents - Herberghe in de Heerlyckheid Deurne

Leon_Barents

Chef patron Leon Barents van Herberghe in de Heerlyckheid Deurne zit al 37 jaar in het vak en is ambachtsman pur sang. Negentien jaar geleden besloot hij voor zichzelf te beginnen. Met de Franse keuken als basis wordt hier gewerkt met (H)eerlycke en seizoensgebonden producten, liefst uit de streek.

Voorbeelden hiervan zijn Rijpelaal, streekproducten en- vlees van ’t Streekhuys Deurne en groenten en fruit van de veiling in Grubbenvorst. Souschef Rick Claessen is alweer elf jaar een vertrouwd gezicht in de keuken en is onlangs toegetreden tot de vof, waarmee opvolging verzekerd is. Samen bereiden Leon en Rick met passie en vakmanschap moderne (h)eerlycke creaties.

Devin Looijschelder - Kasteel Kerckebosch in Zeist

Devin

Met patron cuisinier Hans van Triest is chef de cuisine Devin Looijschelder verantwoordelijk voor alle gastronomie binnen de muren van Kasteel Kerckebosch. De culinaire trekpleister in Zeist waar iedereen zich welkom voelt met diverse banquet mogelijkheden en een licht en modern restaurant in de serre met terras.

Devin en zijn team werken uitsluitend met pure, (h)eerlijke producten van uitstekende kwaliteit, veelal uit de streek en altijd de seizoenen volgend. Op het landgoed is een eigen groenten- en kruidentuin en lopen de kippen vrij in de natuur. De gerechten worden klassiek en vakkundig bereid, supervers en mooi op smaak. De keuken van Kasteel Kerckebosch is ruim. Er wordt hard gewerkt met een plezierig team in een goede sfeer.

Dimitri Roedoe - restaurant ’t Ambachthuys in Rotterdam Hillegersberg

Dimitri-1

Al jong weet geboren Leidenaar Dimitri Roedoe precies wat hij wenst; Hij zal in de leer gaan bij de beste chefs ter wereld om zo het prachtige koksambacht te  leren. En zo zal het geschieden. Na een mooie start bij het Limburgse kasteel Wittem reist hij al snel af naar het Zuiden. In het Belgische Brussel werkt hij twee jaar bij restaurant Comme Chez Soi*** van chef Pierre Wijnants. Hier maakt hij voor het eerst kennis met Paul Bocuse en de broers Troisgros. Trots staat hij met hen op de foto. Zijn Toque met handtekeningen van de beroemde chefs staat nog steeds als een relikwie op een prominente plaats in zijn huidige restaurant ’t Ambachthuys.

Dimitri vervolgt zijn weg naar Vienne in Zuid-Frankrijk waar hij ruim een jaar werkt bij restaurant La Pyramide**. De volgende stap is Parijs. Bij chef Alain Ducasse*** werkt hij in een keukenteam van 27 man (52 couverts a la carte): zes maanden lang van 6.30 uur tot sluit. Dimitri vervolgt zijn culinaire reis naar Londen en gaat aan de slag bij Pierre Gagnaire***. In The Oak Room werkt hij als souschef met chef Marco Pierre White***, de leermeester van Gordon Ramsay. Met Gordon Ramsay zal hij restaurant Petrus draaien als souschef.  Dan volgen nog banen in Australië als souschef bij restaurant Est Est Est onder leiding van Masterchef Donovan Cooke in Melbourne en in Amerika voor restaurant La Grenouille in New York.

De prijzen

  • 1e prijs € 13.000,00 (GreenPan pannen en Van Kempen en Begeer bestek)
  • 2e prijs € 7.000,00 (GreenPan pannen en Van Kempen en Begeer bestek)
  • 3e prijs € 3.500,00 (GreenPan pannen en Van Kempen en Begeer bestek) van de winnaars wordt verwacht dat zij The Cookware Company een passend diner voor tien personen verzorgen met de nodige publiciteit
Artikel delen