Erik Tas van 't Ganzenest* in Rijswijk lid van Les Patrons Cuisiniers

Erik Tas van 't Ganzenest* in Rijswijk lid van Les Patrons Cuisiniers

Erik Tas van 't Ganzenest* in Rijswijk is geïnaugureerd bij het culinaire gezelschap les Patrons Cuisiniers. Dat gebeurde zondag 29 januari tijdens de grootste chef’s table ter wereld in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De 25 chefs van Les Patrons Cuisiniers – samen goed voor 28 Michelinsterren – bereidden een zesgangendiner met signatuurgerechten.

Foto's: Pieter d'Hoop en Special Pixels

Nieuwe patron Erik Tas

Erik Tas van 't Ganzenest* in Rijswijk is het nieuwste lid van Les Patrons Cuisiniers. Hij ontving zijn Les Patrons Cuisiniers-koksbuis uit handen van zijn voormalig leermeester Erik van Loo. De chef patron van 't Ganzenest* in Rijswijk is vereerd om onderdeel te zijn van de hechte club vakmensen. “Les Patrons Cuisiniers bestaat uit koks en ondernemers met een prachtig bedrijf in het hoogst denkbare segment. Uit hun gedeelde visie is een vriendschap ontstaan. Die passie proeven gasten terug, niet alleen op het bord maar ook in het glas en in de gastvrijheid in het restaurant”, vertelt hij. 

De inauguratie vond plaats tijdens het jaarlijkse event van Les Patrons, dit keer in de Beurs van Berlage. Na het ontvangst met champagne en oesters, scheermessen en een garnalencappuccino van Edwin Vinke schoven de gasten aan bij een van de 24 chef’s tables in de oude beurszaal van het rijksmonument uit 1903.

De avond laat zien dat Nederland culinair op de kaart staart, vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Jef Schuur van restaurant Bij Jef* als hij het diner opent. “Nederland heeft tegenwoordig veel grote chefs, en ik hoop dat er daar nog heel veel bijkomen.”
 

PatronsChefsTable - - © Pieter DHoop-16 groot

Signatuurgerechten van topchefs

Aan de chef’s table zagen de gasten hoe de sterrenchefs de signatuurgerechten bereiden. Zo serveerde de nieuwste patron Erik Tas zijn bekende tarbot, met cantharellen, Lardo di colonnata en truffel. Kreeg Wilco Berends de handen op elkaar met zijn befaamde langoustine met Thaise curry, kokos en kroepoek. En verraste Jef Schuur met een spectaculair dessert: ongebakken appeltaart. Hij gooide hele appels, eieren, bloem en boter in een kom en roerde alles door elkaar, waardoor plots een mousse ontstond die smaakt als appeltaart. 

PatronsChefsTable_48A4596 groot PatronsChefsTable_48A4626 groot

Uniek zesgangenmenu

De chefs en hun witte brigades kookten in een carrousel. Na elke gang wisselden ze van plek, waardoor iedere tafel een uniek menu proefde. De sommeliers behielden hun plek en schonken bij elke gang een bijpassende premium wijn uit een magnumfles.

“Het is onwijs bijzonder om met alle patrons op deze manier onze allerbeste gerechten te koken”, zei Wilco Berends van restaurant De Nederlanden* na afloop tevreden. “De kwaliteit was waanzinnig. Ik ben heel trots op het evenement dat we samen hebben neergezet. Nu we weten dat we een diner op dit niveau en op deze schaal kunnen neerzetten, gaan we zorgen dat de chef’s table volgend jaar nog beter, grootser en indrukwekkender wordt.”

Soenil Bahadoer is het roerend met hem eens. “Dit is nog nooit vertoond en ik hoop dat we dit nog vaker gaan doen”, aldus de patron-cuisinier van restaurant De Lindehof**.

 

PatronsChefsTable_48A5106
Artikel delen