Sterchef Emile van der Staak en Freddy Tratlehner (Vieze Fur) koken in Artis

Freddy Tratlehner en Emile van der Staak

Sterchef Emile van der Staak en Freddy Tratlehner (Vieze Fur) koken in Artis

ARTIS organiseert op 18, 19 en 20 juni als onderdeel van het Aardbewoners Festival drie diners op het Artisplein in Amsterdam met als thema: ‘De heruitvinding van ons eten’. Sterrenchef Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel** in Nijmegen en Freddy Tratlehner a.k.a. Vieze Fur, bekend van De Jeugd van Tegenwoordig en De Nieuwe Keuken, slaan de handen ineen voor deze culinaire ervaring in ARTIS.

Foto's: Lidian van Megen, Ronald van Weeren en TDR Photography

Gasten krijgen een volledig plantaardig viergangenmenu voorgeschoteld. Iedere gang staat in het teken van een nieuwe manier om naar ons voedsel en de relatie daarvan met de wereld om ons heen te kijken. De diners maken deel uit van het Aardbewoners Festival dat met een uitgebreide programmering van 15 tot 23 juni plaatsvindt in ARTIS, Amsterdam.

De heruitvinding van ons eten

Hoe kunnen we blijven eten binnen de veranderende grenzen van onze planeet? Onbewust maken we zo’n tweehonderd voedselkeuzes per dag die stuk voor stuk impact hebben op de planeet. Menselijke invloeden hebben geleid tot wereldwijde veranderingen op het gebied van klimaat, waaronder de biodiversiteit, de bodem en het onderwaterleven. De mens heeft door de geschiedenis heen meerdere malen zijn dieet opnieuw uitgevonden. Met de wetenschap van nu is het de hoogste tijd dit weer te doen. 

Rembrandt Sutorius, directeur van ARTIS: “Nergens anders dan in ARTIS kan het leven in haar volle breedte zo ervaren worden, van het microscopisch kleine in ARTIS-Micropia tot het allergrootste in het ARTIS-Planetarium. Hier kom je in verbinding met alle aardbewoners. En vanuit deze verbinding en verwondering over alles wat leeft willen we iedereen activeren om zorg te dragen voor onze aarde. Met deze serie diners nemen we de volgende stap, en laten we bezoekers proeven dat we met voedselkeuzes een positieve impact kunnen maken op de wereld om ons heen.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Tapir eet planten uit de eetbare tuin ©, ARTIS Ronald van Weeren
Tapir eet planten uit de eetbare tuin

Een smaakvolle toekomst op het bord

Tijdens het diner laten Tratlehner en Van der Staak aan de hand van vier plantaardige gangen met verrassende non-alcoholische dranken zien dat die heruitvinding een smaakvolle toekomst belooft. Het innovatieve menu slaat een brug met de praktijk voor hoe ook thuis bewuste én smaakvolle keuzes gemaakt kunnen worden met liefde voor de aarde en haar bewoners. Net als ARTIS dat doet voor haar bezoekers met een volledig vegetarisch en vernieuwend aanbod.

Inspiratie vonden de chefs onder meer in alles wat in ARTIS groeit en bloeit. Zo zijn er duizenden planten-, bomen- en schimmelsoorten te vinden die eetbaar zijn. De chefs maken gebruik van de grootste tot de allerkleinste smaakmakers en heruitvinden klassiekers met een knipoog.

Van der Staak (De Nieuwe Winkel): “We duiken in de haast oneindige botanische schatkamer en ontdekken prachtige gerechten die niet alleen gezond zijn voor mens en planeet, maar vooral ook verrukkelijk smaken.”

Eetbaar Viooltje © ARTIS, Ronald van Weeren Entree_Header foto (926 x 519 px) - 2024-05-16T233922.035

Eetbaar viooltje (links) en de schimmel Aspergillus oryzae, een van de ingrediënten in het menu (rechts)
Entree_Header foto (926 x 519 px) - 2024-05-16T233852.585-1 ARTIS-hovenier Ton Hilhorst in de eetbare tuin. © ARTIS TDR Photography JPG

Eetbare tuin in ARTIS (links) en ARTIS-hovenier Ton Hilhorst (rechts)
Artikel delen