Godfried van der Lugt: 'Nederlandse gastronomie volop in beweging'

Godfried van der Lugt

Godfried van der Lugt: 'Nederlandse gastronomie volop in beweging'

Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau, liet zich tijdens de uitreiking van de Gault&Millau Awards 2025 en de lancering van de Gids in Tivoli Vredenburg in Utrecht zeer positief uit over de kwaliteit van gastronomisch Nederland.

Van der Lugt liet op het podium weten dat er 868 restaurants zijn opgenomen in de gids. "86 restaurants zien we helaas niet terug, maar wel 111 nieuwe restaurants. In totaal zijn er 99 stijgers." Met deze uitslag maakt Van der Lugt zich geen zorgen over de Nederlandse gastronomie. 

Ambitieuze en jonge chefs

Sterker nog: "Culinair Nederland is volop in beweging." Dan: "Het is geweldig om hier vandaag jonge en ambitieuze chefs te zien rondlopen. Het zijn mensen met een grote liefde voor ons vak." Van der Lugt laat weten blij te zijn met de groei van Gault&Millau in Nederland. Hij noemde onder andere de events 100chefs in het Miele Experience Center in Vianen en Taste of Horecava afgelopen januari. Uniek noemt hij het eerbetoon aan Jonnie & Thérèse Boer van De Librije, waarover Gault&Millau een documentaire maakte. 

Partner KHN

Marijke Vuijk is voorzitter KHN, die partner is geworden van Gault & Millau. Ze zegt: "Dit is een prachtig event. We zien hier naast de gevestigde orde ook de nieuwe generatie om mensen te inspireren voor het vak. Ik kijk positief naar de toekomst, de horeca biedt echt iets en blijft altijd. De omzet stijgt nog steeds, het volume is nagenoeg gelijk gebleven. Maar er zit een kanttekening aan, want de marges staan onder druk. Daarom zien we nu veel stoppers, maar gelukkig zijn er ook nog veel mensen die kansen zien."

Over Gault&Millau

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20.

Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekendmaken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor evenementen.

Artikel delen