India Poort in Hilversum: 'Fine dining met Indiase keuken is mogelijk'

India Poort

India Poort in Hilversum: 'Fine dining met Indiase keuken is mogelijk'

In het centrum van Hilversum, aan de Gasthuisstraat, bevindt zich restaurant India Poort. Gasten genieten hier van traditionele Indiase gerechten, die op een verfijnde, moderne manier worden geserveerd. Entree Magazine sprak met eigenaar Joy Talukhdar over de opkomst van de Indiase keuken en fine dining. "Hoe geweldig zou het zijn als India Poort in de Michelingids komt te staan?"

Tekst: Nadine Muijt
Foto's: LVF Photography

De Indiase keuken wordt steeds populairder. Waarom?

"Vroeger werd gedacht dat de Indiase keuken extreem pittig was. Langzamerhand ontdekken mensen echter dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Veel van onze gasten hebben voor het eerst Indiaas gegeten in het buitenland, en ze waren zo verrast door de smaken dat ze het nu ook in Nederland willen proberen. Een andere verklaring voor de groeiende populariteit van de Indiase keuken is het ruime aanbod aan vegetarische gerechten. Omdat hier steeds meer vraag naar is, groeit de Indiase keuken hierin mee."

De tekst gaat onder de afbeelding verder.
India Poort_Hilversum_2
Gerechten van India Poort

'Gerechten die je nergens anders vindt'

In 1986 openden Moynul Talukhdar en zijn broer restaurant India Poort in Hilversum. Op het menu stonden - en staan nog steeds - Indiase familiegerechten, afkomstig uit de Bengaalse regio in Noordoost-India waar familie Talukhdar vandaan komt. Deshi Murg, Chicken Rezala en Jhal Mukh zijn hier voorbeelden van. "Deze gerechten vind je nergens anders in Nederland", vertelt Joy, de zoon van Moynul Talukhdar. Hij begon in 2011 bij India Poort en runt het bedrijf nu samen met zijn vader.

Is fine dining met de Indiase keuken wel mogelijk? 

"De Indiase keuken staat erom bekend dat je tafel bijna uitpuilt van de verschillende gerechten. Bij India Poort proberen we een goede mix te vinden tussen die traditionele overdaad en wat verfijndere gerechten. Als je die balans vindt, is fine dining mogelijk.

Delen staat centraal in de Indiase keuken en dat willen we behouden. Op onze menukaart vind je daarom nog steeds traditionele dingen zoals naanbrood dat je gewoon met je handen scheurt, en gerechten die je met elkaar deelt. Onze focus ligt op smaak. En op presentatie. We willen gasten een culinaire ervaring van hoge kwaliteit bieden. Goed eten, goede service, goede sfeer en goede wijnen zijn hier onderdeel van. Wij hebben een uitgebreide wijnkaart met enkel kwaliteitswijnen."

'Er staat geen één Indiaas restaurant in de Nederlandse Michelingids'

Wat zijn jullie ambities?

"We willen laten zien wat de Indiase keuken te bieden heeft. Hoe geweldig zou het dan zijn als India Poort in de Michelingids komt te staan? In Londen heb je allerlei toprestaurants voor Indiaas eten, zoals Gymkhanna**, Benares*, Jamavar*, Amaya*, Quilon*, Veeraswamy*, en Trishna*. Maar in Nederland, gek genoeg, staat er geen enkel Indiaas restaurant in de gids. Wel zie je een aantal andere Aziatische restaurants erin staan. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook."

De tekst gaat over de afbeeldingen verder. 
Schermafbeelding 2024-03-11 151411 Schermafbeelding 2024-03-11 151315

Interieur India Poort

In 2016 onderging het restaurant een verbouwing. "Gasten vonden het eten heerlijk, maar we kregen regelmatig opmerkingen over de sfeer. Ons interieur was niet erg gezellig. Daarom hebben we designbureau E.S.T.I.D.A. ingeschakeld. Nu voelt het interieur elegant, comfortabel en intiem aan. Dat komt door de zachte stoffen, de ruime zitjes en de sierlijke bogen in het restaurant. De naam India Poort verwijst ook naar die bogen."

Artikel delen