Horeca verliest vakman: Edwin Loos (56) overleden

Edwin Loos overleden

Horeca verliest vakman: Edwin Loos (56) overleden

De Nederlandse horeca is een boegbeeld kwijt: Edwin Loos is onverwacht overleden op 56-jarige leeftijd. Loos was jarenlang actief als chef in de top van de horeca en stond sinds 2015 aan het roer van vakblad Culinaire Saisonnier. Daarnaast was hij voorzitter van EvenTTCulinair. 

Zijn overlijden zorgt voor diepe rouw binnen de branche. “De hemel heeft wederom een culinaire grootheid in het paradijs om te verwelkomen”, schrijft sterrenchef Hans van Wolde op sociale media.

Van keuken tot uitgeverij

Loos begon zijn carrière in de keukens van toprestaurants en werkte onder meer als souschef en chef-kok bij Kasteel Erenstein in Kerkrade. Later opende hij restaurant Sprakeloos in Tilburg en Le Défi in Sprang-Capelle, beide inmiddels gesloten. Zijn overstap naar de culinaire journalistiek bracht hem landelijke bekendheid als hoofdredacteur van Culinaire Saisonnier.

Mentor en inspirator

Als voorzitter van EvenTTCulinair en mede-organisator van vakwedstrijden op beurzen als BBB Maastricht en Gastvrij Rotterdam, zette Loos zich in voor talentontwikkeling en vakmanschap. Hij was de drijvende kracht achter de demokeuken op Folie Culinaire en inspireerde talloze chefs met zijn kennis, energie en betrokkenheid. “Voor velen was Edwin niet alleen een voorzitter, maar ook een mentor en vriend”, aldus het bestuur van EvenTTCulinair.

Nalatenschap

In juli onderging Loos een niertransplantatie met een donornier van zijn vrouw Monique. Zijn lichaam stootte de nier af en deze werd begin augustus verwijderd. Of dit verband houdt met zijn overlijden, is niet bekendgemaakt. Loos trad recent nog op als moderator bij de ‘Minder Zout, Meer Smaak Award’ tijdens Gastvrij Rotterdam. Hij laat zijn vrouw en drie kinderen achter.

Zijn nalatenschap leeft voort in de chefs, vakmensen en publicaties die hij heeft geïnspireerd.

Namens de redactie van Entree Magazine spreken wij onze waardering en dank uit voor alles wat Edwin Loos heeft betekend voor de Nederlandse horeca. Wij wensen Monique, de kinderen en iedereen die hem liefhad veel sterkte met dit verlies.

Artikel delen