Jessy Fijnaut en Jeffrey de Nooijer boeken succes met restaurant Amuse

Jessy Fijnaut en Jeffrey de Nooijer

Jessy Fijnaut en Jeffrey de Nooijer boeken succes met restaurant Amuse

Het vernieuwde restaurant Amuse in het Zeeuwse vissersplaatsje Breskens is nog maar een klein jaar open, maar nu al is het – na een spannende eerste periode - een groot succes. Op de kaart staan veel vis en schelpdieren, en sauzen gemaakt met de culinaire kookroom van Debic.

Breskens is een klein vissersdorp in Zeeuws-Vlaanderen. Dagelijks varen zeeschepen af en aan, en een dagje aan het strand of op het centrale plein is hier nooit saai. De ideale plek dus voor een gezellig restaurant met op de kaart veel vis, schelpdieren, en een beetje vlees. “In de zomer is het hier stampvol met toeristen, uit België, Duitsland en Nederland. En in de winter vooral mensen uit de buurt”, vertelt chef-kok Jessy Fijnaut (27). “De meesten komen hier voor een compleet avondje uit, met driegangenmenu. In de zomer worden er veel mosselen besteld, maar verder hebben we ook op de kaart tarbot, zeebaars, roggevleugel en –  ls het seizoen het toelaat - tong en schol bijvoorbeeld.”

Goede vrienden

Samen met zijn goede vriend Jeffrey de Nooijer (links op openingsbeeld) opende Fijnaut (rechts op openingsbeeld) restaurant Amuse begin januari 2022. De twee zijn echte ‘Bresiaanders’: geboren en getogen in het dorp. Ze kennen elkaar al sinds hun tienerjaren, zaten in dezelfde vriendengroep. Op het moment dat we Fijnaut spreken, zijn ze net terug van een paar weken vakantie in Spanje en Ibiza. Want niet alleen zakelijk maar ook privé kunnen ze het bijzonder goed met elkaar vinden. Zo goed zelfs, dat toen ze twee jaar geleden op een terras zaten en ze hoorden dat Amuse te koop stond, ze elkaar aankeken met min of meer dezelfde gedachte: misschien wat voor ons?

Debic_Kookroom_Restaurant Amuse

Spannend begin

En zo geschiedde. In het jaar 2021 werd het contract getekend. Een styliste uit hetzelfde dorp werd aangetrokken, alles werd geverfd en opgeknapt en in januari 2022 openden de deuren. Het was nog middenin de coronaperiode, dus de opening werd een paar weken uitgesteld. En ook het nijpende personeelstekort was spannend. Want zonder goede kok geen keuken. “Maar eigenlijk ging alles supergoed”, zegt Fijnaut. “Boven verwachting zelfs. Nog voor het drukke zomerseizoen vonden we via via een kok. En verder werken we met losse krachten. Het scheelt ook dat we veel mensen in dit dorp kennen natuurlijk.”

De taken zijn in het restaurant verdeeld. De Nooijer doet de bediening en de financiële zaken, Fijnaut is chef-kok. Beiden zitten al meer dan tien jaar in het vak. Zo werkte Fijnaut vier jaar bij restaurant Spetters in Breskens, en daarna drie jaar bij restaurant De Kromme Watergang** in Hoofdplaat. Vooral bij die laatste plek leerde hij het vak. “Het was een pittige tijd, maar ook supermooi. Ik heb daar zó veel mogen leren. De chef-kok Edwin Vinke, met wie ik inmiddels ben bevriend, komt heel regelmatig eten hier met z’n gezin. Een mooier compliment kun je natuurlijk niet hebben.” 

Restaurant Amuse_gerecht Debic_Fles

 

Room van Debic

In de keuken werkt Fijnaut vooral met verse ingrediënten. Voor gerechten gebaseerd op room maakt hij gebruik van de romen van Debic: de Culinaire Original 20% voor sauzen en de klassieke room met 35% voor zoete gerechten als mousse. Bijvoorbeeld in de witte wijnsaus voor bij de gebakken tarbot. Het is een klassieker op de kaart. “Eerst de wijn koken, room erdoor en dan indikken. Het fijne is dat deze room snel inkookt zonder dat het gaat schiften.”

‘De room van Debic kookt snel in zonder dat het gaat schiften’
Hoewel hij nu alleen nog de culinaire kookroom gebruikt voor z’n gerechten, wil hij in de toekomst waarschijnlijk ook andere producten van Debic proberen voor de desserts. Fijnaut: “Het lijkt me leuk om daar ook mee te experimenteren. Zeker in de zomer is het hier heel druk. Fijn dat het bepaalde handelingen in de keuken makkelijker en minder tijdrovend maakt.”

Meer inspiratie met Debic Culinaire Original

Laat je inspireren door een variatie van recepten met Culinaire Original in deze gratis brochure.

Download nu

Restaurant Amuse_Restaurant
Restaurant Amuse
Artikel delen