Godfried van der Lugt over Gault&Millau 2023: ‘Eindelijk weer een volwaardig horecajaar’

Godfried van der Lugt, directeur van Gault & Millau

Godfried van der Lugt over Gault&Millau 2023: ‘Eindelijk weer een volwaardig horecajaar’

De horeca draaide gelukkig weer een zo goed als volwaardig jaar, zegt Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau. De restaurants konden dus weer als vanouds worden beoordeeld, zonder dat er (corona)belangen meegewogen hoefden te worden. Op maandag 13 februari maakt Gault&Millau de winnaars bekend in TivoliVredenburg in Utrecht.

Tekst en video: Roy Timmerman

Gidslancering en awarduitreiking

De gidslancering en awarduitreiking van Gault&Millau vindt 13 februari voor de tweede keer plaats in TivoliVredenburg. De animo is groot, zegt Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau, over het evenement in Utrecht. “We kunnen nu ook meer mensen ontvangen, de coronabeperkingen zijn weg. Ik verwacht een mooie opkomst, ik merk dat veel mensen er weer zin in hebben.”

Video-interview

Volwaardig jaar

Het samenstellen van de gids was afgelopen jaar eindelijk (bijna) weer zoals vanouds, vertelt Van der Lugt. “We hebben nu een volwaardig jaar achter de rug, minus een maand. Dit in tegenstelling tot het jaar daarvoor. Toen moesten we van allerlei korte periodes, waarin we de horeca konden bezoeken, een gids maken. Er zijn afgelopen jaar helaas diverse sluitingen geweest, dus er is ook wel wat uitgevallen ten opzichte van de vorige gids. Dat is pittig, maar er zijn gelukkig genoeg nieuwe zaken bijgekomen om weer een zelfde soort formaat selectie te kunnen presenteren.”

'Ik zag vooral weer veel blije gezichten, dat is erg fijn'

Waar de inspecteurs vorig jaar de coronabelangen meewogen en soms wat milder waren, is er nu weer als vanouds beoordeeld, zegt Van der Lugt. “Natuurlijk zijn er voor veel horecaondernemers nog moeilijke omstandigheden, zoals belastingschulden, energiekosten en personeelstekorten, maar daar heeft iedereen mee te maken. Ik denk dat we rechtvaardig in de markt hebben gestaan."

Best of-gids

Van der Lugt: “Wat bijzonder dit jaar is dat we weer een klein geprint gidsje gaan uitgeven. Hierin staan alle restaurants met zestien punten en meer. Het is een soort best of-gidsje. Er was vraag naar vanuit de markt, men wilde toch wat fysieks in handen hebben. Het is een mooie aanvulling op de online gids.

Ook hebben we de website en app uitgebreid. We hebben met een grote reserveringssite een afspraak gemaakt dat op het moment dat iemand een restaurant op onze app aanklikt, daar dan ook een online reserveringswidget tevoorschijn komt. Als je in een bepaalde stad bij een restaurant met 14 punten of meer wilt eten, kun je dat bij ons opzoeken en dan krijg je ook direct de beschikbaarheid te zien.”

'Veel uitgebreide menu's'

Van der Lugt is afgelopen jaar zelf ook gaan inspecteren. “Ik kom natuurlijk veel in de horeca, ik word regelmatig uitgenodigd en ga zelf graag uit eten. Ik heb me dit jaar echt gemanifesteerd als mede-proever – onder een andere naam, dat wel – en heb meer dan zestig zaken bezocht. Opvallend vond ik de vele uitgebreide menu’s. Het is opmerkelijk hoe weinig je nog à la carte kan eten. Ik vind dat niet per se een bezwaar, maar je moet daar nog wel een keuze in hebben als gast. Het hoeft niet gelijk altijd vier of vijf gangen te zijn, dat mag wel wat geminimaliseerd worden. Aan de andere kant begrijp ik de ondernemer ook wel weer. Als hij die plek duur verkocht heeft, wil hij daar ook het maximale rendement uit halen. Verder zag ik vooral weer veel blije gezichten, dat is erg fijn.”

Hoe kijkt de directeur van Gault&Millau naar 2023? “Ik denk dat we nog niet uit de sluitingen zijn. Dat zal zich nog voortzetten, er zijn nog wat belastingschulden te vereffenen. De energierekeningen zijn voor sommige ondernemers echt heel erg pittig. Dus ik ben bang dat er toch nog wel wat ondernemers de deur achter zich dicht moeten trekken.”

Artikel delen