De winnaars van FavorFlav Food Top 100 bekend

De winnaars van FavorFlav Food Top 100 bekend

Elk jaar stelt de redactie van online foodmagazine FavorFlav de FavorFlav Food Top 100 samen. Een likkebaardend lekkere lijst met de 100 smaakmakers uit de wereld van eten & drinken. In dit bijzondere jaar is dat een speciale Corona Edition. Niet een volledige lijst met 100 namen zoals gebruikelijk, maar winnaars in zes speciale categorieën.

De winnaars FavorFlav Food Corona editie

Zes movers en shakers uit de culinaire wereld die dit jaar het grote verschil maakten. Anders dan voorgaande jaren, maar minstens zo spraakmakend. De zes grote winnaars van deze speciale Corona Edition zijn Mara Grimm, Jaimie van Heije, Loetje, Brabantsche Worstenbroodjes, PAINDEMIE en Joris Bijdendijk. Alle zes hebben zij dit krankzinnige jaar een bewezen bijdrage geleverd als het gaat om het verrijken van de eetcultuur en het eetbewustzijn in Nederland.

Categorie Corona Kookboek

Hoe eet je een beetje lekker én vooral betaalbaar in tijden van corona? Zie daar het simpele maar doeltreffende idee achter de website crisis koken die foodjournalist Mara Grimm meteen na de afgekondigde lockdown uit de grond stampte. Chefs gaven hun lievelings low budget-gerecht die iedereen thuis voor écht heel weinig geld kan maken. De recepten werden gebundeld in het boek CRISIS KOKEN, uitgegeven in eigen beheer en van elk verkocht exemplaar wordt €2,50 aan de Voedselbank gedoneerd. Inmiddels is het boek aan een derde druk toe en is er dik €30.000 opgehaald voor De Voedselbank. Een fantastisch en doeltreffend initiatief. De kookboek-hit va 2020!

Categorie Corona Kookles

Thuis koken op niveau kwam in 2020 in een stroomversnelling. In navolging van de wereldberoemde chef Massimo Bottura die elke dag op Instagram de livestream Kitchen Quarantine maakte, sloegen ook onze Nederlandse (sterren)chefs aan het online koken. Een van de allerleukste online kookshows was de serie van chefkok Jaimie van Heije die het, in tegenstelling tot de ingewikkelde gerechten die hij in zijn gelijknamige zaak maakt, lekker simpel hield. Voor Instagram kookte hij dagelijks gerechten gemaakt van producten die hij, na het massale hamsteren, nog wel in het supermarktschap zag liggen. Meer dan 6 miljoen views per week!

Categorie Corona Delivery/Take away

Ook restaurant Loetje heeft een plek in deze winnaarslijst meer dan verdiend. De vraag hoe je je gasten ondanks corona van hun favoriete biefstuk kunt voorzien als je restaurant gesloten is, werd beantwoord met de Loetje Drive In. De pilot was zo’n succes dat al snel werd uitgebreid met meerdere locaties door heel Nederland.

Categorie Corona Foodbox

Keilekker Brabantsche Worstenbroodjes voorzag ook in vleselijke corona-behoefte met het ludieke Brabantsche worstenbroodjes doe-het-zelf pakket. Zo kon heel Nederland toch nog genieten van de ultieme worstenbroodjes zonder daarvoor naar het zuiden af te hoeven reizen. Een daverend succes: meer dan 20.000 pakketten zijn er inmiddels verstuurd! Leuk: er is ook een vegan variant.

Categorie Corona Product

Hoe veerkrachtig en vindingrijk de horeca is, bleek ook tijdens de tweede horeca-sluiting. Chef Guillaume de Beer van The Breda Group moest alweer de tenten (Maris Piper, Guts en BREDA) sluiten en ontwikkelde in restaurant Maris Piper PAINDEMIE: een heerlijke take-away sandwich vernoemd naar het beroemde Franse panbrood, Pain de Mie. Met stip het corona-product van het jaar.

winnaar chef joris bijdendijk RIJKS*Overall Corona Winnaar

Overall Corona Winnaar, de sterrenchef met spraakmakende samenwerkingen waar niemand omheen kon de afgelopen tijd: Joris Bijdendijk (van RIJKS* en Wils). Hij kwam als een van de eerste chefs met een restaurant-menu voor thuis, en ook nog eens voor een prachtige prijs (€32,50). Een giga succes, en daar bleef het niet bij. Eten in de kerk, privé-dineren (en slapen) in een loft, drive-through Michelin-sterrenbox voor thuis mét simultaan live kookinstructies van de chef, eten in een reuzenrad, lancering Rijksdaalder (fine dining voor thuis) met chef Dennis Huwaë van Daalder, lancering SNERT (eindelijk écht smaakvolle erwtensoep uit blik!) met de allereerste SNERT-bar van Nederland; Joris deed het - en joeg het aan middels enthousiasmerende foto’s op social media.

De lijst der lijsten

Voor alweer het vijfde achtereenvolgende jaar is de FavorFlav Food Top 100 een ode aan de movers en de shakers van de Nederlandse gastronomie. Hoofdredacteur Sharon van Lokhorst: “Omdat corona een absurd grote stempel heeft gedrukt op dit jaar, hebben we specifiek gekeken wie er corona-wise uitsprongen. Welke personen, producten en diensten waren het opvallendst en meest ludiek? Wie wist, ondanks, nee juist dankzij, corona te schitteren? Wie of wat wist de huidige tijdsgeest zo goed te vangen - en toverde hiermee een glimlach op ons en zoveel andere gezichten? Dat zijn deze zes winnaars.

Over de lijst

Wie zijn dé smaakmakers in de wereld van eten en drinken? Dat is de vraag die we ons ieder jaar weer stellen bij het samenstellen van de FavorFlav Food Top 100. Maanden zijn we bezig met het beantwoorden van de vragen: Wie doen ertoe in de Nederlandse culinaire scene? Wie bepaalt wat wij eten en drinken? Wat eten we en waar bestellen we dat? Wie straalt of faalt? En vooral: wie doet dat in dít jaar? We observeerden, luisterden, schreven mee. En zo ontstond er gaandeweg een longlist in diverse categorieën, dit jaar resulterend in zes winnaars.

Over FavorFlav

FavorFlav.com is dé site waar lekkerbekken dagelijks hun culinaire fix krijgen. Het online foodmagazine staat voor onafhankelijke foodjournalistiek en wordt gemaakt door een gedreven redactieteam. De samenstelling van de Top 100 is in handen van Editor in Chief Sharon van Lokhorst en FavorFlav Founding Editor en food journalist Marcus Polman.

Uitgever is PilotStudio, onder andere bekend van Amayzine.com, Franska.nl en producent van succesvolle tv-programma’s (Jinek, BEAU, Hoe Heurt het Eigenlijk en Beste Kijkers). Met een gemiddeld bereik van 1,4 miljoen unieke bezoekers per maand heeft FavorFlav in korte tijd een dagelijks groeiende fanbase van eetliefhebbers opgebouwd die zich herkennen in de kwaliteit waar FavorFlav voor staat.

Artikel delen