Eerste NLse Cranberry Ketchup in bierfles

Eerste NLse Cranberry Ketchup in bierfles

Wie denkt dat de knalrode tomaat het alleenrecht heeft op ketchup, heeft de allereerste Cranberry Ketchup van de Lage Landen nog niet geproefd. Brouwerij Lowlander, inderdaad, die van de natuurlijk lekkere, botanisch gebrouwen bieren ontdekte dat hét ingrediënt van hun nieuwste Autumn Ale, de Terschellinger Cranberry, verwerkt wordt tot zo’n beetje álles, behalve dus een ketchup.

Ketchup in een bierfleslowlander cranberry ketchup bierfles

Net als de botanische bieren van Lowlander inderdaad en dus stopte de brouwer deze keer geen bier maar ketchup in de bierfles. Met naast friszure, biologische Terschellinger Cranberries een flinke vleug verwarmende kruiden en natuurlijk een scheutje Autumn Ale. De slechts 250 flesjes zijn zolang de voorraad strekt verkrijgbaar in Lowlanders webshop.

Met een scheutje Autumn Ale

Annemieke, ambassadeur bier & food pairing bij Lowlander: “Op zoek naar de lekkerste herfst gerechten om onze Autumn Ale (gebrouwen met cranberries en gember) mee te pairen, kwamen we een lange lijst aan cranberry producten tegen. Van gin en azijn tot snoepjes en kruidenboterkruiden. We kenden de handelsgeschiedenis van ke-tsjap, een saus van gepekelde vis en kruiden die in de 17e eeuw door Nederlandse zeevaarders werd meegebracht uit China. Toen we ook nog eens ontdekten dat het originele recept van de welbekende tomatenketchup alcohol bevat stonden we al snel in de keuken om de allereerste cranberry ketchup van de Lage Landen te maken. Mét een scheutje Autumn Ale, gebrouwen met cranberries en gember.”

Met de hand afgevuld, gelabeld en genummerd

cranberry ketchup gerechten

In het ketchup recept speelt de friszure cranberry geplukt op Terschelling, de hoofdrol. Specerijen als piment, kruidnagel, mosterdbloem en gember zorgen voor een vleugje herfstige warmte en een flinke scheut Lowlander Autumn Ale geeft een subtiele koolzuur bubbel. De 250 flesjes Lowlander Cranberry Ketchup werden vervolgens met de hand afgevuld, gepasteuriseerd, gelabeld en genummerd; een uniek item dus!

Koken met Cranberry Ketchup

Annemieke: “Natuurlijk maakten we als echte Lowlanders een tosti, maar dan wel eentje met een twist, die perfect bij de friszure ketchup én een glas Lowlander Autumn Ale past. Je kunt trouwens ook perfect koken met de ketchup hebben we ontdekt; je proeft echt het seizoen van overvloed in de fles!”

Beperkt beschikbaar

lowlander beer autum ale

Lowlander Cranberry Ketchup is in een oplage van slechts 250 flesjes verkrijgbaar. Proeven naast een glas Lowlanders Autumn Ale maakt het natuurlijk helemaal af, de recepten die Lowlander maakte met de Cranberry Ketchup op Lowlanders bier & foodpairing pagina.

Over Lowlander Botanical Beers

Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens.

“Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander.

Artikel delen