Iris de Laat-van Baar wint Het Glazen Kalf 2024
Woensdag 26 september vond de wedstrijd Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf plaats tijdens Gastvrij Rotterdam. Iris de Laat-van Baar van Landgoed Huize Bergen in Vught ging naar huis met Het Glazen Kalf.
Woensdag 25 september werd tijdens de wedstrijd Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf op het Euro-Toques Kookpodium tijdens Gastvrij Rotterdam gestreden om Het Glazen Kalf powered by VanDrie Group en Euro-Toques Nederland. Zes Jonge Keukenhelden gingen in een nieuwe wedstrijdopstelling met elkaar de strijd aan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Op ambachtelijke wijze moest een driegangenmenu bereid worden van natuurzuivere ingrediënten uit (eigen) streek en volgens het seizoen. Tenminste één van de gerechten moest kalfsvlees bevatten. Een grote variëteit delen van het kalf zoals zwezerik, sukade, tong, wang en hersentjes passeerden de revue. De jonge chef moest het kalfsvlees met tenminste twee verschillende technieken bereiden en verantwoording afleggen aan de vakjury.
Over Iris de Laat-van Baar
Iris de Laat–Van Baar (26) komt uit Veghel. Haar liefde voor koken begon al op jonge leeftijd, geïnspireerd door haar opa die haar de fijne kneepjes van het vak leerde. Na een opleiding aan de Cas Spijkers Academie in Almelo heeft zij haar passie verder ontwikkeld. Vanaf november 2023 is zij chef-kok van Landgoed Huize Bergen in Vught, waar ze haar creativiteit en vakmanschap dagelijks tot uiting brengt. Op de vraag waarom ze deelneemt aan de Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf antwoordt ze dat ze zichzelf kan uitdagen door middel van de wedstrijd.
“Deze competitie draait om productkennis, technieken en creativiteit en moedigt chefs aan om gerechten te maken van natuurzuivere producten, bij voorkeur uit de streek." Voor De Laat-van Baar een kans om met natuurlijke producten te werken en tegelijkertijd na te denken over duurzaamheid en foodwaste. Zo kan zij haar culinaire vaardigheden tonen en nieuwe inspiratie opdoen.
De gerechten
Als voorgerecht was er een pastrami van kalf naar oud recept van haar opa. Het hoofdgerecht bestaat uit een stoof van kalfswang, een bereiding van kalfstong en een bitterbal van kalfshersens. Dit alles gepresenteerd op serviesgoed van de oorspronkelijke bewoonster van Landgoed Huize Bergen, Charlotte van Beuningen. De grote variatie en de vakkundige bereidingen deden de jury overtuigen en zo is De Laat-van Baar unaniem verkozen tot winnaar van Het Glazen Kalf 2024.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen