Eric Frericks (36) overleden: kracht achter Facebookgroep met 44.000 horecaleden

Eric Frericks overleden

Eric Frericks (36) overleden: kracht achter Facebookgroep met 44.000 horecaleden

Eric Frericks (36), een bijzondere persoonlijkheid in de horecawereld, is afgelopen dinsdag overleden. Hij was oprichter van een bekende Facebookgroep voor horecaprofessionals. Met zijn groep 'Chefkoks/Koks/Gastheren/Gastvrouwen/Patissiers' bracht hij 44.000 professionals samen, een levendige gemeenschap waar inspiratie, tips, nieuws en vacatures werden gedeeld, en waar de passie voor de horeca centraal stond.

Frericks was naast oprichter van de Facebookgroep, ook werkzaam in de keuken bij Prins Heerlijk in Tilburg. In 2022 ontving hij het eerste Horeca Hart uit handen van SVH directeur Ricardo Eshuis. Dit is een award van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) speciaal voor mensen met een hart voor de horeca die helpen om de sector op een mooie manier uit te dragen. Eshuis: "Hij is een groot voorvechter voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om die aan de slag te laten gaan in de horeca."

'We gaan hem missen'

Het beheerdersteam kondigde het verdrietige nieuws aan op zijn Facebookpagina: 

"Met verbijstering hebben wij kennisgenomen van het bericht dat de oprichter van de groep, Eric Frericks is overleden. Het hele beheerdersteam kent Eric al jaren en heeft hem ook in het 'echte' leven vaak ontmoet. Eric was een zeldzaam persoon. Eerlijk, puur en zonder verborgen agenda.  

Oprecht zeggen wij dat wij hem gaan missen. Wij zullen zijn telefoontjes missen als er in zijn beleving iets verschrikkelijks op de pagina gebeurde of juist het tegenovergestelde. Het mooiste van de hele wereld was gebeurd en dat was uiteraard weer op zijn pagina. Zijn pagina, zijn groep! Eric was de onbetwiste motor achter deze pagina. Apetrots was hij op deze groep. 

Eric was op en top horeca. Hij kon het van de daken schreeuwen als hij een compliment had gekregen. De horeca was zijn grote passie. Zijn werk was zijn hobby.

'Eric was op en top horeca'

Als er een hemel is, dan loopt Eric waarschijnlijk daar al ergens in de bediening rond. Of helpt hij in de keuken. Dat zou ook Eric zijn definitie van een hemel zijn. Rust zacht lieve Eric, iedereen heel veel sterkte met dit grote verlies."

Geschokte reacties

Foto's werden gedeeld en leden van de Facebookgroep reageerden geschokt.

"Zo jong, zo bijzonder, zo enthousiast, zo bevlogen. De horecaman met een beperking (zijn eigen woorden) die een Facebookgroep met maar liefst 44.000 leden realiseerde. Het gezicht van (jonge) mensen met autisme die iets bereiken binnen de horeca. Dat (en veel meer) is Eric Frericks en het is onwerkelijk dat hij er niet meer is."

"We zijn hier stil van. Eric's passie voor de horeca en zijn onuitputtelijke energie om anderen te inspireren, zullen ons bijblijven. Zijn vriendelijkheid en toewijding hebben ons allemaal geïnspireerd en verrijkt. Sterkte."

"Hey maat... zo begon je altijd de gesprekken die ik met je had. Verbinder, vakman, vriend en horecaboegbeeld (vooral op het platform Facebook). Zo heb ik je in mijn gedachte. Normaal gesproken vermijd ik dit soort berichten op sociale media te plaatsen. Maar jij verdient het! Elke beurs, wedstrijd of horecabijeenkomst zal vanaf nu iets minder speciaal zijn. Bedankt voor alles. Rust zacht, Eric."

Artikel delen