

Gault&Millau Awards 2025: dit zijn de 18 winnaars
De winnaars van de Gault&Millau Awards 2025 zijn maandag 10 februari 2025
bekendgemaakt in Tivoli Vredenburg. Onder het toeziend oog van de top van de
Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën als
‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’. Tijdens het
evenement is ook de Gault&Millau gids gelanceerd.
Hoofdfoto: Ivo Geskus
Categorieën en winnaars
Titel | Naam | Restaurant en plaats |
Chef van het Jaar | Joris Bijdendijk | Rijks*, Amsterdam |
Jonge Chef van het Jaar | Marco Helsloot | Merlet*, Schoorl |
Gastvrouw van het Jaar | Mandy Overbeek | Joann* in Enschede |
Lifetime Achievement Award | Jonnie en Thérèse Boer | De Librije***, Zwolle |
Best Dutch Chef Abroad | Jimmy Ophorst | PRU, Phuket Thailand |
Hoogste nieuwkomer van het jaar | Demain* | Cadzand-Bad |
Ambachtsman van het Jaar | Erik van Loo | Parkheuvel**, Rotterdam |
Sommelier van het Jaar | Tessa van de Wouw | Inter Scaldes**, Kruiningen |
Wijnkaart van het Jaar | Bougainville* | Amsterdam |
New Chef on the Block | Konijnenvoer | Arnhem |
Groenterestaurant van het Jaar | Vannu | Bavel |
Prijs Plezier van het Jaar | Europizza | Amsterdam |
Ontdekking van het Jaar | De Lepelaar | Jisp |
Mediterraan restaurant van het Jaar | Toscanini | Amsterdam |
Aziatisch restaurat van het Jaar | Amber Garden | Amstelveen |
Bistronoom van het Jaar | CRU | Den Haag |
Terras van het Jaar | Noble Kitchen* | Cromvoirt |
Cocktailbar van het Jaar | Flying Dutchmen Cocktails | Amsterdam |
Winnaars Gault&Millau Awards 2025
Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars. Joris Bijdendijk mocht de belangrijke award voor ‘Chef van het Jaar’ in ontvangst nemen. Joris is volgens Gault&Millau een leider, mentor, motivator en inspirator in de breedste zin van al deze woorden. ‘Jonge Chef van het Jaar’ is Marco Helsloot, de topchef die afgelopen jaar de moeilijke taak had om de grote schoenen van een ervaren topchef te vullen in restaurant Merlet*. Hij heeft daar lef en branie getoond in zijn nieuwe uitdaging, laat Gault&Millau weten.
‘Gastvrouw van het Jaar’ is Mandy Overbeek van restaurant Joann* uit Enschede. Haar passie voor gastvrijheid en oog voor detail in het restaurant, geeft ze mee aan het bedieningsteam dit resulteert volgens Gault&Millau in een geweldige restaurantbeleving voor iedere gast

Lifetime Achievement Award
Bijzondere aandacht dit jaar voor Jonnie en Thérèse Boer van de Librije*** in Zwolle die de ‘Lifetime Achievement Award’ in ontvangst mochten nemen. Gault&Millau: "Zij verdienen dit met hun uitzonderlijke staat van dienst in en met het beste restaurant uit de geschiedenis van de Nederlandse gastronomie."
Nieuwe Award
Een nieuwe award dit jaar is het ‘Mediterraan restaurant van het Jaar’ die dan ook voor de eerste keer gaat naar een klassieker: restaurant Toscanini in Amsterdam. ‘Sommelier van het Jaar’ is Tessa van de Wouw van restaurant Inter Scaldes. Gault&Millau: "Deze gedreven wijnkenner heeft een grote hoeveelheid lef en kennis die haar naar de top heeft gebracht. Ze maakt combinaties die niet iedereen begrijpt wat haar uniek maakt als sommelier. Ze weet de gast iedere keer opnieuw te verrassen en verbazen. Onze ‘Best Dutch Chef Abroad’ uit Phuket, Thailand. Jimmy Ophorst kookt in restaurant PRU vanuit een open keuken met een adembenemend decor met lokale producten en laat de internationale gasten genieten van zijn kookkunsten met Thaise invloeden."
Over de restaurantgids
Gault&Millau is de restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Maar liefst 865 restaurants prijken dit jaar op de lijst. Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten. Dat de Nederlandse gastronomische wereld niet stilstaat, blijkt uit het feit dat er veel nieuwe namen op de lijst zijn bijgekomen. In de gedrukte gids zijn zeventig restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer.
Dit jaar is restaurant Demain* in Cadzand-Bad de hoogste nieuwkomer met 16|20 punten. In het restaurant van het Strandhotel verwelkomen chef Dani Hoefnagels en gastvrouw Romée Monkel van Demain hun gasten. Restaurant Lalou in Delft verdient een speciale vermelding. Het restaurant van Mario Ridder net niet goed genoeg voor de gids maar is wel de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst.
Gault&Millau: "Restaurants Saam, Basiliek*, The White Room*, Coulisse*, De Harmonie en Flicka* verdienen ook aandacht met een stijging naar 15,5|20 punten dit jaar. Deze restaurants zijn bezig met een succesvolle opmars. De hoogst genoteerde stijger dit jaar is De Nieuwe Winkel** in Nijmegen met 17,5|20. Het is duidelijk dat dit restaurant zich blijft ontwikkelen."


Over Gault&Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20.
Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekendmaken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor evenementen.
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen