Iveau Burgers & Wijnbar  (Arnhem) en RØK Barbecue (Gent) winnen de Best Burger Benelux 2023

Winnaars Iveau Burgers & Wijnbar en ROK Barbecue

Iveau Burgers & Wijnbar  (Arnhem) en RØK Barbecue (Gent) winnen de Best Burger Benelux 2023

Tijdens de vierde editie van de Best Burger Benelux in het MECC te Maastricht werden de creaties van Iveau Burgers & Wijnbar uit Arnhem categorie meat based) en RØK Barbecue uit Gent (categorie veggie based) bekroond als de 'Beste Burger van de Benelux 2023'. De competitie werd georganiseerd door LA Streetfood.

Foto's: Rose Mentink

In de spannende battle, bijgewoond door zowel het publiek als de deskundige jury, werden de hamburgers bereid, door de tien finalisten met ongekende passie en precisie, binnen slechts 30 minuten. De jury samengesteld uit de volgende horeca-experts:

  • Eelco Kuijpers van Meyer Beheer
  • Gavan Goossen van Cannibale Royale
  • Iris Kranenburg van Entree Magazine
  • Manu Moussaoui van Casper Kitchen
  • Gino Jacobs van Gino Jacobs Academy 

Meat-based

1e plek

Iveau Burgers & Wijnbar behaalde eerder de titel ‘Lekkerste Hamburger van Nederland’. Dit jaar gingen Ivo Mullink en Raynor Keuben met hun Hollandse Twist Burger voor de Beste Burger van de Benelux én niet zonder resultaat. Hun meesterwerk is een combinatie tussen vele lokale ingrediënten en huisgemaakte onderdelen. De runderburger rust op een heerlijke huisgemaakte brioche bol van de bakker, met daarop spitskool op smaak gebracht met jus, huisgemaakte mayonaise, huisgemaakte bessen-mosterdjam, gekarameliseerde sjalotten, peper pecorino en bacon afgelakt met mosterd en druivenmost.

2e t/m 5e plek

Richard Bostelaar en Kathy Suarez van Zeeuwse Burgers namen, dankzij hun verrukkelijke Peruaanse burger, de zilveren bokaal mee naar Middelburg. Geïnspireerd door Kathy's Peruaanse afkomst, creëerden ze een smaakexplosie die het publiek en de jury versteld deed staan.

Filip Kuzminski van Seoul South Station (Leuven) veroverde de derde plaats met zijn unieke Korean Fried Chicken burger, waarmee hij een vleugje Seoul naar het bord bracht, en daarmee zijn burger een onderscheidend karakter gaf.

Kevin Vanaken en Rebecca Rice van Lola’s Genk, eerdere winnaars in de categorie veggie, verrasten dit jaar iedereen door de uitdaging aan te gaan in de Meat-based categorie. Ze presenteerden de Breakfast Beast, een creatie die vanwege zijn ongebruikelijke samenstelling van een hamburger tussen twee authentieke Amerikaanse pannenkoeken een aangename kortsluiting gaf. Ondanks de onverwachte combinatie, was de smaak onweerstaanbaar lekker.

Op de vijfde plek eindigde La Reine du Burger met hun L’Ardennais burger, waarmee je je in de Ardennen waant. Het koppel, Eric Pierret en Vanessa Rensonnet, staat bekend om hun heerlijke burgers die ze bereiden vanuit hun foodtruck.

Hamburger contest-BBB-2
Winnende burger van Iveau Burgers & Wijnbar

Veggie-Based

1e plek

In de Veggie Based categorie ging RØK Barbecue er met de hoofdprijs vandoor. De Smoky Oyster Mushroom Burger, samengesteld door Arthur Messiaen en Sam Huys, werd gebouwd op een Irish Beer Bun en bevatte een geheim recept van gerookte oesterzwammen, Lillie’s Q Carolina BBQ Sauce, sucrine sla, bosui, tomaat en sriracha mayo. De burger werd met een bijpassend Stout Beer geserveerd.

2e t/m 5e plek

Ter Marsch & Co veroverde de tweede plaats met de Future of the Lambs Burger. Mitch en Olaf toverden een redefine meat lamsburger tevoorschijn op een mooie brioche bun met daarbij een custard van geitenkaas, brunoise van geitenkaas, geitenkaas pinda crumble, hangop van geitenyoghurt, ketchup van erwten en tomatensaus van Piment Esplette. Door onmacht moesten de heren op het laatste moment nog nieuwe producten regelen, maar desalniettemin was de jury erg onder de indruk van het eindresultaat.

Op de derde plaats stonden Kurt en Laetitia Singule van Copains by SMOAK uit Tervuren. De eerdere winnaar van de Meat-Based categorie, ging dit jaar voor een nieuwe uitdaging in de veggie-categorie. De rode houthakkers blousjes werden ingeruild voor groene exemplaren. De burger genaamd ‘The Bad Hunter’ werd bereid op hun befaamde OFYR, wat naast een goede burger, weer voor een spectaculaire show zorgde.

Vakantiepark Molenwaard volgde hen op de voet. Esther de Zeeuw maakte, na een creatieproces van anderhalf jaar, haar Giessenburger met ingrediënten uit eigen tuin bijna helemaal zelf én dat is zeker te proeven. Er was niet alleen nagedacht over een goede burger, ook waren de reacties van de jury lovend over de zelfgemaakte koolsalade als side-dish.

De vijfde plaats werd ingenomen door Snack in Joy uit Luxemburg. Het stel Benoît en Linda Depaye zijn hier een van de weinige horeca ondernemers met een vegan horecagelegenheid. De Joy burger is dan ook 100% vegan en is ook de burger waar het ondernemersverhaal mee begonnen is. De burger is gemaakt op basis van peulvruchten.

Hamburger contest-BBB-3
Jury die burger Seoul South Station proeft
Artikel delen